Maia Sandu supara iar Moscova: „Admiram curajul si temeritatea cetatenilor ucraineni – aparatori ai caselor lor si luptatori pentru libertate, independenta si democratie. Sunteti o sursa de inspiratie pentru generatiile viitoare”

externe

Maia Sandu, mesaj, 1 Decembrie, lumina, Romania

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, si-a exprimat admiratia pentru curajul ucrainenilor care lupta pentru libertatea si independenta tarii lor intr-un mesaj transmis ucrainenilor cu ocazia Zilei Independentei Ucrainei, marcata la 24 august, care a coincis de aceasta data cu sase luni de la declansarea invaziei ruse, potrivit Deschide.md.

‘De Ziua Independentei Ucrainei, admiram curajul si temeritatea cetatenilor ucraineni – aparatori ai caselor lor si luptatori pentru libertate, independenta si democratie. Sunteti o sursa de inspiratie pentru generatiile viitoare. Va stam alaturi si va dorim pace si prosperitate’, le-a transmis Maia Sandu ucrainenilor prin intermediul unei postari pe Twitter.

La 24 august, poporul ucrainean celebreaza cea mai importanta sarbatoare nationala – Ziua Independentei Ucrainei. In aceasta zi, in 1991, Rada Suprema a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene de atunci a adoptat Declaratia de Independenta a Ucrainei, ce a stat la baza formarii actualului stat ucrainean.

Un an mai tarziu, in 1992, Republica Moldova si Ucraina au semnat Protocolul cu privire la stabilirea relatiilor diplomatice, document ce a intrat in vigoare in acelasi an. Tot in 1992 a fost semnat Tratatul de buna vecinatate, prietenie si colaborare intre Republica Moldova si Ucraina, care pune bazele cooperarii dintre cele doua state independente.

La 24 februarie, Rusia a declansat o invazie neprovocata si nejustificata in Ucraina, sub pretextul apararii comunitatii vorbitoare de limba rusa din Donbas (est), primul act de agresiune de acest tip in Europa de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Republica Moldova a sprijinit de la inceput Ucraina si a condamnat agresiunea rusa. De asemenea, a fost una dintre tarile care a primit cei mai multi refugiati ucraineni pe cap de locuitor, aproximativ 80.000 din februarie.

Ea insasi a fost direct afectata de episoade de instabilitate si amenintari in materie de securitate in lunile aprilie si mai in regiunea separatista prorusa Transnistria. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dadarlat)

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: