Maia Sandu, intalnire cu premierul Japoniei. Agentia oficiala a Rusiei, TASS, a anuntat ca Japonia sustine Republica Moldova

politica

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a intalnit sambata cu premierul Japoniei, Fumio Kishida. Kishida a anuntat „o asistenta suplimentara in valoare de 27 de milioane de dolari Republicii Moldova”.

“Azi dimineata am discutat cu Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, despre relatiile bune dintre tarile noastre si despre cum putem extinde cooperarea existenta. I-am multumit Premierului Kishida pentru asistenta de dezvoltare, de care Moldova beneficiaza de multi ani din partea Guvernului de la Tokyo. Suntem recunoscatori pentru asistenta care ne ajuta sa imbunatatim calitatea serviciilor publice, inclusiv in sanatate, sa crestem performanta sectorului agricol si sa dezvoltam economia.

De exemplu, in acest an, primim asistenta pentru procurarea echipamentelor pentru stingerea incendiilor – 19 autospeciale in valoare de 12 milioane de euro. De asemenea, din banii Japoniei urmeaza sa fie achizitionate echipamente performante, in suma de circa 8 milioane de euro, care vor ajunge la cinci spitale mari din tara: Institutul de Medicina Urgenta, Spitalul Clinic Republican „Timofei Mosneaga”, Institutul Mamei si Copilului, Institutul Oncologic si Spitalul Clinic Municipal „Sfanta Treime”. Recent, am primit un lot de echipamente medicale, in valoare de circa 1,3 milioane de euro, pentru laboratoarele din gestiunea Agentiei Nationale de Sanatate Publica.

Am vorbit cu domnul Kishida despre consecintele razboiului Rusiei contra Ucrainei pentru tara noastra si crizele cu care ne confruntam din aceasta cauza, cea mai grava fiind criza energetica. Am mentionat ca suntem interesati in dezvoltarea initiativelor comune care sa ne ajute sa acceleram asigurarea securitatii energetice a tarii noastre”, a transmis Sandu.

Vizita lui Sandu in Japonia a fost relatata si de agentia oficial de stiri a Rusiei, TASS. Conform TASS, prim-ministrul japonez, Fumio Kishida, a declarat ca guvernul tarii sale va acorda suma de 27 de milioane de dolari Republicii Moldova, aceasta reprezentand o asistenta pentru solutionarea problemelor existente in sectoarele energetic si alimentar.

„Intentionam sa alocam o asistenta suplimentara in valoare de 27 de milioane de dolari Republicii Moldova, care se confrunta cu o criza in sectorul energetic si cu alte probleme, pentru a rezolva si problemele din domeniile sanatate, alimentatie, energie’, a sustinut Kishida.

Potrivit premierului nipon, Japonia are in vedere si posibilitatea de a continua sa sprijine financiar Republica Moldova prin investitii ale mediului de afaceri japonez.

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, intr-un interviu acordat NHK, ca aderarea la Uniunea Europeana este acum singura modalitate de supravietuire a tarii. Potrivit Maiei Sandu, acest fapt va creste securitatea si va oferi mai multe oportunitati de dezvoltare economica.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anuntat ca Statele Unite au solicitat Congresului SUA sa acorde 1,1 de miliarde de dolari pentru a sprijini sectorul energetic din Ucraina si din Republica Moldova. Potrivit acestuia, aceasta cerere a fost deja inaintata in Congresul SUA.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: