Maia Sandu desfiinteaza manipularile rusofililor: „Daca Rusia incearca intr-o zi sa vina peste noi, ce facem? Trimitem armata cu sapa sa ne apere?”

politica

Republica Moldova este o tara pasnica si asa va ramane in continuare, insa are nevoie de echipament militar modern pentru a fi in siguranta, a declarat miercuri seara presedinta Maia Sandu intr-o emisiune la postul public de televiziune, in care a explicat de ce este necesara inzestrarea armatei moldovene cu echipamente moderne, relateaza joi media de peste Prut.

‘Noi nu vrem arme ca sa mergem sa luptam impotriva vecinilor, asa cum face Rusia. Noi vrem sa fim in siguranta la noi acasa si vrem sa nu ne atace nimeni. Chiar daca sistemul nostru de aparare este intr-o situatie foarte proasta, daca nu era aceasta agresiune din partea Rusiei impotriva Ucrainei, probabil ca nu am fi discutat prea mult despre necesitatea de echipare a armatei’, a declarat Maia Sandu, citata de portalul Deschide.md.

Tinand cont de situatia din Ucraina, autoritatile de la Chisinau trebuie sa se gandeasca cum sa apere cetatenii in cazul in care se intampla o asemenea tragedie, a spus ea.

‘Sper foarte mult sa nu ajungem acolo, dar nu depinde de noi. Daca Rusia incearca intr-o zi sa vina peste noi, ce facem? Trimitem armata cu sapa sa ne apere? Repet, noi nu vrem sa atacam pe nimeni, nu vrem sa ne implice nimeni in razboi, dar este o realitate pentru care trebuie sa ne pregatim’, a subliniat Maia Sandu, evocand decizia Consiliului European din 30 iunie, prin care s-a decis oferirea unei asistente in cadrul Instrumentului European pentru Pace (IEP) in valoare de 40 de milioane de euro in beneficiul Fortelor armate ale Republicii Moldova.

Ea a calificat retorica opozitiei privind intentia Occidentului de a inarma Republica Moldova drept una falsa. Uniunea Europeana este gata sa ne ofere sprijin in modernizarea armatei, insa este vorba doar de echipamente non-letale, nu de arme si munitii, a spus presedintele moldovean.

‘Toate discutiile opozitiei sunt false pentru ca UE a spus ca ne ofera echipamente non-letale, chiar daca noi avem nevoie si de munitii. Noi trebuie sa analizam serios cum este echipata armata nationala. Daca tot avem armata nu o putem lasa la sapa de lemn. Trebuie sa facem lucruri elementare. Nu este corect sa tinem armata fara niciun echipament care sa-i permita sa ne apere’, a afirmat Maia Sandu, citata de Radio Chisinau. Ea a adaugat ca ‘singura promisiune pe care o avem este din partea UE si vizeaza arme non-letale’, potrivit IPN.

Maia Sandu a mai spus ca decizia privind aderarea Republicii Moldova la un bloc militar, care i-ar oferi o umbrela de protectie, va apartine poporului. Pana atunci, va fi respectat statutul de neutralitate prevazut in Constitutie.

‘Pentru asta trebuie sa avem sprijinul societatii. Suntem o tara democratica in care lucrurile sunt decise de catre popor. La momentul aprobarii Constitutiei poporul a decis ca trebuie sa fim o tara neutra. Dar tarile neutre, de obicei, au o armata foarte puternica si bine echipata. Noi suntem o tara neutra si avem o armata in care nu s-a investit. Nu putem sa inchidem ochii si sa ne prefacem ca nu exista un razboi’ langa noi, a punctat presedintele Republicii Moldova, care prin natura functiei sale este si comandantul-sef al armatei, conform Radio Chisinau.

Mai mult despre: ,

Comentarii: