Maia Sandu, discurs mai dur decat al lui Citu impotriva Rusiei la summitul de la Kiev. Maia a vorbit cu curaj despre utilizarea „fortei brute” de catre Rusia

politica

Presedintele Moldovei, Maia Sandu, a avut un discurs mai dur la adresa Rusiei decat cel al premierului Florin Citu, care a reprezentat Romania la summitul Platformei Internationale Crimeea de la Kiev.

Atat Maia Sandu cat si Florin Citu au vorbit in discursurile lor despre „anexarea ilegala” de catre Rusia a Crimeei, insa Maia Sandu nu s-a ferit sa foloseasca si cuvinte dure la adresa Moscovei, vorbind despre „forta bruta” la care s-a dedat Rusia si ca aceasta tara „pune in pericol ordinea regionala”.

Pasaje relevante din discursul lui Florin Citu:

„Este o placere sa ma aflu astazi in Kiev si sa particip la acest eveniment important atat pentru Ucraina, cat si pentru comunitatea internationala. Profit de aceasta ocazie pentru a anunta ca, astazi, Romania adera la Platforma Internationala Crimeea. Dupa cum stiti, Romania a fost si va continua sa fie un sustinator ferm al suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei. In acelasi timp, Romania ramane ferm angajata in implementarea politicii de nerecunoastere a anexarii ilegale a Crimeei de catre Federatia Rusa. Romania sustine aspiratiile Ucrainei de a deveni membru al comunitatii europene si euro-atlantice. Romania a fost primul stat membru UE care a ratificat Acordul de Asociere intre UE si Ucraina. De asemenea, Summitul NATO de la Bucuresti a recunoscut dreptul Ucrainei de a deveni membru al Aliantei, atunci cand vor fi indeplinite conditiile. Stim din propria noastra experienta ca realizarea acestor obiective necesita viziune, sprijin public solid si vointa politica.

Suntem extrem de constienti de provocarile si amenintarile actuale la adresa valorilor noastre si a stabilitatii si securitatii regionale din regiunea Marii Negre: Summitul de astazi este o dovada clara. Aceste provocari pot fi depasite doar prin actiuni ferme si consecvente, prin consolidarea rezistentei noastre si intarirea cooperarii. Cel mai eficient raspuns pe care il putem oferi este prin intarirea democratiilor noastre, prin sustinerea deplina a drepturilor si libertatilor fundamentale ale fiecarui cetatean, prin asigurarea functionarii corespunzatoare a institutiilor publice si a statului de drept. Impotriva provocarilor comune trebuie sa demonstram solidaritate si sa incurajam dialogul si cooperarea”.

Discursul presedintelui Moldovei, Maia Sandu:

„Sunt aici pentru a reafirma sprijinul neclintit al Republicii Moldova pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei in cadrul frontierelor sale international recunoscute. Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegala este o incalcare flagranta a dreptului international. Moldova a fost si va continua sa fie partenerul dumneavoastra de incredere. Sustinem Rezolutia 68/262 Integritatea teritoriala a Ucrainei a Adunarii Generale a Natiunilor Unite, precum si rezolutiile sale ulterioare.

Republica Moldova este un stat devotat pacii si solutiilor pasnice, diplomatice. Ca tara, am depins intotdeauna de ordinea regionala de securitate bazata pe reguli. De ceva timp, aceasta ordine este in pericol. Subminarea regulilor inscrise in Carta ONU, Declaratia universala a drepturilor omului, Actul final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o noua Europa si alte documente fundamentale ale dreptului international este o amenintare la adresa securitatii tuturor. Ordinea internationala bazata pe reguli, nu utilizarea bruta a fortei, este singura baza pe care poate fi construita o regiune pasnica si prospera, in interesul tuturor.

A privi inapoi prin veacuri spre un trecut indepartat nu este o lumina calauzitoare potrivita pentru viitor. Viitorul nu este constrangere. Nu este despre fortarea mainilor. Viitorul inseamna cooperare, respectarea drepturilor omului si dezvoltarea economica a tuturor. Acestea sunt principiile in care tara mea crede cu fermitate. In acelasi fel, intr-o regiune plina de nesiguranta si instabilitate in care normele de comportament cad ca domino-urile, statele trebuie sa urmeze un set de reguli fundamentale care ghideaza relatiile dintre ele si sustin o ordine regionala. Pentru Republica Moldova, este mai important ca niciodata sa reafirmam principiile dreptului international, ale ordinii, justitiei si solutionarii pasnice a litigiilor.

Nu putem permite ca nemultumirile istorice, politicile revizioniste, utilizarea nedisimulata a fortei si nesocotirea drepturilor omului sa devina noua normalitate. Cu totii trebuie sa revenim la solutionarea pasnica si politica a litigiilor. Trebuie sa combatem impreuna amenintarile la adresa securitatii regionale. Cu totii trebuie sa trasam o cale diferita – una constructiva si durabila”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: