externe

Mana lunga a Moscovei? Guvernul slovac a cazut in Parlament la scurt timp dupa ce a anuntat ca vrea sa trimita MIG-uri in Ucraina

Guvernul minoritar slovac, condus de premierul de dreapta Eduard Heger, a fost demis joi in urma unei motiuni de cenzura initiate de formatiunea SaS (Libertate si Solidaritate), un fost partener al coalitiei guvernamentale, relateaza agentiile AFP si EFE, citate de Agerpres.

Slovacia, tara membra a UE si NATO si care a livrat arme Ucrainei pentru a o ajuta in fata agresiunii Rusiei, trece printr-o criza politica dupa ce partidul liberal-libertarian SaS (Libertate si Solidaritate) s-a retras de la guvernare in urma unui lung conflict cu ministrul de finante Igor Matovic, seful principalului partid de guvernamant, OLaNO (‘Oameni Obisnuiti si Personalitati Independente’).

Din cei 150 de deputati, 78 au votat pentru demiterea guvernului. Caderea acestuia nu implica insa organizarea alegerilor anticipate, a caror convocare este ingreunata de prevederile din Constitutie.

Prin urmare, presedinta Zuzana Caputova va trebui acum sa desemneze un nou premier care sa-si asume conducerea guvernului in cele 14 luni ramase pana la urmatoarele alegeri la termen.

Ministrul de externe al Slovaciei, Rastislav Kacher, a anuntat acum trei zile ca tara sa intentioneaza sa transfere Ucrainei avioanele sale de lupta MiG-29. El a declarat acest lucru intr-un interviu acordat Interfax-Ucraina.

„Nu v-am predat inca MiG-29, dar suntem gata sa o facem. Discutam cu partenerii nostri din NATO despre cum sa facem acest lucru”, a precizat Kacher.

Rastislav Kacher a precizat ca a discutat despre furnizarea MiG-29 la ultima intalnire cu presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Ministrul nostru al apararii i-a explicat presedintelui dumneavoastra cum se poate face acest lucru. Si cred ca, in urmatoarele saptamani, o delegatie ucraineana va sosi in Slovacia si noi, impreuna cu prietenii nostri americani, vom lucra pentru ca acest lucru sa devina realitate… Sunt foarte optimist in legatura cu acest lucru, cred ca se va intampla in curand si avioanele vor fi in Ucraina”, a declarat ministrul .

MiG-29 este un avion de lupta multifunctional de generatia a patra. In prezent, acesta se afla in serviciul multor tari din lume, inclusiv al Ucrainei.

Reamintim ca, la 8 decembrie, Zelenski s-a intalnit cu delegatia Republicii Slovace. Partile au discutat despre consolidarea cooperarii dintre cele doua tari.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Aurora boreala va putea fi vazuta pana duminica si in Romania. Care este cauza acestui fenomen

Cerul noptii a fost luminat vineri noapte de aurora boreala in locuri in care aurorele…

5 ore ago

Tragedie in muntii Rodnei. O turista, cautata de salvamontisti, a facut gasita moarta

Potrivit reprezentantilor Salvamont, salvatori din judetul Bistrita Nasaud au intervenit, sambata, pentru recuperarea unei femei…

5 ore ago

Romania va avea 915 sectii de votare, in strainatate, pentru europarlamentare. In 2020 au fost 748 de sectii

 „Ministrul afacerilor externe Luminita Odobescu a emis, in acest sens, ordinul ministrului afacerilor externe nr.…

5 ore ago

Fermierii, manifestatii masive in Polonia. Si agricultorii romani pregatesc „proteste ample”

Mii de fermieri polonezi au manifestat ieri impotriva reglementarilor in materie de mediu ale UE,…

5 ore ago

Parlamentul din Kuweit a fost dizolvat din cauza „coruptiei extinse”. Conducatorul statului: „Am luat aceasta decizie dificila pentru a salva tara”

Incertitudine politica in Kuweit dupa ce conducatorul statului a suspendat parlamentul national, acuzand faptul ca…

2 ore ago

Seful campaniei PNL: „PSD a coborat in Moldova sub 30%, sa-i dea Dumnezeu sanatate domnului Ciolacu”

Coordonatorul PNL pentru alegerile locale, deputatul Florin Roman, a declarat sambata, la prezentarea candidatilor din…

2 ore ago