Maia Sandu, veste buna pentru Basescu. Sugereaza ca ii va reda cetatenia moldoveneasca fostului presedinte al Romaniei

politica

Presedintele ales al Republicii Moldova Maia Sandu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca fostul presedinte Traian Basescu ar trebui sa reia procedura in vederea obtinerii cetateniei moldovenesti dupa ce aceasta i-a fost retrasa de catre actualul presedinte al tarii Igor Dodon.

Intrebata daca ii va restabili cetatenia Republicii Moldova pentru fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, dupa ce Igor Dodon i-a retras-o prin decret, Maia Sandu a declarat: ”Din cate cunosc eu, exista o decizie finala la Curtea Suprema de Justitie pe dosarul pe care l-a inaintat domnul Basescu impotriva lui Igor Dodon pe acel decret prin care i-a fost retrasa cetatenia. Pentru ca procesul acolo s-a finalizat, domnul Basescu ar trebui sa reia procedura si sa depuna actele de la inceput pentru a-i putea fi redata cetatenia”.

In iunie 2016, prin decretul presedintelui Nicolae Timofti, Traian Basescu si sotia sa au devenit cetateni moldoveni. La 3 ianuarie 2017, noul presedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat un decret de retragere a cetateniei moldovenesti fostului sef al statului roman.

De altfel, Igor Dodon promisese inca de inainte de a fi investit in functie ca ii va retrage cetatenia fostului presedinte al Romaniei. Noul lider de la Chisinau a spus ca a luat aceasta decizie din cauza ca fostul presedinte, Nicolae Timofti, ar fi incalcat legea cand a semnat decretul de acordare a cetateniei cuplului Basescu.

In 8 noiembrie 2018, fostul presedinte Traian Basescu a ramas fara cetatenia Republicii Moldova, Curtea suprema de Justitie de la Chisinau respingandu-i acestuia recursul la decizia anterioara de retragere a cetateniei.

Mai mult despre: ,

Comentarii: