Maia Sandu il pune dur la punct pe Serghei Lavrov: „Provocare ordinara, cetatenii sa nu se lase manipulati”

externe

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a calificat declaratiile ministrului rus de externe Serghei Lavrov, potrivit caruia vorbitorii de limba rusa din Republica Moldova ar fi supusi unor abuzuri, drept o „provocare ordinara”, menita sa destabilizeze situatia din republica, relateaza vineri Ziarul National din Chisinau si portalul Deschide.md.

Rusia a facut declaratii provocatoare la adresa Republicii Moldova inca de la inceputul razboiului din Ucraina, a afirmat Maia Sandu, invitand cetatenii „sa nu se lase manipulati”.

„Chiar de la inceputul razboiului Rusiei impotriva Ucrainei, auzim foarte multe declaratii provocatoare si este important sa ramanem solidari si uniti, sa nu ne lasam manipulati de aceste declaratii provocatoare”, a indemnat presedintele moldovean intr-o declaratie facuta la un post de televiziune local joi seara.

„Rusia este cea care trebuie sa dea raspunsuri atunci cand vine vorba de agresiune si nu Republica Moldova. Noi suntem o tara pasnica, am demonstrat asta in 31 de ani de independenta”, a adaugat ea.

Maia Sandu a subliniat ca declaratiile lui Lavrov privind destabilizarea situatiei din stanga Nistrului nu au nicio legatura cu realitatea. „Noi de fiecare data am spus si continuam sa spunem ca vom opta si vom accepta doar rezolvarea pasnica a conflictului transnistrean si, respectiv, repet, toate aceste declaratii manipuleaza si, probabil, vor sa destabilizeze situatia in Republica Moldova”, a declarat presedintele moldovean.

„Repet, rezolvarea conflictului transnistrean poate fi facuta doar pe cale pasnica si diplomatica si domnul Lavrov stie, pentru ca am discutat in formatul ‘5+2’. Acum, acest format nu este functional din cauza agresiunii militare ruse impotriva Ucrainei, dar facem eforturi in continuare si ne-a reusit pana acum sa pastram linistea si pacea atat pe malul drept, cat si pe cel stang”, a continuat ea.

Maia Sandu a spus ca ingrijorarile in privinta securitatii Republicii Moldova au aparut chiar din momentul invaziei ruse in Ucraina.

Lavrov a declarat miercuri ca Moscova va face totul pentru a proteja interesele populatiei rusofone din Republica Moldova si ca autoritatile de la Chisinau ar evita un dialog direct cu Tiraspolul pentru ca si-ar dori solutionarea conflictului pe alta cale decat cea diplomatica, noteaza Deschide.md. Joi, ministrul rus de externe a avertizat ca o situatie de amenintare la adresa securitatii trupelor ruse in Transnistria (regiune separatista din estul republicii) risca sa declanseze o confruntare militara cu Moscova, potrivit Reuters.

Mai mult despre: ,

Comentarii: