Maia Sandu, la Davos: „Trebuie sa ajutam Ucraina, toti impreuna. Sa o ajutam ca sa castige acest razboi, altfel noi toti vom fi in pericol”

news

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut in cadrul discursului ei de la Forumul Economic International de la Davos ca liderii lumii sa continue sa ajute Ucraina.

„Nu pot sa spun ca riscurile militare pentru Moldova sunt mai mari acum decat au fost in primavara anului trecut cand am stiut ca daca Ucraina nu va rezista atunci Rusia va ajunge la Chisinau. Nu vorbim acum despre asta. Astazi totul depinde de ce se va intampla in Ucraina. Vedem ca Ucraina rezista si ca avanseaza, asa ca totul depinde de situatia de acolo. Cand ajutati Ucraina, ne ajutati si pe noi si pe alte tari”, a declarat Maia Sandu.

„Noi trebuie sa ajutam Ucraina, toti impreuna. Sa o ajutam ca sa castige acest razboi, altfel noi toti vom fi in pericol. (…) Credem in victoria Ucrainei”, a subliniat Maia Sandu.

„Desigur ca Moldova era vulnerabila, pentru ca a depins 100% de o singura sursa de gaze, de la Gazprom, inca inainte ca razboiul sa inceapa. Acum primim doar 40% din gazele rusesti de la Gazprom si am reusit rapid sa diversificam resursele. Rusia a contat pe faptul ca ne va santaja prin aceste resurse, dar Europa a reusit sa gaseasca solutii, ceea ce nu este usor. Imi aduc aminte de discutiile din aprilie si mai, cand erau diferite propuneri si multi oameni nu credeau ca UE va gasi solutii atat de rapid.

Da, noi trebuie sa platim un pret, si ne pare rau ca cetatenii au platit un pret foarte mare. In Moldova tariful la gaze a crescut de 7 ori si asta nu e o tara in care oamenii sa aiba venituri mari. Puteti intelege care sunt costurile. Dar noi credem in democratie si noi vrem sa fim parte a lumii libere si solutia este sa fim impreuna”, a mai aratat Maia Sandu.

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, participa, in perioada 17-19 ianuarie, la Forumul Economic Mondial. In cadrul evenimentului, Sandu se va intalni cu lideri mondiali si oficiali de nivel inalt din mai multe tari, dar si cu reprezentanti ai mediului de afaceri.

Cea de-a 53-a reuniune a forumului, a carei tematica este „Cooperarea intr-o lume fragmentata”, va aborda mai multe subiecte, printre care modalitatile de rezolvare a actualelor crize energetice si alimentare, dar si potentiale solutii pentru riscurile geopolitice actuale.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: