politica

Maia Sandu, discurs catre tara: „Statutul de candidata UE este o speranta, lumina de la capatul tunelului. Ne asteapta o munca grea si indelungata pentru a construi o Moldova europeana”

Presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat vineri ca acordarea statutului de tara candidata la aderarea la Uniunea Europeana (UE) reprezinta „lumina de la capatul tunelului” si un obiectiv pentru care institutiile si societatea tarii lucreaza de ani de zile, relateaza EFE, citata de Agerpres.

”Statutul de tara candidata ne ofera o directie clara de dezvoltare si, mai important, ne da speranta. Suntem o tara mica care va fi mai sigura in familia UE”, a declarat ea intr-o conferinta de presa privind decizia luata joi seara de Cei 27.

In discursul sau, transmis in direct la televiziunea publica, Sandu a avertizat ca statutul ”nu schimba lucrurile peste noapte”, dar pentru moldoveni ”este o speranta, lumina de la capatul tunelului”. ”Apartenenta la UE inseamna sa faci parte din piata UE. Pentru cetateni, apropierea de UE inseamna garantarea drepturilor si libertatilor lor si mai multe oportunitati aici, acasa”.

Presedinta a subliniat ca bucuria pentru obtinerea de catre Republica Moldova a statutului de candidat la UE este umbrita de criza majora provocata de razboiul din Ucraina. Potrivit acesteia, nu exista niciun domeniu al vietii sociale si economice care sa nu fie afectat de razboi, cresterea preturilor la combustibil si nu numai, toate au fost afectate in mod dramatic de razboi. Aceste crize au cauze externe, iar instrumentele cu care ne putem apara impotriva lor sunt limitate.

Maia Sandu a subliniat ca moldovenii „s-au mobilizat in mod exemplar pentru a-i ajuta pe refugiatii ucraineni” si a facut apel la aceeasi mobilizare pentru a aduce standardele moldovenesti mai aproape de cele europene.

Pe cetatenii moldoveni ii asteapta ”o munca grea si indelungata pentru a construi o Moldova europeana”, iar autoritatile moldovene isi vor asuma ”orice cost politic” pentru a atinge acest obiectiv, a mai spus presedinta Republicii Moldova.

Sefii de stat si de guvern ai UE au acordat joi Ucrainei si Republicii Moldova statutul de tari candidate la aderarea la UE, dupa ce saptamana trecuta Comisia Europeana a facut o recomandare in acest sens.

Acest statut este primul pas spre aderarea celor doua tari la UE, proces care ar putea fi reversibil in cazul in care acestea nu se conformeaza reformelor cerute de executivul comunitar in ceea ce priveste independenta justitiei, lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate sau aplicarea legii care limiteaza puterea oligarhilor, scrie EFE.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: maia sandu

Recent Posts

Kim Jon Un primeste cadou un cantec in care este descris drept „tata prietenos” si un „marel lider”

In Coreea de Nord a fost lansata o noua melodie care il lauda pe liderul…

10 ore ago

Politia suedeza a impuscat un barbat care a ranit trei femei cu un cutit

Politia suedeza a impuscat si arestat un barbat care ar fi ranit trei femei cu…

10 ore ago

Castigatorul semimaratonului de la Beijing si-a pierdut medalia. La fel si celilalti trei atleti care au incetinit pentru a-l lasa sa castige

Organizatorii i-au retras medalia de aur lui He Jie la semimaratonul de la Beijing de…

10 ore ago

Aproape jumatate din marile orase ale Chinei se scufunda

Aproape jumatate dintre orasele mari ale Chinei sufera niveluri „moderate pana la severe” de subsidenta…

10 ore ago