Maia Sandu, dupa intrevederea cu Bogdan Aurescu: Relatiile noastre cu Romania sunt mai stranse decat oricand iar in 2023 vom lucra si mai indeaproape

externe

In timpul vizitei sale de lucru in Republica Moldova ministrul de externe Bogdan Aurescu s-a intalnit cu presedintele Maia Sandu.
“Relatiile noastre cu Romania sunt mai stranse decat oricand, iar in anul care vine vrem sa fim si mai aproape si sa valorificam mai multe oportunitati de dezvoltare pentru ambele parti.”, a declarat presedintele R.Moldova, Maia Sandu, potrivit deschide.md.

Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, seful statului a declarat ca in cadrul intrevederii partile au abordat mai multe subiecte, printre care cooperarea foarte buna inclusiv in acest an foarte greu pentru toti.

„Mi-am exprimat recunostinta pentru raspunsul rapid si neconditionat al Romaniei de a ne ajuta sa depasim cea mai mare criza energetica din istoria tarii. Livrarile de energie electrica si pacura in aceasta perioada critica ne-au fost salvatoare. Am multumit si pentru sprijinul bugetar direct de zece milioane de euro, acordat prin Platforma de Sprijin pentru Moldova”, a scris Sandu.

Presedintele a mentionat ca relatiile cu Romania sunt mai stranse decat oricand, iar in anul care vine Chisinaul doreste sa fie si mai aproape, si sa valorifice mai multe oportunitati de dezvoltare pentru ambele parti.

„Avem pe agenda importante proiecte de infrastructura si de integrare economica, pentru a creste volumul investitiilor si al comertului. Mizam pe Romania pentru interconectarea sistemelor electroenergetice. Ne dorim sa pornim cat mai repede constructia podului Ungheni-Ungheni si sa facem operational podul Leova-Bumbata. Vrem sa simplificam conexiunile rutiere, iar astfel, si pe cele intre oameni”, a adaugat seful statului.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 19 decembrie 2022, cu prilejul vizitei oficiale intreprinse la Chisinau, intrevederi cu presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, presedintele Parlamentului Igor Grosu si prim-ministrul Natalia Gavrilita.

In cadrul discutiilor cu Maia Sandu, ministrul Bogdan Aurescu a punctat substanta deosebita a dialogului si cooperarii bilaterale, reiterand sustinerea deplina, pe mai departe, din partea Romaniei in gestionarea crizelor ample cu care se confrunta Republica Moldova si cetatenii sai, si in avansarea in ritm hotarat a reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeana, in eliminarea vulnerabilitatilor existente in domeniul esential al securitatii energetice, precum si in imbunatatirea nivelului de trai al cetatenilor, potrivit unui comunicat al ministerului roman de Externe. Bogdan Aurescu a aratat ca Romania va fi alaturi mereu de Republica Moldova si cetatenii sai si va gasi solutii pentru ca Chisinau sa faca fata provocarilor cu care se confrunta in aceasta perioada de provocari geopolitice fara precedent.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidentiat, in acest context, faptul ca deschiderea si coordonarea stransa bilaterala la cel mai inalt nivel au permis intreprinderea unor masuri prompte si eficiente in sprijinul cetatenilor Republicii Moldova si al eforturilor remarcabile de reforma depuse de autoritatile de la Chisinau intr-o perioada foarte dificila. A mentionat, in acest sens, demersurile prompte ale institutiilor de la Bucuresti care au condus la furnizarea, de catre Romania, intr-o perioada critica de criza energetica, a peste 80% din necesarul de energie electrica al Republicii Moldova.

Ministrul Aurescu si presedintele Sandu au subliniat importanta dezvoltarii interconectarilor de transport transfrontalier de energie electrica intre cele doua state, ministrul roman de externe informand cu privire la organizarea, la inceputul anului viitor, a unei noi sesiuni a Trilateralei Romania – R. Moldova – Ucraina, format initiat de Romania, dedicat securitatii energetice, ca si prima reuniune de la Odesa din septembrie, precum si interconectarilor in domeniul infrastructurii.

Au fost trecute in revista si progresele si masurile necesare in continuare in ce priveste fluidizarea traficului transfrontalier, respectiv privind constructia de poduri intre Romania si Republica Moldova.

De asemenea, ministrul roman de externe a notat alte masuri de asistenta intreprinse de Romania in regim de urgenta. A mentionat sprijinul bugetar direct care totalizeaza aproximativ 10,34 milioane euro, destinat atenuarii efectelor crizei energetice cu care se confrunta Republica Moldova, transferat catre Guvernul de la Chisinau in lunile octombrie si noiembrie – ultima transa de sprijin bugetar, de 340 de mii de euro, fiind transmisa pe 24 noiembrie de catre MAE roman.

Totodata, seful diplomatiei romane a evocat demersurile la nivelul Guvernelor de la Bucuresti si Chisinau pentru implementarea Acordului privind asistenta financiara nerambursabila in valoare de 100 de milioane de euro, fiind deja omologate proiecte de peste 25 de milioane de euro pentru programul „Satul European” destinate cresterii accesului la servicii mai bune de apa si canalizare pentru aproape 100 de mii de cetateni ai Republicii Moldova, pentru dotarea a 135 de unitati scolare cu laboratoare de fizica, chimie si biologie si pentru achizitia de microbuze si autobuze scolare.

Ministrul Aurescu a subliniat, atat la intalnirea cu presedintele Republicii Moldova, cat si la celelalte intrevederi necesitatea unor progrese in ce priveste restituirea proprietatilor Mitropoliei Basarabiei.

A fost de asemenea, discutata cooperarea Republicii Moldova cu NATO, fiind subliniata deplina compatibilitate cu statutul de neutralitate al Republicii Moldova. In acest sens, ministrul Aurescu a subliniat relevanta participarii in premiera a ministrului de externe al Republicii Moldova la Reuniunea ministeriala a ministrilor aliati din noiembrie de la Bucuresti, gazduita de ministrul Aurescu, precum si contributia MAE de 600 de mii de dolari la programul „Defense Capacity Building” pentru Republica Moldova, program la care Romania este sef de proiect.

Vizita ministrului afacerilor externe al Romaniei a cuprins, totodata, o intrevedere cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilita. Cu acest prilej, seful diplomatiei romane a transmis aprecierea pentru relatia de cooperare deosebit de stransa si orientata catre rezultate in interesul cetatenilor la nivelul celor doi prim-ministri.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat dinamica remarcabila a schimburilor comerciale bilaterale care au inregistrat o crestere accelerata. A exprimat satisfactie pentru faptul ca la finalul anului 2022 este asteptata o valoare record de 3,5 miliarde USD a comertului intre Romania si Republica Moldova, in crestere cu aproximativ 46% comparativ cu anul precedent. In egala masura, a subliniat necesitatea cresterii investitiilor romanesti in Republica Moldova si a crearii de conditii mai bune pentru mediul de afaceri.

Cei doi oficiali au examinat stadiul cooperarii bilaterale sectoriale, cu accent asupra masurilor intreprinse in domenii de interes prioritar precum proiectele strategice de interconectare a infrastructurii energetice dintre Romania si Republica Moldova, de fluidizare a traficului la frontiera sau cooperarea in domeniul transporturilor.

Programul ministrului afacerilor externe al Romaniei a inclus, de asemenea, o primire la presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. In cadrul acesteia, suplimentar, cei doi demnitari au discutat cu privire la oportunitatile oferite de cooperarea dintre cele doua foruri legislative pentru facilitarea atat a reformelor ample lansate de administratia de la Chisinau, cat si a procesului de integrare europeana.

In acest context, ministrul Bogdan Aurescu a salutat cooperarea bilaterala foarte activa pe linie parlamentara atat la nivel de comisii, cat si prin dialogul constant intre liderii Legislativelor de la Bucuresti si Chisinau. De asemenea, a evocat Sedinta comuna a Parlamentului Romaniei si Parlamentului Republicii Moldova care a avut loc la Chisinau, la 18 iunie 2022.

In cadrul vizitei intreprinse la Chisinau, ministrul Bogdan Aurescu are programata, totodata, o runda de consultari cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe si integrarii europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: