Majoritatea PSD a respins un prim proiect de reformare a CCR. Serban Nicolae, cel mai aprig aparator al CCR

politica

Plenul Senatului a respins, marti, proiectul legislativ initiat de deputatul PNL Pavel Popescu ce vizeaza organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, precum si o serie de dispozitii referitoare la cazurile de incompatibilitate a judecatorilor instantei de contencios constitutional. O alta prevedere era ca in cazul solutionarii conflictelor juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice, deciziile ar urma sa fie adoptate cu votul a doua treimi din numarul total de judecatori CCR.

Proiectul a fost respins cu 91 de voturi „pentru”, 29 – „impotriva” si 14 abtineri.

Senatorul liberal Alina Gorghiu a declarat, la dezbaterile din plen, ca este nevoie de o reforma a Curtii Constitutionale a Romaniei.

„Categoric trebuie sa legiferam, intr-un viitor apropiat, pentru recredibilizarea si reprofesionalizarea CCR, insa acest proiect este un mic pas pentru a lua masuri in aceasta directie. (…) Votul PNL este de sustinere a proiectului legislativ”, a precizat Gorghiu.

In replica, senatorul PSD Serban Nicolae a afirmat ca initiativa liberalilor este „hazlie, neserioasa si nu poate fi sustinuta, cel putin in forma in care a fost prezentata”.

In opinia sa, ratiunea pentru care a fost initiat acest proiect legislativ nu tine de functionarea Curtii Constitutionale, de credibilitatea deciziilor sau de gradul de respectare si de acceptabilitate, ci „tine de o conjunctura politica daca ne convine sau nu ne convine rezultatul de la CCR”.

„Atunci cand deciziile ne sunt favorabile politic, noi, cei de la PNL – cam acesta ar fi substratul initiativei – suntem de acord cu Curtea Constitutionala – jos PSD. Cand nu ne convine, ne aducem aminte ca acolo este o Curte politizata, ca nu sunt fosti judecatori s.a.m.d.”, a precizat Serban Nicolae.

In context, el l-a criticat pe presedintele Klaus Iohannis, despre care a spus ca este singurul sef de stat in functie care „nu a initiat niciodata consultari cu partidele politice pe teme generale (…), in schimb a generat numeroase conflicte juridice de natura constitutionala”.

„Pacat ca aceasta initiativa legislativa a fost respinsa ieri in Senat, Senatul fiind camera decizionala! Din punctul meu de vedere se putea folosi aceasta sansa data de acest proiect de lege initiat de un coleg deputat curajos, domnul Pavel Popescu, pentru a modifica si completa legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale inclusiv sub aspectul clarificarii competentei CCR pentru a stopa practica CCR din ultimii ani! Asa cum am mai spus, se impune urgent modificarea legii 47/1992 astfel incat in deciziile sale CCR sa nu mai poata sa se bazeze pe declaratii politice de exemplu ci doar pe acte juridice.

Cu alte cuvinte, sa se stabileasca clar competenta pe care CCR sa nu o mai depaseasca. Si foarte important CCR sa nu mai dea decizii interpretative ci sa spuna doar daca problema adusa in fata CCR este constitutionala sau neconstitutionala. Romanii de buna credinta isi doresc consolidarea statului democratic iar fortele care se opun acestui drum nu au ce cauta in structurile de putere. Mai ales ca Romania se afla intr-o zona complicata geopolitic, si este important ca cei din structurile de putere sa nu faciliteze destabilizarea tarii”, a explicat Birchall continutul legii respinse de PSD.

Potrivit proiectului, deciziile Curtii Constitutionale adoptate in cazul obiectiilor de neconstitutionalitate referitoare la anumite categorii de legi organice, precum si in cazul solutionarii conflictelor juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice ar urma sa fie adoptate cu votul a doua treimi din numarul total de judecatori CCR. In schimb, in cazul exceptiilor de neconstitutionalitate, indiferent de categoria de lege din care face parte actul normativ, deciziile ar urma sa se adopte, in continuare, cu votul majoritatii judecatorilor.

Prin proiect se introduc, in plus, dispozitii referitoare la cazurile de incompatibilitate a judecatorilor instantei de contencios constitutional, facandu-se trimitere la dispozitiile articolului 41 (cazuri de incompatibilitate absoluta) si articolului 42 (alte cazuri de incompatibilitate) din Codul de Procedura Civila.

Proiectul privind modificarea si completarea Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor, face parte din categoria legilor organice, iar Senatul este for decizional.

 

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: