Maia Sandu nu i-a uitat pe cei din Diaspora: „Va asteptam acasa. Moldova are nevoie de voi, parintii si copiii vostri va simt lipsa”

politica

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ii indeamna pe moldovenii din diaspora sa revina la bastina. „Va asteptam acasa. Moldova are nevoie de voi, parintii si copiii vostri va simt lipsa”, este apelul Maiei Sandu.

„Am discutat ieri cu 15 antreprenori care, dupa mai multi ani de strainatate, au revenit acasa si au deschis afaceri in Moldova. Au reusit datorita investitiilor proprii, la care s-a adaugat ajutorul Programului PARE 1+1, sprijinit de stat. Oameni muncitori si dedicati, ei produc miere si cultiva struguri, fac biscuiti sau ofera servicii medicale, iar astfel creeaza locuri de munca si dezvolta comunitatile in care traiesc. Lucreaza onest, respecta legea si evita platile informale.

Le-am ascultat istoriile si am vorbit despre problemele cu care se confrunta, iar ei mi-au spus ca cel mai greu le vine in relatia cu statul, cu unele institutii publice care nu inteleg rolul sectorului privat. I-am asigurat ca vom schimba din temelie practicile care impiedica oamenii sa-si dezvoltate afacerile in mod onest – si acesta este mesajul meu pentru toti moldovenii care doresc sa se intoarca in tara si sa-si cladeasca aici viitorul.

Va asteptam acasa. Moldova are nevoie de voi, parintii si copiii vostri va simt lipsa.

Noi vom munci pentru a crea un mediu de afaceri prietenos cu businessul pentru toata lumea – si cei de acasa, si cei care se gandesc sa revina la bastina. Vom extinde programele de sprijin pentru afacerile mici si mijlocii. Doar asa vom creste economia. Antreprenorii cu care am discutat au demonstrat ca acest lucru este posibil, dar statul trebuie sa le vina in ajutor”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anuntat vineri, intr-o conferinta de presa, ca face personal demersuri, pe langa sefii de state, pentru ca „escrocii” fugari Vladimir Plahotniuc, Ilan Sor si Veaceslav Platon sa fie extradati in Moldova si averile lor din statele respective sa fie confiscate.

Intrebata de o jurnalista daca pe agenda ei de presedinte se afla in continuare extradarea oligarhilor Vladimir Plahotniuc, Ilan Sor si Veaceslav Platon, Maia Sandu a anuntat ca aceasta tema este o prioritate pe care o discuta inclusiv cu sefii de state cu care se intalneste.

„Este! Cu toti presedintii cu care ma intalnesc vorbesc despre escrocii cei mai mari ai Republicii Moldova si despre faptul ca ei au proprietati in tarile unde merg eu la intalniri sau au conturi sau unii se ascund. Asta este un subiect obligatoriu pe agenda. Primesc raspunsuri ca vor incerca sa ne ajute. Pe de alta parte este nevoie de contributia procuraturii. Lucrurile in tarile cu justitie independenta se intampla legal, atunci cand procuratura dintr-o tara face solicitare de extradare, respectand toate rigorile.

Dialogul la nivel politic este important, dar nu este suficient. Din pacate, din ce am auzit eu, cererile de extradare despre care ni s-au spus pana acum nu au fost tocmai cereri de extradare. Procuratura a reluat de la zero aceste proceduri si speram sa vedem o finalitate. Asta va fi un semn important pentru cetatenii nostri ca se face justitie, ca cei care au furat bani foarte mari ajung sa fie pedepsiti pentru asta.

Este un subiect foarte important pe care il abordez la toate intalnirile, inclusiv in discursul de la ONU am vorbit despre fluxurile financiare ilicite, despre faptul ca bani furati din tari sarace, cu institutii slabe ajung uneori in tari dezvoltate. Este nevoie de un efort global sa aducem acesti bani acasa, sa nu se mai permita ca banii furati din tari sarace sa ajunga in conturile bancilor sau in proprietati in alte tari. Se lucreaza, este inclusiv un consilier extern pentru recuperarea banilor, se lucreaza pe fiecare tara in parte care sunt procedurile ca sa abordam autoritatile acolo pentru recuperarea proprietatilor escrocilor din Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu.

Ea a explicat de ce extradarea oligarhilor fugari nu s-a intamplat pana acum.

„Am primit informatii din partea organelor de extradare din alte tari ca cererile de extradare nu au fost facute corect. Cam neserioase acele solicitari, acum trebuie sa fie refacute. Aceasta tergiversare a fost din cauza Procuraturii din Republica Moldova”, a indicat Maia Sandu. Procurorul general a fost recent demis si apoi a ajuns in arest. De asemenea, a fost demis si seful Centrului National Anticoruptie.

Maia Sandu, a anuntat joi, la deschiderea Forumului pentru reformarea justitiei si combaterea coruptiei, „reformarea justitiei este prioritatea numarul unu a guvernarii dar si a cetatenilor”. „Functionarii corupti, obisnuiti sa bage mana in buzunarul omului, submineaza increderea omului in stat. Coruptia distorsioneaza valorile noastre si ne ofera modele strambe”, a subliniat Maia Sandu.

„Astazi, Republica Moldova are sansa reala de a face schimbari profunde, sistemice, in domeniul justitiei. Reformarea acestui sector este prioritatea numarul unu a guvernarii, dar si a cetatenilor. Dupa mai multe incercari esuate de a face ordine in justitie, astazi avem, in sfarsit, ocazia de a misca carul din loc. Avem toate premisele pentru asta, inclusiv cel mai important lucru – vointa politica. Astazi conducerea tarii – presedintele, majoritatea parlamentara, guvernul – isi doreste ca institutiile in domeniul justitiei sa devina functionale, independente si sa actioneze cu integritate si profesionalism.

Asta a cerut societatea, pentru asta au votat cetatenii si aceasta reforma este datoria noastra fata de cetateni si fata de intreaga societate.

Reforma justitiei tinteste un domeniu anume, dar efectele acesteia vor fi resimtite de toata societatea. Restabilirea increderii in actul justitiei este o preconditie pentru ca oamenii sa-si recapete increderea in statul Republica Moldova. De aceasta depind investitiile in economie, dezvoltarea afacerilor, colectarea impozitelor, calitatea serviciilor publice, intr-un final, calitatea vietii cetatenilor in tara noastra.

Lupta cu coruptia este si ea parte din aceasta ecuatie. Coruptia impiedica dezvoltarea tarii, ea este una dintre cauzele principale ale saraciei cu care ne confruntam. Prioritatea noastra este lupta cu coruptia mare, cu infractorii care au transformat institutiile statului in surse de renta si venit personal. Dar acest flagel trebuie eliminat la toate nivelurile.

Trebuie sa eliminam si coruptia cu care se confrunta cetatenii zilnic, atunci cand solicita un serviciu public. Functionarii corupti, obisnuiti sa bage mana in buzunarul omului, submineaza increderea omului in stat.

Coruptia distorsioneaza valorile noastre si ne ofera modele strambe, dupa care se conduc azi unii tineri si adulti laolalta. Unii oameni nu mai pretuiesc educatia si munca in calea lor spre o viata indestulata. Aleg, in schimb, castigul usor si rapid, de multe ori ilegal sau la limita legii, aleg schemele de coruptie sau evaziunea fiscala. Acest proces periculos erodeaza baza morala a societatii noastre si trebuie oprit.

Viitorul tarii noastre, prosperitatea oamenilor si a statului depind de capacitatea noastra de a interveni rapid in domeniul justitiei si al combaterii coruptiei, dar si de credibilitatea si caracterul ireversibil al schimbarilor realizate. Sunt procese care trebuie facute corect, in stricta conformitate cu spiritul legii. Iar noi, ghidati de angajamentul nostru fata de cetateni, suntem decisi sa actionam hotarat si rapid, cu masuri noi, tintite si eficiente. Schimbarile in justitie si in combaterea coruptiei au inceput deja si ele vor continua fara nicio ezitare. Si aici am un mesaj pentru angajatii din sistemul judecatoresc si din domeniul organelor de drept.

Aveti acum de facut o alegere. Daca decideti sa puneti umarul la schimbare, sunt convinsa ca transformarea se va produce mai rapid, in interesul tuturor celor implicati si in beneficiul intregii societati. Impreuna, vom putea schimba spre bine mersul lucrurilor in domeniul justitiei.

Daca veti alege sa puneti bete in roate, vreau sa va spun ca lucrurile oricum vor avansa pe calea schimbarii. Mecanismul evaluarii performantelor si al verificarii integritatii fiecarui in domeniu va fi pus in functiune. Insa rezistenta opusa va determina cetatenii sa piarda si mai mult increderea in sector, incredere si asa foarte greu de recuperat.

Este in interesul nostru comun – si in interesul tarii – sa lucram impreuna in procesul dificil de reformare a acestui domeniu important.

Noi nu vrem justitie la televizor. Nu vrem sa ajungem in extreme in ceea ce priveste desfasurarea lucrurilor in justitie. Noi vrem sa fie respectata legea. Toate actiunile de reformare in sectorul justitiei si al combaterii coruptiei trebuie sa consolideze increderea in justitie si in functionarea institutiilor de drept.

Inteleg ca multi dintre dumneavoastra, cei care lucrati in sectorul justitiei si al combaterii coruptiei, ati putea fi descurajati de criticile constante pe care le auziti in societate. E dureros sa auzi critici fata de domeniul caruia ai ales sa-i dedici cariera si viata. Pentru a scapa de aceasta critica, trebuie sa facem ordine in sector si sa recladim increderea in justitie. Azi avem un context politic potrivit pentru a realiza acest lucru.

Stiu ca majoritatea dintre voi tineti la numele si reputatia profesionala pe care le aveti, si ca ati dori sa lucrati altfel decat se lucreaza acum. Trebuie sa oprim practicile ilegale care au devenit norma – favorurile, abuzul, folosirea serviciului in interes personal, foloasele necuvenite. A venit timpul sa lucram impreuna pentru a corecta mersul lucrurilor in tara noastra. Astfel vom putea construi impreuna un stat functional si o tara prospera, unde toti oamenii au sansa sa traiasca bine. Iar intr-o tara prospera, si oamenii din justitie o duc bine si sunt respectati.

Acesta este indemnul meu pentru angajatii din sectorul justitiei: veniti sa puneti umarul la schimbarea pe care am initiat-o. De data asta, vom reusi. Ne vom folosi toata priceperea, resursele si vointa politica in acest scop. Progresul in acest domeniu este necesar – si este inevitabil”, a spus Maia Sandu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: