Maia Sandu, mare victorie contra coruptilor. Averile mogulilor Vladimir Plahotniuc si Ilan Sor au fost „blocate” de Marea Britanie: „Latul se strange pentru fugarii corupti”

politica

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anuntat vineri ca toate activele detinute de mogulii fugari Vladimir Plahotniuc si Ilan Sor au fost blocate de Marea Britanie.

„Latul se strange pentru fugarii corupti din Moldova. Astazi, Ministrul de Externe britanic a facut publica o lista ce vizeaza 30 de indivizi din intreaga lume, care au comis abuzuri grave. Pe aceasta lista sunt inclusi Vladimir Plahotniuc si Ilan Sor, ca persone implicate in acte grave de coruptie si finantare ilegala. Toate activele in proprietatea acestor indivizi, aflate pe teritoriul Regatului Unit si teritoriile care-i apartin, vor fi blocate si le va fi interzis accesul in aceasta tara.

Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord se alatura, astfel, tarilor care sprijina eforturile noastre anticoruptie. Suntem recunoscatori pentru aceasta decizie, anuntata chiar de Ziua internationala impotriva coruptiei. Le multumesc tuturor partenerilor nostri externi pentru cooperare si sprijin in lupta noastra cu coruptii care ne-au prejudiciat statul si cetatenii”, a anuntat, vineri, Maia Sandu.

Saptamana trecuta, la Conferinta Internationala Anticoruptie 2022 din SUA, Maia Sandu a cerut ca statele occidentale sa nu mai adaposteasca „criminali fugari”.

„Avem nevoie ca alte jurisdictii sa conlucreze cu organele de drept din Republica Moldova. Vom progresa in lupta noastra impotriva coruptiei atunci cand alte tari nu vor mai adaposti criminali fugari si bunuri furate din alte state. Colaborarea dintre organele de drept din tarile noastre va transmite un semnal clar ca nu mai exista locuri in care ar putea fi ascunse activele dobandite ilegal. Alte jurisdictii ar trebui sa faca dezvaluiri proactive pe teritoriul lor, iar atunci cand este posibil, ar trebui sa porneasca propriile investigatii”, a spus presedintele in cadrul conferintei.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: