Maia Sandu: Relatiile dintre Republica Moldova si Federatia Rusa nu au fost niciodata bazate pe respect. Reactia Moscovei

externe

Relatiile dintre Republica Moldova si Federatia Rusa nu au fost niciodata bazate pe respect, in ciuda eforturile guvernarii de la Chisinau, declara presedinta Maia Sandu. Sefa statului sustine ca marturie a acestui fapt stau trupele ilegale stationate in regiunea separatista transnistreana, embargourile politice si amestecul constant al Moscovei in treburile interne ale Chisinaului. Declaratiile sefei statului nu au fost trecute cu vederea in Rusia. Purtatoarea de cuvant a MAE-ului rusesc, Maria Zaharova, a respins, intr-o postare pe canalul sau de Telegram, acuzatiile presedintei.

„Daca va amintiti, atunci cand am venit la putere, am spus ca ne dorim o relatie pragmatica si bazata pe respect reciproc cu Federatia Rusa. Aceste declaratii le-am facut inainte sa inceapa razboiul, inainte ca Federatia Rusa sa atace Ucraina, dar trebuie sa recunoastem ca nu am avut niciodata o relatie bazata pe respect reciproc, oricat de multe eforturi s-au facut aici, in Moldova”, a declarat Maia Sandu in cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Sefa statului sustine ca lipsa de respect a Rusie in raport cu Moldova ar fi dovedita de prezenta ilegala a trupelor ruse timp de 30 de ani pe teritoriul Moldovei, embargourile impuse, santajul energetic, finantarea ilegala a partidelor politice, amestecul in treburile interne ale Republicii Moldova, precum si declaratiile amenintatoare, tot mai frecvente in ultimul timp, care vin de la Moscova.

Presedinta a comentat recenta decizie a Moldovei de a iesi din Acordul privind Adunarea Interparlamentara a CSI. Maia Sandu a salutat decizia. Potrivit ei, Acordul ar fi unul „inutil” pentru Republica Moldova.

„Niciun acord pe care l-am avut, inclusiv cu CSI, nu ne-a permis sa obtinem un tratament respectuos din partea Federatiei Ruse. Si atunci ce facem? Acest razboi a aratat si mai mult fata adevarata a Kremlinului si cat de periculoasa este. Este timpul sa facem aceasta analiza si sa spunem direct ce avantajeaza si ce nu avantajeaza cetatenii Republicii Moldova. Noi luam deciziile in interesul cetatenilor. Da, suntem o tara mica, dar asta nu inseamna ca oamenii nostri nu trebuie respectati”, a mai spus sefa statului.

Declaratiile presedintei Sandu nu au fost trecute cu vederea la Moscova. Purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a contrazis-o, intr-o postare publica, pe sefa statului. Zaharova sustine ca Rusia a tratat Moldova si oameni ei „mereu” cu respect.

„Din nou minciuni. Intotdeauna am respectat aceasta tara si oamenii ei, de care suntem atat de legati din punct de vedere istoric. Si am simtit intotdeauna ca este reciproc. (…) Fara respect reciproc fata de oamenii acestei tari minunate, carora le-a fost luata chiar si limba, nu da dovada actualul presedinte al Moldovei, detinatoare a pasaportului romanesc, si pseudo-politicienii similari”, a scris Zaharova pe canalul sau de Telegram.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: