Maia Sandu, discurs istoric: „Tineti minte – cei care au furat cetatenii nu au cum sa le doreasca binele/ Dinspre Kremlin vin doar razboi, suferinta si saracie”

politica

Presedintele Moldovei, Maia Sandu, a spus vineri intr-un discurs in fata parlamentului de la Chisinau ca „in 2030 Republica Moldova trebuie sa fie tara membra a Uniunii Europene”.

„Dinspre Kremlin ne vin doar amenintari, embargouri si santaj. De acolo vine doar razboi, suferinta si saracie. Uniunea Europeana este unica noastra sansa de a construi o tara in care doar cetatenii ei au dreptul sa-si decida soarta”, a subliniat Maia Sandu.

„Institutiile Moldovei nu vor permite ca tara sa fie inchinata unor criminali. Sau voi, cei care vindeti interesul tarii, credeti ca puteti fi si de partea ucigasului, si sa amagiti ca vreti pace? Moldovenii au murit pentru libertate si pace pe acest pamant. Iar voi acum murdariti amintirea tuturor concetatenilor nostri care si-au dat viata ca Moldova sa fie libera, sa-si decida singura soarta”, a acuzat Maia Sandu.

„Armata rusa nu poate ajunge aici atat cat Ucraina se tine pe picioare – si apara si Moldova. Le suntem recunoscatori ucrainenilor pentru eroismul lor si dragostea lor de libertate. Anume pentru ca armata rusa nu poate ajunge pe teritoriul tarii noastre, Kremlinul incearca sa destabilizeze situatia din interior, platind cu bani murdari hotii din Moldova”, a adaugat Maia Sandu.

Discursul integral al Maiei Sandu

In 2030 Republica Moldova trebuie sa fie tara membra a Uniunii Europene. Acum este sansa noastra reala de a deveni membru cu drepturi depline a familiei europene. Avem sustinerea statelor UE. Moldovenii au ales calea europeana, dar cat de repede vom ajunge acolo depinde de noi toti.

Timp de 3 decenii, Moldova, condusa de diferite partide, politicieni, guverne, a incercat sa mearga pe mai multe drumuri. Adevarul este ca toate au esuat. In timp ce statele care au devenit membre a Uniunii Europene in ultimele doua decenii ofera acum bunastare si siguranta pentru cetatenii lor, asigura dreptate, salarii si pensii bune, Moldova abia iese din captivitate. Captivitate in care ne-au sufocat ani la rand tradatori, hoti, oligarhi.

Si va intreb, in special pe cei care au plecat din aceasta sala, va intreb, stimati deputati care nu sustineti aderarea Moldovei la Uniunea Europeana, ce ideologie de partid va opreste sa scoateti tara din intuneric? Si sa recunoasteti ca o alta cale de dezvoltare pentru Moldova decat cea a integrarii europene nu exista? Unde ne-au dus toate optiunile care au fost promise oamenilor? CSI, Uniunea Vamala, Uniunea Economica Euroasiatica, optiunea „si cu unii, si cu altii” nu ne-au dus nicaieri.

Unii politicieni au mintit poporul pentru a cumpara alegatorii sau pentru a fura tara. Unii continua si acum sa minta. Iar oamenii continua sa plece in Uniunea Europeana pentru a cauta o viata mai buna. Pentru ca niciuna dintre aceste minciuni nu reprezinta calea Moldovei. Noi nu mai vrem ca moldovenii sa fuga in Uniunea Europeana, noi vrem ca Uniunea Europeana sa fie la noi acasa.

Am ales aceasta cale – o Moldova europeana, nu pentru ca este usoara, ci pentru ca este unica sansa ca moldovenii sa aiba o viata buna, in pace, in casa lor. Este, de fapt, unicul drum care asigura supravietuirea Moldovei ca tara libera si puternica.

Ani la rand, diferiti pretinsi politicieni ne-au dezbinat si au folosit tot felul de minciuni ca sa obtina beneficii personale. Chiar si astazi, cand Ucraina geme de ororile razboiului si pastrarea pacii este preocuparea tuturor cetatenilor nostri, avem aici, in Parlament, deputati angajati de forte ostile de la Kremlin care au un singur scop – sa semene haos, sa provoace violenta si razboi.

Nimeni nu va convinge moldovenii ca sa omori copii in casele lor, sa comiti genocid impotriva unui popor, sa distrugi ce au construit si agonisit oamenii timp de zeci de ani poate fi justificat. Razboiul este condamnat in toata lumea, iar in Parlamentul nostru sunt si azi persoane care nu vad nicio crima in invazia Rusiei in Ucraina. Sunt partide care inca nu au condamnat razboiul. Sunt agenti ai Kremlinului care, dupa ce au furat miliarde, stau acum la cald si se folosesc de propriii cetateni aflati in nevoie pentru a-si salva pielea si a distruge Moldova in continuare.

Tineti minte – cei care au furat cetatenii nu au cum sa le doreasca binele. Ei folosesc minciuna si dezbinarea ca sa opreasca Moldova din calea sa.

Opriti dezbinarea. Sa unim societatea noastra ca toti cetatenii sa aiba o viata buna, venituri europene, sa traiasca in sate si orase amenajate. Fac apel catre toate fortele politice sa puna aderarea la Uniunea Europeana deasupra intereselor inguste si sa sustina aceasta cale neconditionat. Desigur, putem si trebuie sa polemizam, sa dezbatem continutul si forma reformelor, dar misiunea noastra, a tuturor, este sa construim pentru cetateni o viata europeana aici.

Deputatii sunt alesi de oameni ca sa-i reprezinte. Oamenii v-au dat increderea de a le imbunatati viata. Indiferent de culoarea politica, oamenii care v-au ales vor sa traiasca acasa asa cum vad ca se traieste in tarile europene. E timpul sa nu-i mai tineti captivi pe cetateni unor sperietori, sa va indepliniti datoria.

Voi mergeti des prin orasele europene, chiar si cei care striga impotriva UE.

Chiar daca au fugit din sala, sunt sigura ca ma aud.

Copiii unora dintre voi invata acolo, voi mergeti in vacanta acolo, altii au si pasapoarte europene, unii chiar beneficiaza de plati sociale, fac afaceri in UE. Oare voi nu vreti ca copiii Moldovei sa traiasca ca acolo? Ca in Uniunea Europeana? Sau vreti ca copiii vostri sa fie aruncati in inchisoare pentru ca scriu o postare critica la adresa conducerii tarii, asa cum se intampla in Rusia?

Oare voi nu vreti ca moldovenii sa aiba libertatea de a construi tara asa cum vor si nimeni sa nu se amestece in treburile interne ale tarii noastre? Ati vazut multe gradinite, spitale si scoli reparate din banii de la Kremlin sau donatii pentru dezvoltarea localitatilor? Dinspre Kremlin ne vin doar amenintari, embargouri si santaj. De acolo vine doar razboi, suferinta si saracie. Uniunea Europeana este unica noastra sansa de a construi o tara in care doar cetatenii ei au dreptul sa-si decida soarta.

Cu greu am dat jos de la putere gastile de banditi. Si, iata, unii se fac deja luntre si punte pentru a vinde tara Kremlinului. Ca sa revina la putere si sa sugrume Moldova mai departe. Si hotii, vanzatori de tara, si Kremlinul au acelasi obiectiv: sa faca Moldova slaba ca sa o poata folosi dupa bunul plac.

Din pacate, in Parlament sunt si deputati care nu reprezinta oamenii, ci reprezinta hotii de miliarde.

Stiu ca si voi ma auziti, chiar daca nu sunteti aici.

Ei s-au vandut oligarhilor si vor sa vanda si Moldova. Gruparea Sor are o misiune clara de la Kremlin si FSB – sa aduca razboiul in Moldova. Scopul lor este sa organizeze destabilizari si sa dea jos prin violente guvernarea aleasa in mod democratic.

Insa azi Moldova nu mai este prada unor asemenea tradatori. Institutiile noastre nu mai sunt instrumente in buzunarele lor. Ele incep sa-si recapete si sa-si reconstruiasca independenta si puterea de a proteja interesele tarii. Moldovenii nu au fost niciodata aliati cu ucigasii, iar cei care vor sa vada tara in razboi trebuie opriti si sanctionati. Ei nu reprezinta poporul nostru.

Institutiile Moldovei nu vor permite ca tara sa fie inchinata unor criminali. Sau voi, cei care vindeti interesul tarii, credeti ca puteti fi si de partea ucigasului, si sa amagiti ca vreti pace? Moldovenii au murit pentru libertate si pace pe acest pamant. Iar voi acum murdariti amintirea tuturor concetatenilor nostri care si-au dat viata ca Moldova sa fie libera, sa-si decida singura soarta.

Orice ar incerca hotii si tradatorii sa faca, le amintesc ca doar Moldova si cetatenii ei decid cum isi organizeaza treburile tarii. Niciun stat din lume nu poate dicta Moldovei cum si ce trebuie sa faca. Iar moldovenii, de fiecare data, au ales libertatea. Moldovenii stiu foarte bine cum vor sa traiasca si cine le sunt prietenii. Republica Moldova trebuie sa devina membru al UE in pofida provocarilor cu care ne confruntam. Pentru ca moldovenii aleg sa traiasca liber, aleg viata si aleg pacea.

Iar ce facem in 2023 va determina ce va fi cu tara noastra peste 10 sau 30 de ani. Solicit Parlamentului si Guvernului sa colaboreze cat mai strans si sa conduca, in pofida oricaror obstacole, schimbarea europeana a tarii, in toate domeniile. Stim cu totii ce avem de facut.

Insa pentru ca sa reusim este momentul sa ne asumam cu totii aceasta decizie, toti cetatenii, toti politicienii care vor sa aduca in Moldova bunastare si dreptate sociala. Toti cei care azi guverneaza si toti cei care sunt in opozitie. Nu este suficient ca parlamentul sa faca legi bune, iar guvernul sa actioneze corect. Vointa noastra ca popor este esentiala pentru a fi cu adevarat membru cu drepturi depline in familia popoarelor libere europene.

Dragi cetateni,

Stiu ca multi dintre voi merg seara la culcare cu grija fata de ziua de maine. Unii dintre voi chiar se gandesc in ce alta tara sa plece pentru viitorul copiilor. Chiar daca stiti ca acolo niciodata nu va fi acasa. Si cei care au plecat, marea noastra diaspora, nu au facut-o de dragul lor, au facut-o de dragul copiilor lor. Caci cine si-ar mai parasi casa de buna voie daca nu pentru viitorul copiilor?

Anume pentru viitorul copiilor vrem sa devenim un stat european. Insa nu e de ajuns sa ducem Moldova in Uniunea Europeana. Trebuie sa aducem Uniunea Europeana in casele noastre, sa construim Moldova europeana. Nu sunt doar cuvinte frumoase, acest obiectiv inseamna lucruri concrete pentru oameni.

Inseamna locuri de munca care sa asigure un trai demn tuturor familiilor, asa cum vedem in tarile europene. Inseamna dreptate sociala, unde pensionarii au o batranete indestulata. Inseamna sa ai bani de medicamente cand esti bolnav, sa iti permiti sa duci copiii in vacanta si sa-ti cauti de viata fara sa te temi de ziua de maine.

Inseamna sa fim egali in randul tarilor puternice ale lumii. Asta inseamna sa ne castigam locul nostru in Uniunea Europeana. Si acesta este unicul nostru drum spre o viata buna. Orice alta cale este o minciuna. O Moldova singura este slaba si vulnerabila. Moldovenii nu vor sa traiasca in saracie si cu frica razboiului. Doar in Uniunea Europeana putem trai in bunastare, liniste si pace.

Dragi cetateni, stiu ca unii dintre voi au ajuns sa creada ca este imposibil sa intram in Uniunea Europeana. Ca ati mai auzit cuvinte frumoase despre aderarea la UE si ca ati fost dezamagiti. Eu sunt convinsa ca Moldova europeana nu este o iluzie. Si, impreuna cu Parlamentul, cu Guvernul, cu voi toti, vom face acest lucru. Pentru ca, oricat de dezamagiti am fi, stiu sigur ca noi nu am incetat sa credem in tara noastra. Si stiu ca europenizarea Moldovei ne poate uni pe toti, de orice etnie am fi, orice limba materna am avea. Ne poate uni pentru un lucru firesc – viitorul copiilor si viitorul tarii noastre.

Nu sunt aici sa va povestesc despre minuni. Stiu ca nu este usor sa traiesti in Moldova. Stiu ca preturile ne-au afectat mai tare decat pe orice alta tara. Stiu ce inseamna sa muncesti zi si noapte pentru a pune o paine pe masa. Munca si sacrificiul le-am vazut si in familia mea, si in mai toate familiile din tara.

Din pacate, cele mai mari ingrijorari ale noastre – razboiul si cresterea mare a preturilor la nivel mondial – nu depind de deciziile care se iau in tara noastra. Ce depinde de noi este sa avem grija ca cetatenii sa faca fata acestor greutati. Ce depinde de noi este sa protejam prezentul si viitorul Moldovei. De modul in care noi alegem sa trecem prin acest prezent dificil depinde viitorul copiilor si al tarii noastre.

In 2020 si 2021, moldovenii au ales pentru ei si tara lor sa se dezvolte in loc sa stagneze. Sa ne miscam spre o viata europeana si sa facem mai bun traiul acasa. Am lucrat impreuna pentru acest obiectiv, am facut ce am promis si in campania electorala, si in discutiile fata-n fata cu cetatenii.

Majorarea pensiilor, salariilor, indemnizatiilor, compensatiile fara precedent la plata facturilor, reparatia si constructia drumurilor, modernizarea spitalelor, dezvoltarea infrastructurii in localitatile noastre, ajutor financiar pentru deschiderea locurilor de munca – toate aceste lucruri au fost facute in doar 2 ani, in ciuda unor crize fara precedent pentru tara noastra! Si asta e abia inceputul. Am reusit sa pornim lucrul in atatea domenii si in fiecare raion datorita voua, dragi cetateni. Datorita functionarilor din fiecare minister si agentie si de la nivel local, datorita medicilor, profesorilor, politistilor, datorita primarilor, agricultorilor si antreprenorilor care mentin si deschid locuri de munca. Datorita ajutorului imens din partea Romaniei, Uniunii Europene si statelor membre, Statelor Unite ale Americii, sprijinului din partea Frantei, Germaniei, Japoniei. Nu am fost singuri si am reusit sa trecem cu bine de iarna.

Aceste lucruri ne arata cate putem face impreuna. Si cate am putea face, atat timp cat e pace. Republica Moldova nu va fi niciodata singura atat timp cat cetatenii nostri aleg drumul european, aleg sa traiasca in libertate.

Si vreau sa asigur toti cetatenii nostri ca Republica Moldova nu este in prezent in pericol ca razboiul sa vina pe teritoriul tarii noastre. Armata rusa nu poate ajunge aici atat cat Ucraina se tine pe picioare – si apara si Moldova. Le suntem recunoscatori ucrainenilor pentru eroismul lor si dragostea lor de libertate. Anume pentru ca armata rusa nu poate ajunge pe teritoriul tarii noastre, Kremlinul incearca sa destabilizeze situatia din interior, platind cu bani murdari hotii din Moldova.

Dar institutiile noastre lucreaza foarte serios pentru prevenirea acestor incercari de destabilizare. Le multumesc pentru munca lor. Am reusit sa mentinem pacea si ordinea in tara pana acum. De fiecare data, si in toamna anului trecut, si mai recent, cand au existat incercari de a face haos, de a aduce violenta in tara, institutiile noastre au reusit sa descopere si sa previna asemenea lucruri. Cat voi fi presedinte Moldova va sta dreapta.

Astazi Moldova nu este singura. Impreuna am castigat respectul tarilor libere si puternice ale lumii fata de cetatenii nostri si va asigur ca pacea si democratia din tara noastra vor fi protejate. Presedintele Iohannis a declarat ferm ca Romania nu va abandona Republica Moldova in nicio circumstanta. Avem sprijinul garantat al Romaniei, in primul rand, si al Statelor Unite ale Americii si tarilor membre ale UE, in fata provocarilor.

Moldova se bucura de sprijin international si de o atentie fara precedent din partea tarilor democratice, din partea tarilor prospere. Vocea Moldovei are greutate si este respectata. In toate vizitele si discutiile purtate, gasesc un sprijin imens pentru decizia cetatenilor nostri de a trai liber si in pace. Partenerii ne ajuta si cu bani, pentru infrastructura, pentru „Satul European”, pentru compensatiile din factura, si cu expertiza pentru schimbarile serioase de care are nevoie statul nostru. Moldovenii au ales sa traiasca in democratie si vor sa traiasca o viata europeana – am fost auziti si suntem ajutati.

