Maia Sandu, aplaudata indelung la Harvard: „Ne-au privit ca pe o gramada de tocilari incapabili sa reprezinte o amenintare pentru regimul lor stramb”

externe

Presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost aplaudata indelung si calduros la Universitatea Harvard Kennedy School din Statele Unite ale Americii, institutie unde a sustinut un discurs cu ocazia ceremoniei de absolvire a generatiei 2022.

Maia Sandu a fost aplaudata in picioare atat de decan cat si de sutele de absolventi.

„14 ani in urma, cand am primit scrisoarea de admitere de la Universitatea Harvard Kennedy School, niciodata nu m-am gandit, ca intr-o zi voi urca pe aceasta scena si ma voi adresa absolventilor. La fel cum nu am planificat sa devin politician sau presedinte de tara. Asa ca fiti constienti si pregatiti-va pentru calatoria care va va duce in locuri si destinatii neasteptate”, a spus Maia Sandu in debutul discursului.

„A fost greu sa devii persoana publica aproape peste noapte. Presa chiar s-a luat serios de mine. A absolvit Harvard? O cariera destul de solida ca functionar public? Experienta cu organizatii internationale? Aceasta nu a convins presa si publicul ca merit postul. Multi oameni au fost suspiciosi cu privire la faptul ca am parasit un loc de munca foarte bine platit la Banca Mondiala pentru un post cu un salariu de 15 ori mai mic”, a relatat Maia Sandu momentul in care s-a intors in Moldova si a devenit ministru al Educatiei.

„Un punct culminant din acele zile, pe care vreau sa-l impartasesc cu voi, a fost lupta impotriva coruptiei in educatie. Trisarea la examenele de absolvire a liceului era aproape un sport national. Oamenii plateau pentru note bune. O retea de coruptie a implicat parinti, profesori, elevi si chiar oameni de la minister. Am oprit-o brusc si a functionat. Am oprit orice inselaciune, uneori intr-un mod aspru. Rezultate? Drama nationala, o furtuna politica si un parlament care comploteaza ca sa te dea afara. De ce? Rata studentilor care au promovat examenele de absolvire la nivel national a scazut de la 95% la 59%. A fost foarte dureros, dar stiam ca este ceea ce trebuie de facut. Fara o buna educatie, o tara nu are viitor; iar realizarile educationale trebuie castigate, nu cumparate! Altfel, predam coruptia in scoli”, a subliniat Maia Sandu.

Discursul sau a facut parte din ceremonia de absolvire din acest an, la Harvard Kennedy School, care se desfasoara cu prezenta fizica dupa doi ani in care ceremoniile au avut loc in format virtual din cauza pandemiei.

Stimate Decan Elmendorf,

Distinsa facultate,

Dragi absolventi,

Este o mare onoare pentru mine sa va vorbesc la sfarsitul acestei experiente uimitoare de la Scoala Kennedy si la inceputul urmatoarei voastre fascinante calatorii.

Acum paisprezece ani, cand am primit scrisoarea prin care eram acceptata la Scoala Kennedy de administratie publica, am fost in egala masura surprinsa si entuziasmata, dar nu m-as fi gandit niciodata ca intr-o zi ma voi afla pe aceasta scena, de unde ma voi adresa stimatilor profesori si absolventilor Scolii Kennedy. Nu am planificat asta. Pentru ca nu am planificat sa devin politician sau presedinte al tarii mele. Asadar, aveti grija si fiti pregatiti de faptul ca in calatoria voastra intortocheata veti fi dusi in locuri si destinatii cu totul neasteptate.

Cand am ajuns aici, in 2009, eram un functionar public de nivel mediu, dezamagit de evolutiile din tara mea. Alte tari din regiune, in special din Europa Centrala si de Est, faceau deja parte din Uniunea Europeana, consolidandu-si democratiile si imbunatatind nivelul de trai al cetatenilor lor. Moldova a avut oportunitati ca sa le urmeze exemplul, dar inca se impiedica intr-o tranzitie prelungita, plina de cotituri.

La Harvard am intalnit oameni interesanti din toata lumea, fiecare cu propria sa poveste. Si, rapid, mi-am dat seama ca tara mea nu era singura care se lupta de zeci de ani. Mi-am dat seama ca dezvoltarea necesita timp, iar rabdarea si perseverenta sunt foarte importante. Rezultatele nu vin usor sau repede. Aceasta s-a dovedit a fi o lectie foarte valoroasa pentru cariera mea. M-a ajutat sa lupt in continuare pentru cauza corecta, in ciuda tuturor impedimentelor, chiar si atunci cand toti ceilalti ar renunta. A ramane fidel cu tine insuti, cu valorile tale in viata, indiferent cat de dificile ar putea deveni lucrurile pentru tine sau cat de sus avansezi in cariera ta profesionala, este o alta lectie valoroasa a experientei mele.

Vreau sa va impartasesc astazi cateva capitole din viata mea, in care atat timpul petrecut la Harvard, cat si convingerile mele personale au facut diferenta si au contribuit in mod hotarator la ceea ce sunt eu astazi.

Parcursul meu dupa Harvard Kennedy School a fost destul de intens. Dupa doi ani in calitate de consilier al unuia dintre directorii executivi ai Bancii Mondiale, am primit o oferta neasteptata de la Guvernul Republicii Moldova – sa ma intorc acasa si sa devin ministru al Educatiei.

A fi ministru al Educatiei in Moldova s-a dovedit a fi o adevarata provocare profesionala, dar si personala. Primul meu an ca ministru a fost, probabil, cea mai dificila perioada din intreaga mea viata profesionala de pana acum. Institutiile Moldovei erau slabe, cu putine reguli si putine procese clar stabilite. A trebuit sa setez o viziune si un proces pentru reforme, in timp ce nu exista o birocratie functionala, adica profesionista si onesta – o problema-cheie a Moldovei, cu care ne confruntam si acum.

Totodata, a fost greu sa devii persoana publica aproape peste noapte. Presa chiar s-a luat serios de mine. A absolvit Harvard? O cariera destul de solida ca functionar public? Experienta cu organizatii internationale? Aceasta nu a convins presa si publicul ca merit postul. Multi oameni au fost suspiciosi cu privire la faptul ca am parasit un loc de munca foarte bine platit la Banca Mondiala pentru un post cu un salariu de 15 ori mai mic. Sa vorbesc in public imi venea cel mai greu. Si faptul ca am renuntat la cursul de vorbire publica la HKS nu m-a ajutat. Credeti-ma: este mai bine sa te faci de rusine in fata colegilor tai decat in fata intregii natiuni.

Rezistenta la schimbare, problemele coplesitoare din sectorul educatiei, discursul instigator la ura cu care m-am confruntat – toate mi-au facut viata cu adevarat dificila. La un moment dat, m-am intrebat daca eram suficient de puternica pentru o asemenea provocare. Dar nu eram acolo pentru scopurile mele personale. Echipa din jurul meu – si careia ii sunt pentru totdeauna recunoscatoare – m-a ajutat enorm in acel moment. Impreuna, stiam cu totii ca, indiferent cat de dificile ar fi lucrurile, aceasta era o oportunitate unica de a modela in bine radacinile societatii pentru generatiile viitoare – si nu ne puteam permite sa o ratam. Asa ca in ciuda rezistentei, in ciuda discursului de ura, am decis sa ne concentram pe cele mai importante reforme si sa acordam mai putina atentie zgomotului din jurul nostru. Aceasta rezilienta, pe care am dezvoltat-o destul de devreme, m-a ajutat foarte mult in viitoarele mele lupte, cand lucrurile aveau sa devina cu adevarat urate.

Un punct culminant din acele zile, pe care vreau sa-l impartasesc cu voi, a fost lupta impotriva coruptiei in educatie. Trisarea la examenele de absolvire a liceului era aproape un sport national. Oamenii plateau pentru note bune. O retea de coruptie a implicat parinti, profesori, elevi si chiar oameni de la minister. Am oprit-o brusc si a functionat. Am oprit orice inselaciune, uneori intr-un mod aspru. Rezultate? Drama nationala, o furtuna politica si un parlament care comploteaza ca sa te dea afara. De ce? Rata studentilor care au promovat examenele de absolvire la nivel national a scazut de la 95% la 59%. A fost foarte dureros, dar stiam ca este ceea ce trebuie de facut. Fara o buna educatie, o tara nu are viitor; iar realizarile educationale trebuie castigate, nu cumparate! Altfel, predam coruptia in scoli.

Dupa ce socul initial a trecut, tot mai multe voci ne-au sustinut. Educatia sincera si castigata a inceput sa devina mai apreciata. In doar doi ani de mandat, am redus la jumatate mita si platile informale platite in sectorul educatiei. Aceasta a fost doar una dintre numeroasele reforme pe care le-am proiectat si implementat in cei trei ani de mandat, dar a fost cea mai memorabila. Efectele sale dureaza pana astazi. Din aceasta experienta am inteles ca am reusit si pentru ca nu am facut compromisuri in lupta impotriva coruptiei. Aceasta experienta a devenit coloana vertebrala a ceea ce am continuat sa facem in viitor.

Coruptia, insa, nu afecta doar educatia. In timp ce le spuneam copiilor si parintilor lor ca realizarile educationale trebuie castigate, o frauda in sectorul bancar, in valoare uluitoare de 12% din PIB-ul tarii, se intamplase cu implicarea unor institutii guvernamentale. Tara fierbea de furie.

Si in iuresul acestor zile „fericite”, mi s-a oferit brusc scaunul de prim-ministru. Cel mai probabil, pentru a acoperi frustrarea si dezamagirea publicului fata de actiunile politicienilor corupti de la putere. Daca ma intrebati, astfel de momente din viata fie te formeaza, fie te frang. Nu poti refuza in fiecare zi scaunul de prim-ministru, dar trebuie sa o faci, daca interesele din spate sunt obscure sau rau intentionate. Nu este ceva neobisnuit in democratiile fragile ca profesionistii buni, mai ales cei care muncesc din greu pentru a avansa in cariera, sa cada prada unor grupuri de interese corupte. Va rog sa retineti – este nevoie de ani de munca grea pentru a va construi o reputatie buna si o singura decizie proasta pentru a o compromite pentru totdeauna. Am respins oferta si am parasit ministerul. In acel moment, m-am simtit invinsa. Se parea ca acesta era sfarsitul unei perioade de multa munca grea si ca nu era lumina la capatul tunelului.

Nu am intentionat niciodata sa devin politician. nu stiam cum sa o fac. Imi dau seama ca aici, la Harvard Kennedy School si in alte locuri bune, multi manageri si lideri sectoriali bine educati, eficienti spun ca prefera sa pastreze distanta fata de politica. Oamenii nu vor sa se incurce cu politica. Am crezut exact la fel. Pana la un punct. Pana cand am decis ca nu vreau sa traiesc intr-o tara condusa de oameni corupti. Si asta nu insemna neaparat sa te muti intr-o alta tara.

Perspectivele infiintarii unui nou partid politic de la zero erau foarte incerte, conditiile fiind puternic impotriva noastra. Dar asta ne invata istoria ca este calea de a schimba o societate. Vom reusi noi acolo unde altii au esuat, de multe ori? A fost nevoie de multa gandire si, in cele din urma, de un salt de credinta pentru a intra in politica, in loc sa alegi o cariera diferita, linistita si confortabila.

Acest salt de credinta s-a bazat pe faptul ca stiam ca am putea gasi sprijin in locuri mai importante. Am crezut in onestitatea si buna credinta a majoritatii cetatenilor moldoveni. Intotdeauna am stiut ca poporul nostru are un sentiment inradacinat de dreptate si corectitudine. Acestea sunt caracteristici definitorii ale oamenilor nostri. De la Independenta si pana astazi, moldovenii au rezistat opresiunii si s-au ridicat in picioare. Ne-am dorit mereu sa modelam realitatea in care traim.

In 2016, impreuna cu echipa mea, am inregistrat partidul nostru politic. La acea vreme tara era captiva unui regim oligarhic autoritar. De ce ne-au permis sa inregistram partidul? Cred ca nu ne-au vazut ca pe o amenintare la adresa guvernarii lor, ci ne-au privit ca pe o gramada de tocilari incapabili sa reprezinte o amenintare pentru regimul lor stramb. Incepatori care ar face politica si ar pleca sub presiunea unei guvernari care poate sparge pe oricine. Dar s-au inselat. In cativa ani, tara ne va propulsa sa punem capat guvernarii lor corupte si sa-i facem sa fuga in toata lumea.

Crearea unui partid politic a insemnat multe lucruri. Inainte de toate, sa aratam oamenilor ca Moldova poate avea partide politice curate, care se bazeaza pe donatiile oamenilor. A fost un lucru fara precedent, caci pana la asta majoritatea partidelor politice de bazau pe mita si pe coruptie. A face oamenii sa doneze voluntar pentru un partid politic nu a fost usor. Anterior, nu prea multi se intrebau de unde vin banii pentru finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale. Am fost intrebata asta – vrei sa devii politician si vrei sa platim pentru asta?

Dar, din ce in ce mai mult, oamenii au inceput sa inteleaga ca aceasta era singura modalitate de a avea politicieni care reprezinta cu adevarat vointa oamenilor si nu interesele lor personale. Desigur, acestea au fost contributii mici, care ne-au ajutat doar sa acoperim cheltuielile de baza. Timp de patru ani, partidul si-a permis doar doi angajati platiti. Toti ceilalti au fost voluntari. Unii dintre noi – voluntari cu norma intreaga, de cativa ani. Aici au fost utile economiile facute la locul de munca de la Banca Mondiala, pentru a putea supravietui. Dar nu a fost usor.

Cu toate acestea, a fi absolut transparent si a nu face nici macar cel mai mic compromis de integritate au fost cheia pentru a castiga increderea oamenilor. Iar rezultatele au depasit asteptarile noastre. Partidul a crescut constant, castigand sprijinul poporului si al partenerilor internationali. Puterea a inceput in sfarsit sa ne perceapa ca pe o amenintare. Bineinteles ca au pornit cu totii impotriva noastra. Liderii opozitiei, familiile si prietenii lor au fost intimidati, urmariti penal, acuzati de fraude, pentru a convinge oamenii ca politica in Moldova va fi mereu murdara. Familiile si prietenii nostri au fost expusi. Alegerile au fost anulate. Propaganda nu a incetat, regimul controland mass-media. Dar stiam ca trebuie sa-i oprim inainte ca ei sa devina prea puternici si sa duca tara intr-un autoritarism pe termen lung.

Si acest lucru s-a intamplat – in cel mai dramatic mod, in pragul tulburarilor civile, chiar daca a fost nevoie de inca niste ani lungi de lupta pentru a-i da afara. Am devenit mai experimentati. Am folosit retelele de socializare si am mers din usa in usa pentru a comunica cu oamenii. Societatea civila, mass-media independente si partidele politice de opozitie s-au unit pentru a opri regimul corupt. Dupa alegerile parlamentare din iarna lui 2019, desi alegerile au fost in mare masura trucate si desfasurate dupa reguli nepoliticoase, fiind sustinuti de oameni, am reusit sa formam o coalitie fragila in parlament si sa inlaturam regimul oligarhic. Am devenit in sfarsit prim-ministru. Dar, ca orice alt miracol, a durat doar cinci luni. Eforturile noastre au fost intrerupte in scurt timp si din acelasi motiv – am refuzat sa facem compromisuri cu privire la valorile noastre: stat de drept, justitie independenta, buna guvernare in interesul cetatenilor nostri, transparenta.

Devotamentul nostru fata de principiile noastre a dat roade. Oamenii ne-au inteles si ne-au sustinut. Am candidat la alegerile prezidentiale din 2020 si am castigat. Pentru prima data in istoria Moldovei, o femeie a devenit presedinte. Partidul a castigat zdrobitor la alegerile parlamentare anticipate, un an mai tarziu. Acest lucru ne-a dat un mandat clar pentru schimbare, pentru reformarea Moldovei si aducerea ei acolo unde ii este locul – in familia de state europene. Tara mea e condusa acum de o femeie presedinte si o femeie prim-ministru – ambele absolvente de Harvard.

O alta lectie importanta. Politica este ceea ce facem din ea. Puteti fi un lider remarcabil in organizatia, compania sau institutia voastra. Poti sa castigi batalii mici si sa te bucuri de victorii, poti implementa strategii care merita. Dar daca vrei o schimbare reala care va avea un impact direct asupra comunitatilor si societatilor, trebuie sa intri in politica. Politica este despre un impact mare, real, imediat si pe termen lung. Leadership-ul politic inseamna educarea societatii si setarea unor exemple si standarde pentru societate. Este despre modelarea viitorului si despre imputernicirea oamenilor. La Harvard, suntem cu totii pregatiti sa muncim din greu si sa visam maret. Deci, nu va fie frica. Implicati-va in politica, in numele unor schimbari mai mari de care avem nevoie cu totii in aceste vremuri extrem de dificile. Avem nevoie de noi lideri in politica, lideri capabili sa asculte si sa empatizeze cu oamenii, sa creeze medii favorabile care sa-i ajute pe oameni sa faca fata provocarilor dificile si sa prospere, asa cum ne-a invatat profesorul Heifetz. Avem nevoie de mai multi oameni cu integritate in politica. In toate tarile si in toate organizatiile internationale care modeleaza viitorul lumii noastre.

Dupa ce am castigat toate alegerile posibile, am initiat in sfarsit un proces amplu de reforma. Suntem pe calea de a reforma justitia, un proces asteptat de prea mult timp. Am eliminat un numar mare de scheme de coruptie in diferite sectoare, prin care au fost jefuiti statul si cetatenii moldoveni. Ne-am concentrat pe imbunatatirea mediului de afaceri si pe atragerea de investitori pentru a crea oportunitati economice acasa si pentru a inversa migratia. Cu toate acestea, ne confruntam cu multe provocari si am fost puternic loviti de o succesiune de crize – Covid-19, criza energetica, inflatie extrem de mare, toate culminand cu razboiul contra Ucrainei.

Moldova este o tara mica situata intr-o vecinatate geopolitica dura. Astazi, avem un razboi la granita noastra. Nu poate exista nicio justificare pentru razboiul dus de Rusia impotriva Ucrainei, o alta natiune suverana, pentru capturarea teritoriilor sau reconfigurarea sferelor de influenta in secolul XXI. Poporul Ucrainei trece printr-o tragedie greu de imaginat. Prin curajul, rezistenta si sacrificiul lor, curajosii ucraineni au aratat ca sunt oameni puternici, care isi vor pastra dreptul de a se guverna. Prin sacrificiul lor, ei apara intregul continent european, valorile si principiile acestuia. Si suntem recunoscatori pentru asta.

Moldova a facut si va continua sa faca tot posibilul pentru a-i ajuta. Astazi, 4% din populatia noastra sunt refugiati din Ucraina. Noua din zece refugiati au fost gazduiti de moldoveni in casele lor, chiar inainte ca Guvernul sa ofere facilitati. Intreaga tara s-a unit pentru a oferi sprijin cu tot ce putem – siguranta, adapost, case, hrana, ingrijire medicala si ingrijire pentru copii. Compasiunea, respectul si bunatatea aratate de moldoveni ma fac foarte mandra de poporul meu. Guvernul Republicii Moldova va face tot posibilul pentru ca acest sprijin sa continue.

Razboiul are un cost mare pentru Moldova. Resursele sunt extinse. Dar, in ciuda tuturor dificultatilor, suntem hotarati sa reusim. Oamenii nostri atat in tara, cat si in strainatate sunt resursa noastra principala si cea mai valoroasa, si raman principala noastra speranta si linie de viata. Marea noastra diaspora ofera un mare sprijin tarii noastre. Munca si sacrificiul lor au sustinut Moldova in aspect economic, iar banii pe care ii trimit acasa acesti oameni ajuta multe familii din tara. Multi dintre ei ocupa pozitii importante de nivel mediu si inalt in corporatii, guverne si comunitati stiintifice din strainatate. Ne bazam pe ajutorul lor in reformarea Moldovei, pentru a o face eligibila de aderarea la UE, care este principalul nostru proiect national.

Moldova urmareste sa obtina azi statutul de tara candidata la Uniunea Europeana, ceea ce va ajuta sa cream viitorul nostru intr-o familie de democratii consolidate – familia europeana. Obtinerea statutului de candidata la UE este o ancora pentru independenta noastra, pentru dezvoltare pasnica, reforme economice si politice. Stim ca trebuie sa muncim din greu pentru asta si ne angajam s-o facem pe deplin.

Dragi absolventi,

Mesajul meu pentru voi azi e urmatorul: mai intai, gasiti-va lumina calauzitoare si ramaneti fidel ei. Imbratisati realitatea sau fiti gata sa munciti din greu pentru a o schimba. Realitatea este adesea cruda si dura. Nu se schimba usor. Realitatea poate fi chiar mai incapatanata si mai rezistenta decat absolventii de la Harvard.

Lumina mea calauzitoare a ramas fidela principiilor mele, lucrurilor in care cred cu adevarat si la care tin. Integritatea si onestitatea m-au adus acolo unde sunt astazi.

In al doilea rand, alegeti obiective semnificative si faceti-va munca cu pasiune. Astazi, scopul meu major este sa ajut la construirea unui stat functional in Moldova, sa mentin tara in pace cu ea insasi si cu vecinii sai, si sa o apropii de Uniunea Europeana. Si va incurajez inca o data sa va alaturati politicii in tarile voastre si sa participati la aducerea schimbarilor atat de necesare comunitatilor si oamenilor. Timpul petrecut la Harvard v-a aratat ca puteti face asta. Cel putin, aceasta a fost experienta mea si sunt sigura ca acest lucru nu s-a schimbat.

In al treilea rand, aveti rabdare. Schimbarea poate dura cativa ani, uneori decenii, s-ar putea sa esuezi de multe ori, dar va trebui sa ramaneti dedicat si concentrat. Atata timp cat va pastrati abordarea creativa si inovatoare in urmarirea obiectivelor pe care vi le-ati propus, rabdarea si perseverenta vor schimba in cele din urma realitatea dura – dar nu se va intampla aproape niciodata imediat.

In al patrulea rand, construiti-va echipa. Am fost norocoasa sa lucrez cu echipe de oameni incredibili, din toate categoriile sociale. Fara o adevarata munca de echipa, nu vei progresa prea mult in atingerea obiectivelor. Va rog sa stiti ca puteti construi echipe uimitoare chiar si in medii mai putin favorabile – de exemplu, atunci cand nu puteti motiva oamenii in mod corespunzator din punct de vedere financiar, dati dovada de respect si angajament fata de cauza. Si, oricat de departe veti ajunge, fiti umili. Amintiti-va ca sansa si circumstantele joaca un rol in viata noastra, oricat de buni ati fi. Lumea nu se invarte si nu ar trebui sa se invarta in jurul vostru.

In incheiere, voi reaminti lectiile mele cele mai valoroase de la Harvard: inspirati, stabiliti obiective mai mari decat voi pentru tara sau organizatia voastra, fiti lider in implementarea obiectivelor si niciodata nu faceti asta de dragul vostru. Nu uitati sa construiti prietenii puternice in timp ce mergeti prin viata. La Harvard, mi-am facut prieteni minunati, iar relatiile noastre au supravietuit afacerilor vremurilor noastre. Fiti indrazneti, nu va fie frica sa esuati si aveti rabdare. Asa ma vad pe mine si pe membrii echipei mele – pionieri, stabilind o cale noua, mai buna si o directie de urmat pentru tara mea. Aceasta cale si aceasta directie, in care cred din toata inima, au fost preluate de multi altii pentru a face cursul de dezvoltare a tarii ireversibil si pentru a o aduce acolo unde i se cuvine – in familia europeana a natiunilor libere.

Daca vreti sa traiti intr-o lume mai buna, si sunt sigura ca va doriti asta, va indemn sa va implicati in formarea ei, in numele propriului popor si al generatiilor viitoare!

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: