Maia Sandu, discurs intr-o engleza perfecta de la tribuna ONU: „Incepem sa curatam statul de coruptie. Escrocii ne-au folosit ca tara de tranzit pentru a spala bani, am reusit sa daramam aceste regimuri corupte”

politica

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a sustinut miercuri un discurs de la tribuna ONU intr-o engleza perfecta, cursiva, in care le-a transmis liderilor lumii ca „incepem sa curatam statul de coruptie”. „In trecutul recent, coruptia a transformat Moldova intr-un stat capturat. Coruptia a devenit o amenintare la adresa democratiei si a securitatii noastre nationale”, a subliniat Maia Sandu.

„Coruptia submineaza increderea oamenilor in statele lor. Desi nicio tara nu este scutita de aceasta, coruptia afecteaza in mod disproportionat statele sarace. Ea face statul si institutiile sale mai slabe, mai vulnerabile si mai putin stabile.

In trecutul recent, coruptia a transformat Moldova intr-un stat capturat. Coruptia a devenit o amenintare la adresa democratiei si a securitatii noastre nationale. Escrocii ne-au folosit ca tara de tranzit pentru a spala bani prin institutiile noastre inainte de a-i depune in strainatate. Am reusit sa daramam aceste regimuri corupte, iar acum sarcina noastra principala este sa ne consolidam justitia si sistemele de aplicare a legii. Ne-am angajat sa facem acest lucru, insa rezolvarea unui capat al problemei nu face ca problema sa dispara.

Un sistem, in care infractorii extrag bogatie si active din tari cu institutii slabe, stocheaza acest capital in off-shore-uri si apoi isi gasesc un refugiu sigur in alte state este si nedurabil, si nedrept. Elaborarea unor reguli internationale care sa asigure recuperarea activelor ar putea aduce mai multa echitate pe scena globala si ar face dreptate statelor mai slabe.

(…) La alegerile de anul trecut, cetatenii Republicii Moldova au spus clar ca tara noastra poate reusi. In ciuda numeroaselor obstacole, oamenii au continuat sa lupte neobosit pentru tanara noastra democratie, pentru viitorul nostru european.

Cu un mandat puternic pentru schimbare, incepem sa curatam statul de coruptie. Reformam sectorul justitiei. Lansam constructia semnificativa a infrastructurii. Lucram la conectarea Moldovei cu restul Europei prin poduri, retele imbunatatite de cale ferata, interconexiuni de electricitate si gaze. Suntem parte a zonelor de liber schimb atat cu UE, cat si cu vecinii nostri din Est. Si unora, si celorlalti le putem oferi oportunitati de afaceri excelente. Avem o populatie foarte educata si muncitoare”, a spus Maia Sandu de la tribuna ONU.

Discursul integral al Maiei Sandu la New York

New York, 22 septembrie 2021

Stimate domnule Presedinte al Adunarii Generale a Natiunilor Unite,

Stimate domnule Secretar General al Natiunilor Unite,

Distinse doamne, distinsi domni,

Acum cateva saptamani, tara mea, Republica Moldova, a sarbatorit cea de-a 30-a aniversare de la proclamarea Independentei sale. Vreau sa folosesc aceasta ocazie si sa-mi felicit inca o data concetatenii pentru aceasta etapa importanta pentru noi toti! Impreuna, am ales democratia si libertatea in locul coruptiei si al capturarii statului. Si este o mare onoare pentru mine sa ma adresez astazi, in numele lor, acestui for de nivel inalt al ONU.

Multe voci sustin ca multilateralismul nu mai este relevant in zilele noastre. Ca nu mai putem lucra eficient impreuna pentru contracararea provocarilor globale – si asta deoarece privim prea mult spre interior, ca urmare a propriilor noastre probleme coplesitoare. Totusi, lumea noastra se confrunta cu provocari extraordinare atat ca marime, cat si ca esenta. Si acestea, sunt convinsa, pot fi solutionate doar impreuna.

Majoritatea provocarilor globale de astazi se revarsa peste granitele nationale, intrucat lumea noastra este mai interconectata ca niciodata. Pandemia Covid-19, schimbarile climatice, provocarile de securitate internationala in crestere si fragilitatea ordinii bazate pe reguli internationale – toate ne obliga sa muncim in comun in cautarea unor solutii durabile. Aceste probleme nu pot fi rezolvate in mod individual. Avem nevoie de eforturi internationale autentice si concertate pentru a oferi solutii cu adevarat durabile pentru viitorul nostru.

Tara mea se confrunta direct cu unele dintre aceste provocari. Si astazi eu stau in fata dumneavoastra pentru a transmite disponibilitatea noastra de a lucra cu institutiile ONU si cu comunitatea internationala pentru a gasi solutii durabile la aceste provocari, care ne afecteaza in mod atat colectiv, cat si individual.

Permiteti-mi sa trec, pe rand, peste aceste patru provocari.

Prima. Nu exista nicio indoiala ca pandemia Covid-19 a fost, pana acum, cea mai mare provocare a generatiei noastre. Ca si majoritatea altor state, Republica Moldova a fost puternic lovita de pandemie. Dar propria noastra experienta de a face fata crizei a fost plina de speranta si de recunostinta. Recunostinta pentru imensul efort global de solidaritate, care a sprijinit munca tarii mele de a opri virusul. Si speranta ca solidaritatea ne poate face pe toti mai rezistenti.

Datorita partenerilor nostri externi, concetatenii mei au putut sa inceapa vaccinarea deja in luna martie, iar acum avem o cantitate suficienta de vaccinuri pentru cetateni. Sistemul nostru de sanatate a primit un sprijin international important. As dori sa profit de aceasta ocazie pentru a multumi Uniunii Europene si statelor sale membre, Organizatiei Mondiale a Sanatatii si intregii familii ONU, precum si tuturor prietenilor si partenerilor nostri pentru ajutorul lor continuu in lupta impotriva acestei pandemii la nivel mondial. Pe masura ce mai multe tari au acces la vaccinuri, sarcina noastra cea mai importanta este sa promovam imunizarea, sa ne relansam economiile si sa ne redeschidem societatile. Acest lucru poate fi realizat doar printr-un efort colectiv.

A doua – schimbarile climatice. O alta provocare majora cu care ne confruntam cu toti si ale carei consecinte le traim chiar acum, pe masura ce vorbim – vreme extrema, temperaturi-record, inundatii care afecteaza fiecare tara. Pentru Republica Moldova, schimbarile climatice inseamna secete severe la fiecare cativa ani, culturi distruse si mijloace de trai ale oamenilor pierdute.

Amprenta lasata de Republica Moldova in fenomenul schimbarilor climatice a fost una scazuta si ne angajam sa o mentinem astfel. Deoarece incercam sa ne modernizam economia, ne angajam sa facem acest lucru intr-un mod durabil. Extinderea padurilor, trecerea la o economie verde si circulara, promovarea energiei curate, conservarea resurselor de apa si a terenurilor, promovarea unei productii si a unui consum responsabil si durabil este calea noastra de urmat.

A treia – securitatea internationala. Vedem din ce in ce mai multe crize de securitate care apar in diferite parti ale planetei, iar intr-o lume interdependenta, precum e cea in care traim astazi, replicile lor pot fi resimtite pe tot globul. Cand ne referim la regiunea noastra, suntem serios preocupati de deteriorarea situatiei de securitate din zona Marii Negre.

Aici as dori sa subliniez inca o data ca Republica Moldova este un stat angajat pentru pace. Ramanem ferm dedicati identificarii unei solutii politice pasnice pentru conflictul din regiunea transnistreana a tarii noastre, solutie bazata pe suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova in cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel international. De asemenea, vom continua sa promovam masuri de consolidare a increderii, cu un accent puternic pe protejarea drepturilor si libertatilor fundamentale in regiunea transnistreana – o problema urgenta pentru tara mea.

In spiritul neutralitatii constitutionale a Republicii Moldova si al dreptului international, as dori sa reiterez ca pozitia noastra cu privire la retragerea completa si neconditionata a fortelor ruse ramane neschimbata. Aceasta include indepartarea sau distrugerea munitiilor din depozitele de la Cobasna, care reprezinta o amenintare pentru securitatea si mediul din regiune in ansamblu. Mizam pe sprijinul comunitatii internationale in acest demers.

Eroziunea democratiei si increderea tot mai scazuta in stat, produsa de aceasta, este o alta provocare globala importanta pe care as dori sa o abordez. Acest aspect este deosebit de relevant pentru tara mea. Democratia ramane idealul nostru universal si o valoare de baza pentru statul nostru. Reconstruirea increderii cetatenilor in institutiile publice, curatarea statului de interese oculte si furnizarea de servicii publice decente este piatra de temelie a progresului si a modernizarii democratice a Republicii Moldova.

Democratia este amenintata de mai multi factori. Unul dintre acestia este raspandirea dezinformarii. Desi noile platforme de social media au reprezentat un instrument important pentru mobilizarea si diseminarea practicilor democratice in multe regiuni ale lumii, tot ele sporesc si dezinformarea care, in cele mai proaste scenarii, poate perturba serios procesele democratice-cheie, cum ar fi alegerile. Avem nevoie de o conversatie globala la acest subiect si avem nevoie sa cautam impreuna solutii concrete pentru pericolele pe care dezinformarea le reprezinta la adresa ordinii internationale bazate pe reguli.

Un alt factor care erodeaza democratia este coruptia. Coruptia submineaza increderea oamenilor in statele lor. Desi nicio tara nu este scutita de aceasta, coruptia afecteaza in mod disproportionat statele sarace. Ea face statul si institutiile sale mai slabe, mai vulnerabile si mai putin stabile.

In trecutul recent, coruptia a transformat Moldova intr-un stat capturat. Coruptia a devenit o amenintare la adresa democratiei si a securitatii noastre nationale. Escrocii ne-au folosit ca tara de tranzit pentru a spala bani prin institutiile noastre inainte de a-i depune in strainatate. Am reusit sa daramam aceste regimuri corupte, iar acum sarcina noastra principala este sa ne consolidam justitia si sistemele de aplicare a legii. Ne-am angajat sa facem acest lucru, insa rezolvarea unui capat al problemei nu face ca problema sa dispara.

Un sistem, in care infractorii extrag bogatie si active din tari cu institutii slabe, stocheaza acest capital in off-shore-uri si apoi isi gasesc un refugiu sigur in alte state este si nedurabil, si nedrept. Elaborarea unor reguli internationale care sa asigure recuperarea activelor ar putea aduce mai multa echitate pe scena globala si ar face dreptate statelor mai slabe.

Ca si comunitate internationala, trebuie sa proiectam, sa punem in aplicare si sa monitorizam riguros sistemele pentru a promova transparenta si raspunderea internationala. Sa ne unim eforturile pentru a combate spalarea banilor si a investiga fluxurile financiare ilicite. Sa folosim mai bine instrumentele de confiscare a activelor si sa lucram impreuna pentru a suprima criminalitatea organizata. Amploarea acestei provocari este atat de mare, incat avem nevoie de implicarea serioasa a tuturor actorilor internationali si nationali. Avem nevoie de un raspuns colectiv eficient pentru a proteja democratia.

Domnule Presedinte,

Impreuna, putem propune solutii mai bune si mai durabile pentru provocarile globale. Si acestea ar trebui sa fie, inainte de toate, orientate spre cetatean.

La alegerile de anul trecut, cetatenii Republicii Moldova au spus clar ca tara noastra poate reusi. In ciuda numeroaselor obstacole, oamenii au continuat sa lupte neobosit pentru tanara noastra democratie, pentru viitorul nostru european.

Cu un mandat puternic pentru schimbare, incepem sa curatam statul de coruptie. Reformam sectorul justitiei. Lansam constructia semnificativa a infrastructurii. Lucram la conectarea Moldovei cu restul Europei prin poduri, retele imbunatatite de cale ferata, interconexiuni de electricitate si gaze. Suntem parte a zonelor de liber schimb atat cu UE, cat si cu vecinii nostri din Est. Si unora, si celorlalti le putem oferi oportunitati de afaceri excelente. Avem o populatie foarte educata si muncitoare. Devenim un loc bun pentru investitii. Avem planuri ambitioase de digitalizare a economiei si a sectorului public. Protejarea mediului este o parte centrala a procesului nostru de reforma. Cu doar un an in urma, acestea erau doar sperante. Astazi, incepem sa transformam aceste sperante in realitate.

Onorata audienta,

Venim cu totii din locuri diferite si avem agende nationale diferite, insa vietile noastre sunt interconectate. Iar provocarile globale, la care m-am referit, ne aduc mai aproape ca niciodata. Complexitatea lor poate fi depasita doar prin eforturi colective de a cauta solutii durabile. Astfel de solutii sunt mai usor de gasit in lumea de astazi, deoarece avem la dispozitie nu numai minti minunate, ci si instrumentele necesare.

Salutam Raportul Secretarului General al ONU privind „Agenda noastra comuna” – un plan orientat spre viitor, pentru o cooperare globala consolidata care sa abordeze in mod eficient provocarile comune.

Doar prin solidaritate si o cooperare internationala mai stransa noi, statele membre ONU, vom putea depasi provocarile actuale si emergente, si vom atinge viziunea pentru o lume in care oamenii traiesc in pace si prosperitate, in armonie cu natura.

Va multumesc.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: