pagina verde

Majoritatea finantarilor pentru companiile din Romania sunt bancare. De anul trecut si piata de capital a inceput sa scape de timiditate

„Principala provocare cu care se confrunta Guvernul Romaniei astazi este balanta comerciala negativa. Este extrem de important sa existe instrumente financiare care sa ofere companiilor producatoare oportunitati de a-si diversifica finantarea”, a declarat, vineri, 12 mai 2023, Mihai Precup, secretar de stat in Ministerul Finantelor, in cadrul celei de-a 16-a editii a Conferintei Internationale „Perspective ale dreptului bancar si financiar”, organizata de Facultatea de Drept a Academiei de Studii Economice din Bucuresti impreuna cu Societatea Europeana de Drept Bancar si Financiar – Romania, Asociatia Consilierilor Juridici din Sistemul Bancar si Financiar, Asociatia Romana a Bancilor si Societatea Romana de Dreptul Afacerilor.

Astazi, majoritatea finantarilor pentru companiile din Romania sunt bancare, piata de capital fiind foarte putin folosita. In SUA de exemplu, piata de capital este principalul finantator al IMM-urilor, ceea ce a avut un impact extrem de mare in toate crizele prin care au trecut. Desi de multe ori companiile intra in criza mai puternic decat cele din UE, ele au o capacitate de a iesi mai repede din criza, au o dinamica economica mai mare. Pentru ca au mai multe surse de finantare la dispozitie, in special piata de capital, prin emisiunile de obligatiuni corporative.

Anul trecut s-au facut primii pasi concreti pentru infiintarea unei banci de dezvoltare la nivel national care ar putea fi principalul catalizator in cresterea intermedierii bancare. Rolul unei banci de dezvoltare este sa atraga bani din partea institutiilor financiare internationale si sa-i distribuie la nivel national acolo unde este un deficit.

In acest an, pentru investitii sunt alocate 29 miliarde de euro prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), iar din bugetul de stat, 112 miliarde de lei. Termenul de operationalizare a bancii, asa cum este el prevazut in PNRR, este anul 2025. Banca Nationala a Romaniei va fi entitatea de supraveghere a acestei banci de dezvoltare.

Rolul unei banci de dezvoltare este, printre altele, si de a fi un catalizator al tuturor instrumentelor financiare din cadrul Ministerului Finantelor si din cadrul altor ministere de resort. Mihai Precup este de parere ca toate aceste departamente si instrumente financiare care lucreaza independent ar trebui sa fie puse sub aceeasi umbrela, a Bancii de dezvoltare, astfel incat sa existe o coordonare unica si un pol de dezvoltare comuna.

In 2022 s-au facut demersuri importante in directia dezvoltarii pietei de capital, Romania beneficiind de asistenta tehnica de la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) in structurarea unei strategii de dezvoltare a pietei de capital. Pentru prima data in istoria Romaniei exista o strategie in ceea ce priveste dezvoltarea pietei de capital, de la incurajarea obligatiunilor verzi, listarea acestora, pana la listarea unor companii de stat. In ceea ce priveste evaluarea OECD, Romania a avut un mare atu, pentru ca la BVB sunt listate 18 companii de stat, ceea ce inseamna ca acestea respecta cele mai inalte standarde de guvernanta corporativa la nivel european.

Tot anul trecut s-a lansat si un cod de green financing impreuna cu cei de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, astfel incat sa incurajeze companiile sa publice indicatori de sustenabilitate economica.

De asemenea, secretarul de stat in Ministerul Finantelor a lansat o invitatie mediului academic de a participa la crearea celor mai bune instrumente financiare.

„Imi place sa spun ca atunci cand vorbim despre actul de guvernare trebuie sa ne gandim la doua parti: partea politica, de strangere de voturi si partea de realizare, de indeplinire de rezultate. Cred ca in partea aceasta ar trebui sa exploatam mai mult partea academica pentru ca reprezinta o experienta care este foarte putin folosita”, a adaugat Mihai Precup.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Ceata densa si vechimea elicopterului – principalele cauze ale accidentului in care a murit presedintele iranian. Implicarea Mossad – total exclusa

Presedintele si ministrul de externe al Iranului au fost oficial declarati morti, dupa ce agentiile…

2 ore ago

Pregatiri pentru prezidentiale, Ciuca isi lanseaza cartea “Un ostas in slujba tarii”: „De cand ma stiu mi-a placut sa pescuiesc”

Presedintele PNL a anuntat, luni, pe site-ul personal, ca in luna iunie isi va lansa…

5 minute ago

Ryanair anunta ca isi scumpeste din nou biletele. Compania se asteapta la un profit de 2 miliarde de euro in 2024

Compania aeriana irlandeza Ryanair a raportat luni o crestere cu 34% a profitului anual, la…

13 minute ago

Premierul estonian: „Antrenarea soldatilor cu instructori NATO in Ucraina nu duce la escaladarea razboiului”

Temerile aliatilor NATO ca trimiterea de trupe in Ucraina pentru instruirea soldatilor din aceasta tara…

48 de minute ago

Un tribunal britanic se va pronunta azi asupra extradarii lui Julian Assange in SUA. Americanii promit sa nu-l condamne la moarte pe fondatorul WikiLeaks

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, va participa luni la o audiere cruciala in instanta la Londra,…

25 de minute ago

Scandal pe piata asigurarilor: unul dintre cei mai importanti brokeri va fi obligat sa-si inchida afacerea

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a retras autorizatia de functionare a FAST Brokers, dupa ce…

55 de minute ago