Maia Sandu vine la Bucuresti, intalnire cu Iohannis. Ce vor discuta cei doi presedinti romani

politica

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua vineri o vizita oficiala in Romania, la invitatia sefului statului, Klaus Iohannis, care o va primi la Palatul Cotroceni.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, aceasta vizita va oferi prilejul primei intrevederi bilaterale directe a celor doi sefi de stat dupa decizia istorica adoptata la Consiliul European din 23 – 24 iunie prin care a fost acordat Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeana.

In cadrul intrevederii, presedintele Klaus Iohannis va reafirma sprijinul ferm al tarii noastre pentru avansarea procesului de reforme din Republica Moldova, necesar pentru indeplinirea obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie, precizeaza sursa citata.

Pe langa tema sustinerii parcursului european al Chisinaului, vor fi discutate evolutiile regionale in contextul razboiului de agresiune declansat de Federatia Rusa impotriva Ucrainei si modalitatile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova.

„Presedintele Klaus Iohannis va evidentia asistenta multidimensionala pe care Romania o acorda Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situatiilor de criza cu care aceasta se confrunta, si vor fi discutate modalitati concrete de prioritizare si diversificare a acestei asistente. Totodata, va fi punctata importanta Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument lansat de Romania, Germania si Franta, cu relevanta solida atat sub aspect politic, cat si pe dimensiunea de dezvoltare, menit sa mentina Republica Moldova in atentia prioritara a donatorilor si sa mobilizeze sprijin pentru eforturile autoritatilor de la Chisinau in ceea ce priveste reformelor necesare integrarii europene”, mentioneaza Administratia Prezidentiala.

Cei doi presedinti vor aborda si teme de interes central aflate pe agenda bilaterala, precum securitatea energetica a Republicii Moldova si cooperarea sectoriala in domenii cheie.

Vizita oficiala are loc pe fondul intensificarii substantiale a dialogului si cooperarii bilaterale atat la cel mai inalt nivel, cat si in plan guvernamental si parlamentar, in spiritul comunitatii de limba, cultura si istorie impartasite de cele doua tari, precum si al Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeana a Republicii Moldova.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: