Maia Sandu, pregatita sa se intalneasca cu Putin chiar la Moscova. Ii va cere direct sa-si ia inapoi trupele si armamentul din Transnistria

politica

Presedintele Moldovei, Maia Sandu, anunta ca este „interesata” de o intalnire cu Vladimir Putin intrucat crea sa ii transmita ca trupele rusesti si armamentul rusesc din Transnistria trebuie retrase.

„Suntem interesati de o conversatie pragmatica si substantiala (n.r. – cu Putin). Avem o anume agenda ce priveste problemele noastre pe care va trebui sa o abordam. Cand se va forma un nou guvern la Chisinau, acesta va incepe sa lucreze cu guvernul Federatiei Ruse, inclusiv pentru organizarea unei intalniri (n.r. – cu Putin.) si asupra unei vizite (n.r. – la Moscova)”, a declarat Maia Sandu pentru Kommersant.

„Mai este si problema Transnistriei. Probleme foarte importante in acest sens sunt scoaterea munitiei de acolo si retragerea trupelor rusesti. Acestea sunt probleme importante pe care trebuie sa le discutam. In ceea ce priveste solutia conflictului, cred ca ar trebui rezolvata aici, in tara. Si apoi aceasta decizie ar trebui discutata cu cei care participa in formatul de negocieri international 5 + 2”, a mai spus Maia Sandu.

Maia Sandu a subliniat ca isi doreste o relatie buna cu NATO in ceea ce priveste necesitatile de securitate ale statului, chiar daca „nimeni nu planifica sa schimbe articolul referitor la neutralitate din Constitutia Republicii Moldova”.

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut duminica o discutie telefonica cu Victoria Nuland, subsecretarul de stat al SUA pentru afaceri politice. Nuland a felicitat-o pe Maia Sandu, anuntand ca i-a oferit sprijinul SUA pentru „agenda de reforme a guvernului”.

„Incantata sa o sun pe presedinta Maia Sandu pentru a o felicita, in numele Statelor Unite, pentru succesul alegerilor democratice din Moldova si pentru a-i oferi sprijinul nostru pentru agenda de reforme a guvernului”, a scris Nuland, pe contul sau de Twitter.

Mai mult despre: ,

Comentarii: