Managerii europeni de active au grija mai mare de mediul inconjurator decat americanii, potrivit unui studiu

pagina verde

centrala solara

Potrivit unui studiu realizat de ShareAction, managerii europeni de active urmeaza o cale mai ecologica, in timp ce interesul rivalilor lor americani pentru mediu scade, relateaza Euronews.

Noile reglementari de la Bruxelles par sa duca la o prapastie tot mai mare intre finantatorii din UE si marii jucatori de peste Atlantic, pe care grupul de lobby ShareAction ii acuza ca au dat inapoi in ceea ce priveste angajamentele de mediu.

Sectorul de gestionare a activelor a devenit un punct de interes major pentru noua legislatie europeana privind finantarea ecologica, deoarece intermediarii pot deveni adesea actionari importanti atunci cand investesc fonduri in numele clientilor lor.

Studiul ofera „un motiv de optimism in ceea ce priveste comportamentul responsabil in materie de vot”, a declarat Emily Ahmed, managerul pentru politici UE al ShareAction, citand impactul unei modificari legislative din 2017 a UE.

Cu toate acestea, in pofida rolului lor potential decisiv, cei mai mari jucatori din lume inca nu pun umarul, a adaugat raportul realizat de ShareAction, care militeaza pentru investitii responsabile.

Clasamentul sau este condus exclusiv de jucatori europeni – Amundi de la Credit Agricole, Man Group din Marea Britanie si Nordea Asset Management din Finlanda, toate clasate in primele zece locuri in ceea ce priveste votul activ in probleme precum schimbarile climatice sau sindicalizarea personalului.

Dar acest lucru este in contrast puternic cu rivalii din SUA. In 2023, BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, a votat in favoarea a doar 8% din rezolutiile actionarilor privind mediul si aspectele sociale, in scadere de la 24% in anul precedent, potrivit studiului.

In mod oficial, BlackRock a declarat ca investitiile durabile sunt esentiale pentru operatiunile sale, presedintele Larry Fink scriindu-le actionarilor in 2021 ca riscul climatic conteaza pentru rezultatele financiare.

Dar compania a mai spus ca trebuie sa actioneze pentru interesele financiare pe termen lung ale clientilor – si ca multe dintre ideile ecologice supuse efectiv la vot de catre actionari sunt de proasta calitate.

„Analizam fiecare rezolutie de la caz la caz”, a declarat un purtator de cuvant al BlackRock pentru Euronews, adaugand ca multe dintre rezolutiile din 2023 au fost „prea extinse, lipsite de merit economic sau pur si simplu redundante” si, prin urmare, „este putin probabil sa contribuie la promovarea valorii actionarilor pe termen lung”.

Compania a sustinut, de asemenea, ca simpla numarare a voturilor este prea simplista. Intr-un raport publicat anul trecut, BlackRock a declarat ca a votat impotriva presedintelui companiei elvetiene de energie BKW pentru ca a fost prea opac in ceea ce priveste planurile privind clima si ca a forta Chevron sau ExxonMobil sa se angajeze la obiective absolute de reducere a emisiilor ar fi prea prescriptiv.

ShareAction a gasit doar opt cazuri intr-un an in care actionarii au reusit sa adopte rezolutii sociale si de mediu – deoarece, in mod normal, conducerea companiei este cea care stabileste agenda. Dar, potrivit organizatiei, aceasta cifra ar fi putut fi de opt ori mai mare daca cei patru mari administratori de active – BlackRock, State Street, Vanguard si Fidelity – si-ar fi folosit puterea de vot substantiala.

Strategia de finantare durabila a UE, prezentata pentru prima data in 2018, vizeaza sa se asigure ca fondurile private contribuie la finantarea tranzitiei catre o economie cu emisii zero de dioxid de carbon – iar oficialii sunt deosebit de ingrijorati de finantistii care fac afirmatii false cu privire la ajutorarea mediului, ceea ce face mai dificila alegerea in cunostinta de cauza a investitorilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: