Malin Bot: „Promit ca intru peste Antena 3 oriunde ii prind”. Adrian Ursu plange in fata CNA si vrea ca Jandarmeria sa intervina

news

Directorul editorial al Antena 3, Adrian Ursu, cere ajutorul CNA sustinand ca „jurnalistii” postului sunt agresati sau bruiati de protestatari in timpul transmisiunilor in direct. CNA a promis ca va trimite o scrisoare catre Jandarmerie, sperand astfel sa-i ridice pe pe protestatari cand se apropie de cei de la Antena 3. Malin Bot, unul dintre cei care i-au „bruiat” pe reporterii Antena 3, promite insa ca „pe unde ii prind o sa intru peste ei si o sa cer ca Voiculescu sa isi plateasca prejudiciul”. 

Adrian Ursu s-a prezentat joi in fata membrilor CNA pentru a le solicita ajutorul. Ursu dorea de fapt ca acest for sa intervina pe langa Jandarmeria pentru a-i ridica pe protestatarii care ii „bruiaza” pe reporterii Antena 3.

„In ultima vreme am constatat ca sunt tot mai dese episoadele in care derularea activitatii profesionale in teren a reporterilor, noi am constata in legatura cu reporterii Antenei 3 si Observatorului Antenei 1. Din semnalele pe care le avem si de la alte redactii inteleg ca au mai fost astfel de episoade si cu reprezentanti ai altor institutii de presa. Sunt, asa cum spuneam, tot mai dese incidentele in care acestia sunt impiedicati sa-si desfasoare corect activitatea de persoane turbulente care au atitudine agresiva, care folosesc un limbaj trivial si care incearca sa impiedice relatarea unor evenimente de interes public.

Am avut, in ultima vreme, patru astfel de incidente, unele dintre ele au devenit chiar subiect de mandrie pentru cei care le-au produs. Repet, ele fiind din seria unor episoade agresive in care persoane care participau la manifestatii de protest neautorizate intrau in cadrul in care se desfasura activitatea jurnalistica, interferand in transmisia in direct a reporterului si folosind un limbaj si adresand tot felul de injurii, imposibil de produs, de difuzat.

Reporterii nostri au incercat pe cat posibil sa evite ca aceste incidente sa devina suficient de public si deranjant pentru audienta postului de televiziune. A existat insa si un moment in care din pacate formularile jignitoare si cuvintele triviale s-au auzit si pe post si au devenit subiect de lauda pentru autorul lor.

Nu stiu care poate sa fie exact modalitatea de actiune a CNA, dar am socotit necesar sa semnalam noi acest lucru, poate o vor face si alti colegi din presa. Dar, gandul nostru a fost ca urmeaza niste luni extrem de tensionate, cu doua randuri de alegeri, cu posibile actiuni stradale in care jurnalistii trebuie sa fie acolo unde se intampla evenimentele si e posibil ca acestea sa nu poata fi relatate corect si suficient de obiectiv din cauza unor astfel de incidente.

Daca exista in Legea Audiovizualului prevederea care poate sa determine o solicitare din partea Consiliului catre autoritatile indreptatite sa asigure ordinea publica ramane la latitudinea Consiliului. Noi ne-am facut datoria de a semnala existenta acestei imixtiuni in buna desfasurare a activitatii jurnalistice asa cum este ea prevazuta de codurile audiovizuale”, a declarat Adrian Ursu, citat de paginademedia.ro.

Dorina Rusu, membru al CNA a intervenit: „As vrea sa fie clar ca sunt impotriva oricarui fel de agresiuni asupra oricarui jurnalist, insa nu cred ca CNA, in cazul de fata, are ce sa faca. Cred ca exista institutii abilitate, politia sau jandarmeria, care trebuie sa intervina atunci cand un jurnalist este agresat de catre orice cetatean. (…) CNA cred ca are rolul de a proteja publicul de manipularilor si minciunilor postului dumneavoastra”.

Adrian Ursu a reactionat extrem de nervos: „Pe ce va bazati cand afirmati ca exista manipulari si minciuni? Am venit in semn de respect fata de aceasta institutie, puteam sa trimit doar aceasta solicitare si atat. Daca dumneavoastra manifestati o lipsa de respect fata de un invitat al Consiliului National al Audiovizualului proferand niste acuze absolut nefondate, este optiunea dumneavoastra, eu imi pastrez dreptul de a nu intra in dialog cu dumneavoastra”.

Radu Calin Cristea a sustinut insa puternic punctul de vedere al Antena 3, el margand pana acolo incat crede ca este necesar ao interventie dura a jandarmilor.

„Ce facem? Noi, CNA, avem un art 8 litera a din legea 504, unde se spune ca „Autoritatile publice asigura, la cerere, protectia jurnalistilor in cazul in care acestia sunt supusi unor presiuni sau amenintari de natura sa impiedice or sa restranga in mod efectiv libera exercitare a profesiei lor”. Mie mi se pare ca lucrurile astea nu prea se discuta. Apararea unor jurnalisti intra in misiunea noastra. Ca nu am apelat la acest articol de lege, poate ca e si greseala noastra.

Poate ar trebuie sa intervenim cu un comunicat. In al doilea rand, cred ca Monica trebuie sa studieze daca nu avem un acord cu Ministerul de Interne. Atunci sa avem un punct de vedere cu dansii. Atunci poate exista in regulamentele interne ale jandarmeriei, posibilitatea unui „consemn” si anume la orice manisfestare unde se sesizeaza cazuri de relatie incordata intre protestatari si ziaristii jandarmii sa stie faptul ca au prin ordin superior obligatia sa intervina, adica sa nu-i trateze ca pe niste simpli cetateni. Eu cred ca se poate face si e o datorie nu doar morala a CNA, ci si legala. Eu asa vad lucrurile”, a spus Cristea.

„Pana marti, vom pregati o solicitare catre Jandarmerie, pe care o veti primi pe mail, si o vom vota in urmatoarea sedinta”, a anuntar in  final Monica Gubernat, membru al CNA.

Malin Bot: „Eu le promit ca pe unde ii prind o sa intru peste ei si o sa cer ca Voiculescu sa isi plateasca prejudiciul”

Malin Bot, unul dintre cei care au „bruiat” transmisiunile in direct ale postului Antena 3, a declarat pentru aktual24.ro ca ca solicitarea Antena 3 nu este de comnpetenta CNA. Mai mult, el a promis ca va continua sa intre peste transmisiunile postului pentru a-i cere lui Dan Voiculescu „sa-si plateasca prejudiciul”.

„CNA-ul discuta o chestiune care nu este de competenta lor, in timp ce eu le-am facut zeci de sesizari nu au raspuns la niciuna, desi este de competenta lor. Nici nu trebuia sa aiba loc discutia aia, se baga in chestiuni de ordine publica.

Daca fac o scrisoare pe aceasta teme o sa le fac plangere penala pentru abuz in serviciu. Nu rezolva sesizarile legate de Antena 3. CNA nu a vazut cand Antena 3 a mintit ca protestatarii sunt platiti de Soros, ca eu sunt implicat in scandaluri sexuale si alte nebunii. Adrian Ursu trebuia sa se duca la Carmen Dan, ca e prietena lor.

Nimeni nu a agresat niciodata niciun reporter Antena 3. Adrian Ursu e deranjat ca i s-a transmis lui Voiculescu sa isi plateasca prejudicul? Unde s-a mai vazut asa ceva, ca un director sa se planga ca oamenii cer ceva normal? Niciodata nu s-a pus problema ca reporterii sa fie gresati.

E complet stupid demersul lor sa mearga la CNA si este revoltator ca CNA s-a apucat sa discute acest subiect. Antena 3 nu practica jurnalism, ei practica manipularea si dezinformarea politica. Ce treaba are CNA-ul, bine ca nu s-au dus la Institutul de Protectie a Consumatorului? De ce nu au discutat amenintarile lui Ghita, ca sunt sute de plangeri?

Al treilea lucru, Jandarmeria nu are niciun drept sa intervina. Daca intervin abuziv, se vor alege cu o plangere penala.

Eu le promit ca pe unde ii prind o sa intru peste ei si o sa cer ca Voiculescu sa isi plateasca prejudiciul. Dupa ce isi platesc prejudiciul, eu ii voi ignora. Sa se duca Voiculescu luni dimineata sa isi plateasca prejudiciul si eu nu o sa mai am treaba cu el”, a declarat Malin Bot pentru aktual24.ro.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: