Maia Sandu anunta ca transnistrenii il tradeaza pe Putin: „Multi tineri vin la Chisinau pentru a evita sa fie inrolati in armata rusa”

politica

maia sandu, presedinte, republica moldova

Presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a pledat pentru o sustinere sporita pentru Ucraina, zid de protectie pentru tara sa „atata timp cat Kievul rezista”, apreciind ca trebuie „oprit Vladimir Putin” pentru securitatea in Europa, intr-un interviu pentru Le Monde publicat vineri, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Astazi, ne simtim in siguranta datorita rezistentei ucrainenilor, dar Europa – nu numai Europa, ci si toate tarile care tin la respectarea frontierelor lor – ar trebui sa inteleaga ca Vladimir Putin trebuie oprit. Daca vrem pacea, trebuie sa-i ajutam pe ucraineni prin toate mijloacele”, a declarat pentru cotidianul francez sefa acestui stat situat intre Romania si Ucraina.

„Cred ca multi (europeni) inteleg acum ca Vladimir Putin nu se va opri. Trebuie (…) sa gasim mijlocul de a fi mai eficienti in sustinerea Ucrainei”, a insistat ea pe marginea unei vizite oficiale la Paris.

Maia Sandu si-a exprimat satisfactia privind acordul de aparare semnat joi cu Franta, „o prima etapa pentru a ajuta la intarirea securitatii Moldovei si a regiunii”.

Acest acord prevede in special deschiderea in urmatoarele luni a unei misiuni de aparare permanenta la Chisinau. El nu include totusi garantii de securitate, potrivit unor surse din Republica Moldova citate de AFP.

Moldova este o tinta a unei „ingerinte” ruse care „creste pe masura ce” tara face progrese „spre integrarea in Europa”, afirma presedinta tarii de 2,6 milioane de locuitori.

Autoritatile de la Chisinau se tem in special de o crestere a dezinformarii odata cu apropierea scrutinului prezidential si a referendumului privind aderarea la UE prevazut in toamna, in conditiile in care Cei 27 au decis in decembrie sa inceapa negocierile oficiale de aderare cu Republica Moldova.

Potrivit expertilor, Rusia, nemultumita sa vada Chisinaul indreptandu-se catre UE, foloseste regiunea separatista Transnistria pentru a face presiune asupra tarii.

La sfarsitul lui februarie, separatisti prorusi din Transnistria au cerut Rusiei „masuri de protectie” in fata „presiunii sporite” pe care o exercita, potrivit lor, Republica Moldova.

Totusi, „situatia in Transnistria este stabila”, sustine presedinta Republicii Moldova.

Ea da asigurari ca un numar „considerabil de persoane” din aceasta regiune au „cerut un pasaport” moldovenesc de la inceputul razboiului.

„Astazi, 90% dintre transnistreni detin acest pasaport. Asta inseamna ca inteleg importanta pacii si ca vor sa-si lege viitorul de Republica Moldova”, a estimat ea.

„Am vazut, de asemenea, multi tineri deplasandu-se spre Chisinau pentru a evita sa fie inrolati in armata rusa”, a mai spus Maia Sandu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: