Maia Sandu, tot mai admirata in Romania. Este pe primul loc intr-un sondaj privind increderea in personalitatile internationale, inaintea lui Joe Biden

news

Un sondaj realizat de INSCOP arata ca presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este liderul strain in care romanii au cea mai mare incredere – 28,8%. Sondajul a fost realizat in perioada 15-27 septembrie 2021.

Maia Sandu este  este urmata de Joe Biden (25,8%), Vladimir Putin (21%), Viktor Orban (16,4%) si Xi Jinping (10,1%).

Clasamentul tarilor si organizatiilor internationale in care romanii au incredere e condus de NATO, Germania, UE si SUA, toate in scadere fata de sondajele din martie si iunie 2021.

Intrebati care sunt tarile de care Romania ar trebui sa se apropie, ca politica externa, cei mai multi romani au indicat Germania (30%), urmata de SUA si Rusia.

68% dintre respondenti cred ca existenta unor baze militare americane in Romania ar ajuta la apararea tarii in cazul unei agresiuni externe.

55,7% dintre romani sunt de parere ca, in cazul unei agresiuni, NATO va apara Romania (fata de 66,6% in martie), in timp ce 37,9% considera ca, intr-un astfel de scenariu, tara noastra va fi nevoita sa se apere singura.

61,8% considera ca SUA si UE au mai degraba o influenta pozitiva asupra Romaniei. 16,5% din totalul esantionului/populatiei este de parere ca Rusia si China au mai degraba o influenta pozitiva asupra Romaniei.

Sondajul de opinie ”Neincrederea publica: Vest vs. Est, ascensiunea curentului nationalist in era dezinformarii si fenomenului stirilor false” s-a derulat in perioada 15-27 septembrie 2021. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul esantionului de 1204 de persoane. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 2.8 %, la un grad de incredere de 95%.

Mai mult despre: ,

Comentarii: