Malaezia a aprobat o noua cautare a epavei avionului Malaysia Airlines MH370 disparut in 2014 in Oceanul Indian

externe

Malaezia a aprobat o noua cautare a epavei avionului Malaysia Airlines MH370, la mai bine de un deceniu dupa ce aeronava a disparut, potrivit BBC.

Cautarea va acoperi o zona de 15.000 km patrati in sudul Oceanului Indian, in baza unui acord prin care compania de explorare Ocean Infinity nu va fi platita daca nu va avea rezultate.

Compania va primi 70 de milioane de dolari daca va gasi epava, a anuntat ministrul Transporturilor, Loke Siew Fook.

Zborul MH370 a disparut in 2014, cu 239 de persoane la bord, in timp ce calatorea de la Kuala Lumpur la Beijing.

Disparitia sa este unul dintre cele mai mari mistere ale aviatiei din lume, care continua sa bantuie familiile pasagerilor.

In ciuda cautarilor ample in anii de cand a disparut, epava nu a fost gasita. Eforturile anterioare, inclusiv o cautare multinationala care a costat 150 de milioane de dolari, s-au incheiat in 2017.

Guvernele celor trei natiuni implicate – Malaezia, Australia si China – au spus ca vor relua cautarile doar „daca apar noi dovezi credibile” ale locatiei aeronavei.

O cautare din 2018 a epavei de catre Ocean Infinity in termeni similari s-a incheiat fara succes dupa trei luni.

In decembrie, guvernul Malaeziei a fost de acord in principiu sa reia cautarile. Cu toate acestea, negocierile finale nu au fost finalizate pana in martie. Aprobarea de miercuri va permite inceperea cautarii.

Aeronava MH370 a decolat de la Kuala Lumpur la primele ore ale zilei de 8 martie 2014. La mai putin de o ora de la decolare, a pierdut comunicarea cu turnul de control, iar radarul a aratat ca a deviat de la ruta de zbor planificata.

Anchetatorii sunt in general de acord ca avionul s-a prabusit undeva in sudul Oceanului Indian, desi motivul prabusirii ramane neclar.

Resturi, despre care se crede ca ar fi din avion, au ajuns pe tarmurile Oceanului Indian in anii de dupa disparitia acestuia.

Disparitia aeronavei a dat nastere la o serie de teorii ale conspiratiei, inclusiv speculatii conform carora pilotul ar fi prabusit avionul in mod deliberat sau ca ar fi fost doborat de o armata straina.

O investigatie din 2018 cu privire la disparitia aeronavei a constatat ca avionul a fost deviat in mod deliberat, dar nu a tras concluzii oficiale. Anchetatorii spuneau atunci ca „raspunsul poate fi concludent doar daca epava este gasita”.

Printre pasageri se aflau persoane din mai multe tari: putin mai putin de doua treimi erau cetateni chinezi, urmati de 38 de malaezieni, australieni, indonezieni, indieni, francezi, ucraineni, americani si alte cateva natiuni.

Membrii familiilor pasagerilor chinezi ai avionului MH370 -au intalnit cu oficialii la Beijing la inceputul lunii martie pentru a discuta despre reinnoirea cautarii epavei si pentru a-si exprima sperantele pentru o cautare independenta. Unele rude si-au exprimat frustrarea din cauza lipsei de comunicare directa din partea autoritatilor malaeziene.

Anchetatorii sunt in general de acord ca MH370 s-a prabusit undeva in sudul Oceanului Indian.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: