politica

Maia Sandu, discurs catre tara: „Statutul de candidata UE este o speranta, lumina de la capatul tunelului. Ne asteapta o munca grea si indelungata pentru a construi o Moldova europeana”

Presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat vineri ca acordarea statutului de tara candidata la aderarea la Uniunea Europeana (UE) reprezinta „lumina de la capatul tunelului” si un obiectiv pentru care institutiile si societatea tarii lucreaza de ani de zile, relateaza EFE, citata de Agerpres.

”Statutul de tara candidata ne ofera o directie clara de dezvoltare si, mai important, ne da speranta. Suntem o tara mica care va fi mai sigura in familia UE”, a declarat ea intr-o conferinta de presa privind decizia luata joi seara de Cei 27.

In discursul sau, transmis in direct la televiziunea publica, Sandu a avertizat ca statutul ”nu schimba lucrurile peste noapte”, dar pentru moldoveni ”este o speranta, lumina de la capatul tunelului”. ”Apartenenta la UE inseamna sa faci parte din piata UE. Pentru cetateni, apropierea de UE inseamna garantarea drepturilor si libertatilor lor si mai multe oportunitati aici, acasa”.

Presedinta a subliniat ca bucuria pentru obtinerea de catre Republica Moldova a statutului de candidat la UE este umbrita de criza majora provocata de razboiul din Ucraina. Potrivit acesteia, nu exista niciun domeniu al vietii sociale si economice care sa nu fie afectat de razboi, cresterea preturilor la combustibil si nu numai, toate au fost afectate in mod dramatic de razboi. Aceste crize au cauze externe, iar instrumentele cu care ne putem apara impotriva lor sunt limitate.

Maia Sandu a subliniat ca moldovenii „s-au mobilizat in mod exemplar pentru a-i ajuta pe refugiatii ucraineni” si a facut apel la aceeasi mobilizare pentru a aduce standardele moldovenesti mai aproape de cele europene.

Pe cetatenii moldoveni ii asteapta ”o munca grea si indelungata pentru a construi o Moldova europeana”, iar autoritatile moldovene isi vor asuma ”orice cost politic” pentru a atinge acest obiectiv, a mai spus presedinta Republicii Moldova.

Sefii de stat si de guvern ai UE au acordat joi Ucrainei si Republicii Moldova statutul de tari candidate la aderarea la UE, dupa ce saptamana trecuta Comisia Europeana a facut o recomandare in acest sens.

Acest statut este primul pas spre aderarea celor doua tari la UE, proces care ar putea fi reversibil in cazul in care acestea nu se conformeaza reformelor cerute de executivul comunitar in ceea ce priveste independenta justitiei, lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate sau aplicarea legii care limiteaza puterea oligarhilor, scrie EFE.

AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: maia sandu

Recent Posts

„Contraofensiva coerenta” a Ucrainei in Crimeea si Herson. La Moscova este o tot mai mare ingrijorare – Analiza a Londrei

Doua atacuri care au vizat recent instalatii militare rusesti in Crimeea arata capacitatea Ucrainei de…

14 ore ago

Rusii au luat locul trupelor franceze care au plecat din Mali. Berlinul trage un semnal de alarma: „Prezenta a unor forte ruse in uniforma”

Guvernul german a raportat miercuri "presupusa prezenta a unor forte ruse in uniforma" in orasul…

14 ore ago

Kievul anunta oficial ca ia la tinta podul Crimeii: „Trebuie distrus, este o structura ilegala, Ucraina nu si-a dat acordul pentru constructia sa”

Ucraina a amenintat miercuri cu distrugerea podului de peste stramtoarea Kerci, construit cu mari cheltuieli…

14 ore ago

Rusi derutati. Ucraina a distrus cartierul general al trupelor ruse din Lisihansk, 100 de militari rusi ar fi fost eliminati – Video

Seful administratiei militare de stat din regiunea Luhansk, Serhi Haidai, anunta ca Fortele Armate ale…

20 de ore ago

China trimite trupe in Rusia la un „exercitiu militar comun”. Beijingul: „Nu are legatura cu situatia internationala si regionala actuala”

Armata chineza trimite trupe in Rusia pentru a participa la un exercitiu militar comun cu…

18 ore ago

David Popovici s-a retras din finala probei de 400 m liber: „Rezultatele au fost cu adevarat stralucitoare, dar a venit si oboseala”

Inotatorul roman David Popovici, campion mondial si european la 100 m si 200 m liber,…

19 ore ago