In acest an, libertatea noastra a fost pusa la grea incercare, la cea mai grea incercare de la obtinerea independentei. Suntem in conditii care nu au mai existat dupa al Doilea Razboi Mondial. Dar Moldova sta drept si ferm.

Acesta este meritul tuturor moldovenilor care isi fac bine lucrul acolo unde se afla. Este meritul a mii de politisti si zeci de mii de angajati in institutiile statului care apara si vor apara securitatea si ordinea in tara noastra.

Este meritul tuturor celor care au continuat sa asigure painea pe masa moldovenilor in cele mai grele timpuri – antreprenorii care mentin si deschid locuri de munca, agricultorii care ne fac mandri de produsele moldovenesti, toti oamenii care muncesc pamantul.

Este meritul sutelor de mii de medici, asistenti medicali, profesori, educatori care aleg sa-si faca datoria in ciuda oricaror greutati.

Este meritul celor care muncesc la reparatia drumurilor, constructia cailor ferate, modernizarea scolilor si gradinitelor, al celor care se asigura ca avem lumina si caldura in casele noastre, al celor care repara, curata, matura, strang gunoiul. Al zecilor de mii de oameni care muncesc pentru reconstructia Moldovei. Toti acesti oameni restaureaza tara si ne restabilesc mandria si increderea in Moldova.

Este meritul a milioane de moldoveni care aleg libertatea.

Va rog sa aplaudam acesti oameni.

Si va indemn sa avem incredere in ei.

Suntem o tara libera chiar daca unii, inclusiv unii care prin alte zile se plimba prin aceasta sala, vor sa cadem. Cetatenii nostri sunt supusi unui val de minciuni fara precedent, anume pentru a produce panica si neincredere. Minciunile nu se vor opri. Planul lor de a nimici Moldova nu s-a incheiat. Dar, nu vor reusi.

Dragi cetateni, sa fim atenti la informatiile pe care le auzim si sa avem incredere doar in informatii oficiale. Institutiile noastre au aratat in aceasta perioada ca stiu sa protejeze interesul cetatenilor. Sa credem institutiile statului si nu criminalii.

Solicit tuturor institutiilor statului sa lupte cu propaganda care intoxica oamenii si sa asigure informarea corecta, clara si la timp a cetatenilor. Trebuie sa ne aparam mai bine de propaganda rusa si de dezinformare si vom face asta.

Lucram la elaborarea unei strategii de securitate care sa intareasca capacitatea de aparare a Moldovei. O asemenea strategie a lipsit prea mult timp. Totodata, solicit Guvernului sa continue constructia de institutii puternice care pot asigura ordinea si securitatea.

Astept de la Guvernul Recean sa actioneze ferm pentru a opri orice tentativa de destabilizare a tarii, dar si sa vina cu actiuni rapide de sustinere a economiei.

Putem creste bunastarea in Moldova doar daca dezvoltam economia. Avem nevoie de locuri de munca si avem nevoie de imbunatatirea conditiilor de viata in localitatile noastre. Solicit Parlamentului si Guvernului sa vina cu solutii rapide care sa stimuleze crearea locurilor de munca. Cei care au curajul sa deschida o afacere si cei care muncesc cinstit trebuie sprijiniti.

Uniunea Europeana este deja modelul de viata pe care l-am ales, valorile europene sunt valorile dupa care traiesc cetatenii nostri. In 2030 vreau ca Uniunea Europeana sa reprezinte si nivelul de viata al moldovenilor.

In ultimii 30 de ani Moldova s-a chinuit sa supravietuiasca. Sunt convinsa ca putem mai mult de atat – putem sa construim. In ultimii cativa ani, am fost loviti de probleme prea grele pentru o tara ca Moldova. Si am fost privati de multe oportunitati, de investitii. Am fost blocati de pandemia Covid-19, apoi am intrat in cosmarul razboiului din tara vecina. Am rezistat. Nu vom lasa provocarile sa ne controleze vietile si viitorul. Ba din contra, vom incepe sa crestem.

Dezvoltarea economica trebuie sa creasca nivelul de trai pentru toti cetatenii. Politicile noastre economice trebuie sa asigure o activitate economica deschisa, participativa, in care cat mai multi antreprenori sa aiba profit, sa creeze locuri de munca si sa aduca venituri la buget. Cu cat mai multe afaceri de succes vom avea, cu atat mai bogata va fi tara.

In toate intalnirile cu cetatenii din sate si orase, oamenii imi cer sprijin si oportunitati pentru cei care muncesc si nu asteapta sa li se puna in traista. Moldovenilor nu le place trandavia. Noi stim sa muncim si meritam, ca toti europenii, sa avem venituri demne. Este timpul sa recompensam munca si initiativa. Si sa ne mandrim cu oamenii harnici si cu tara noastra.

Produsele moldovenesti sunt cele care aduc valoare si faima. Am reusit sa deschidem piata Uniunii Europene si sa crestem de doua ori cotele de export fara taxe vamale pentru mai multe produse, am deschis transportul de marfuri si am crescut exporturile noastre pe piata europeana la peste 60%. Aceste exporturi sunt sigure si stabile. Acum cateva zile am primit vestea buna ca producatorii moldoveni vor putea exporta in UE carne procesata de pasare si oua de consum. Calitatea produselor moldovenesti este tot mai apreciata in UE.

Continuam aceste eforturi. Promovam peste tot in lume produsele moldovenesti. Datoria producatorilor nostri este sa produca produse de inalta calitate si sa creasca valoarea si faima marcii „Fabricat in Moldova”. Pentru aceasta vom dezvolta o agricultura profitabila – vom sprijini cresterea calitatii produselor de valoare inalta. Vreau ca Republica Moldova sa devina un producator valoros pentru pietele lumii, nu doar sa consumam ce nu e produs acasa.

Anume aceasta inseamna o economie europeana. Cand oamenii castiga suficient de multi bani in mod cinstit pentru a-si cumpara ce au nevoie, nu doar a visa la aceste lucruri. Pentru a se putea alimenta sanatos si a duce un mod sanatos de viata. Pentru a avea timp sa petreaca cu cei dragi. Pentru a se bucura de viata.

Oriunde ar trai – intr-un oras mare sau intr-un sat la Nordul sau Sudul Moldovei. Fiecare cetatean merita conditii normale de trai. Si vorbesc despre lucruri firesti de care au fost privati moldovenii zeci de ani la rand – apa in casa, canalizare, drumuri fara noroi pana la genunchi, gradinite si spitale moderne unde se poate ajunge usor.

Am vorbit in acesti ani cu primari din toate partidele. Am promis Programul National „Satul European” si de anul trecut au inceput proiecte in aproape 500 de localitati. Am promis ca voi fi Presedintele tuturor, pentru oameni, indiferent de partidul primarului ales si asa am facut. Am obtinut bani europeni si i-am directionat pentru proiecte de renovare a scolilor, gradinitelor, pentru drumuri, retele de apa si canalizare in localitatile noastre.

Programul National „Satul European” trebuie sa ajunga in toate localitatile tarii. Voi continua sa caut sprijin financiar pentru modernizarea Moldovei la partenerii nostri. Solicit Guvernului sa gaseasca surse pentru a majora bugetul alocat pentru constructia drumurilor si pentru programul „Satul European”. Acest lucru il cer cetatenii de prea multi ani.

Putem reusi toate acestea doar daca avem o justitie care are grija de respectarea legii. Nimeni nu pune la indoiala acest lucru. Cu totii stim ca oamenii cer dreptate, iar dreptatea se reconstruieste prin incredere. Din pacate, aceasta incredere este incalcata de unii judecatori, procurori corupti care au distrus sentimentul dreptatii din Moldova si acum se opun din rasputeri curatarii justitiei.

Schimbarile care au inceput in justitie sunt corecte si isi vor indeplini scopul – de a avea in sistem judecatori independenti care pun legea in capul mesei. Rezistenta din sistem la aceasta curatare era de asteptat. Cei corupti, cei deprinsi cu comenzi la telefon, cei obisnuiti cu mita nu vor sa-si schimbe naravul sau, si mai mult, sa fie pedepsiti pentru ce au facut. Dar asta nu ne va opri. Pentru moldoveni dreptatea este esentiala. Oricat de complicat ar fi, vom duce la capat curatarea justitiei.

Coruptia la nivel inalt este cel mai mare pericol la adresa Moldovei. Suntem datori si obligati in fata cetatenilor sa pedepsim marii corupti si sa nu le permitem sa ne mai controleze tara. In acesti 2 ani justitia a avut independenta sa faca dreptate oamenilor. Dar nu a facut-o.

Solicit Parlamentului si Guvernului sa creeze Curtea Anticoruptie, o instanta specializata care sa investigheze cazurile de coruptie mare si coruptie in sistemul justitiei. Nu mai avem timp sa lasam coruptii din sistem sa amane la nesfarsit propria curatare. Doar atunci cand legea va fi in capul mesei, iar fiecare isi va face treaba la locul lui vom reusi sa corectam raul facut tarii noastre.

Aceasta inseamna Uniunea Europeana – sa lucrezi pentru tara si tara sa lucreze pentru tine. Aceasta stabilitate vreau sa o asiguram in Moldova – stabilitatea pacii, a salariilor bune, a locurilor de munca, a calitatii vietii.

Proiectul de tara Moldova europeana 2030 se va baza pe 4 piloni prioritari – 1. pace in tara si securitatea cetatenilor, 2. dezvoltarea economica si deschiderea locurilor de munca, 3. modernizarea infrastructurii si imbunatatirea calitatii vietii in localitatile din Moldova, 4. o justitie care sa faca dreptate.

Ultimii doi ani au fost despre rezistenta moldovenilor. Si am rezistat. Am ramas drepti. A fost foarte greu si extrem de stresant pentru toti cetatenii. Anul 2023 poate fi despre capacitatea moldovenilor de a construi. Asta nu inseamna ca va fi usor. Sau ca va fi deodata bine. Noi nu suntem naivi si stim ce inseamna munca. Dar 2023 va fi despre europenizarea Moldovei. Despre cum vom construi un viitor european acasa. Despre cum ne vom construi localitatile, dreptatea, ordinea. Despre cum vom construi o viata buna.

Dragi cetateni,

Toate transformarile pe care urmeaza sa le facem cu multa sudoare sunt nu doar pentru a garanta intrarea noastra in Uniunea Europeana. Ele trebuie facute pentru a imbunatati viata cetatenilor. Nu putem astepta sa vina europenii sa ne mature strazile si curtile, sa ne planteze copaci, trebuie sa o facem noi insine. Toata lumea trebuie sa lucreze disciplinat ca acasa sa fie bine.

Anul 2023 poate fi unul in care moldovenii incep sa creada in ei insisi, iar cei care se lamenteaza ca nimic nu-i posibil devin mai putini. Este nevoie sa fim cat mai multi pentru ca Moldova chiar sa fie europeana in 2030. Sa fim mandri de noi si sa ne uitam cu demnitate in ochii celor care vin dupa noi.

Viitorul nostru nu poate fi construit de un partid sau de un presedinte. El poate fi construit doar daca, cot la cot, lucram toti impreuna. Oricat de greu ar fi. Cand simtim ca ne este prea greu, sa tinem minte ca muncim ca sa trecem peste aceste greutati pentru ca sa le fie mai usor copiilor nostri.

Vin cu apel catre fiecare cetatean sa ne indeplinim rolul, acolo unde suntem, in crearea viitorului european al tarii noastre. Sa-i convingeti pe cei nesiguri ca anume acesta este drumul nostru. Incurajati calea europeana, vorbiti despre faptul ca o viata europeana este ceea ce merita moldovenii. Sa ne tinem uniti, toti pentru unul si unul pentru toti.

Anul 2023 va fi despre o Moldova care se ridica si devine puternica. Despre cetatenii nostri care se unesc si muncesc pentru a aduce Uniunea Europeana acasa. Credinta mea este ca moldovenii sunt neam de gospodari, care infrunta greutatile cu fruntea sus si reusesc in situatii incredibil de complicate.

Sa ne aducem aminte ca avem un neam demn si sa credem ca puterea de a ne ridica se afla in noi insine. Eu cred in Moldova. Vreau si voi sa credeti in Moldova. Moldova europeana este unica noastra cale. Noi suntem generatia care va aduce Moldova in Uniunea Europeana si o vom face pana in 2030. Va multumesc!

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: