„Manevra dezgustatoare”. Fiul disidentului ucis Gheorghe Ursu, despre Tariceanu: „Mod abject de a se asocia cu cauza si memoria unui disident”

politica

Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, afirma ca liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, se foloseste in „mod abject” de memoria tatalui sau pentru a castiga capital politic. Tariceanu a mintit, intr-o aparitie la Digi24, ca il cunoaste si ca a vorbit cu Andrei Ursu dupa ce tatal sau a fost ucis de Securitate. Indignat, Andrei Ursu spune: „Mi se pare evident ca domnia sa incearca sa se legitimeze ca apropiat al familiei unui disident (lucru in totalitate inventat), pentru a-si cistiga jalnic de nemeritata credibilitate in atacurile sale – si acestea, in cea mai mare parte, false – impotriva procurorului general”.

Calin Popescu Tariceanu a declarat, joi seara, intr-un interviu la Digi24, ca „baiatul disidentului Gheorghe Ursu, care a murit in inchisoare”, i-a fost student in timpul comunismului si ca i s-a confesat despre drama pe care a trait-o. Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu, a transmis un email, joi noapte, redactiei aktual24.ro in care neaga afirmatiile lui Tariceanu, spunand ca acestea sunt minciuni.  Ursu declara ca Tariceanu „se erijeaza nu doar intr-un profesor al meu (care n-avea cum sa fie) dar – printr-o insalubra manevra oportunista – chiar intr-un apropiat al meu, deosebit de intim, in care as fi avut atita incredere incit sa-i fi confiat informatii despre soarta tatalui mei ucis de Securitate!”.

„Dat fiind contextul interviului in cauza, nu pot sa nu asociez fabulatia domnului Tariceanu legata de mine si de memoria tatalui meu, cu interesele de moment ale politicianului Tariceanu. Mi se pare evident ca domnia sa incearca sa se legitimeze ca apropiat al familiei unui disident (lucru in totalitate inventat), pentru a-si cistiga o jalnic de nemeritata credibilitate in atacurile sale – si acestea, in cea mai mare parte, false – impotriva procurorului general”, spune Andrei Ursu.

Mesajul integral al fiului lui Gheorghe Ursu:

Dragi prieteni,

In aceasta seara in jurul orei 20:07, in timpul unui interviu din cadrul emisiunii de stiri de pe postul de televiziune Digi24 (https://www.youtube.com/watch?v=wnQSvfQMx8g&t=493s, minutul 7:35) domnul Calin Popescu Tariceanu a facut urmatoarea afirmatie:

„Stiam de tragedia lui Gheorghe Ursu. Intimplarea face, de exemplu, ca baiatul disidentului Gheorghe Ursu , si care a murit in inchisoare, stiti bine toata istoria, mi-a fost chiar student, si la vremea respectiva subiectul acesta a venit sa ni-l impartaseaca mie si inca unui coleg de al meu, cu mare frica pentru ca, era… se temea ca acest lucru ar putea sa aiba consecinte asupra lui, urma sa-si pregateasca examenul de diploma…”

In legatura cu aceste afirmatii, va aduc la cunostinta, si cer sa fie aduse la cunostinta opiniei publice, urmatoarele:

Nu l-am cunoscut niciodata personal pe domnul Calin Popescu Tariceanu.

Nu mi-a fost profesor sau asistent la facultate sau in vreun alt cadru.

Inteleg ca domnul Calin Popescu Tariceanu a fost cadru didactic la Facultatea de Constructii. Eu nu am urmat aceasta facultate, ci pe cea de Automatizari si Calculatoare, la Institulul Politehnic Bucuresti.

La momentul uciderii tatalui meu de catre Securitate in inchisoare, eu nu mai erau student de doi ani .

Am terminat facultatea in anul 1983, deci nu avea cum sa-mi fie „teama ca acest lucru ar putea sa aiba consecinte” pentru ca ar fi „urmat sa-mi pregatesc examenul de diploma”.

Deci nu cred ca mai e nevoie sa mentionez ca aceste afirmatii ale politicianului Calin Popescu Tariceanu sunt in intregime false.

Mai mult, faptul ca domnia sa pretinde ca eu as fi venit la el sa-i „impartasesc” subiectul uciderii in inchisoare a tatalui meu, disidentul Gheorghe Ursu, gasesc ca este o manevra politicianista dezgustatoare.

Nu mi se pare efectul unei memorii defecte.

Orice om care a trait in perioada dictaturii ceausiste si a terorii Securitatii stie ca a discuta cu cineva despre acest subiect insemna cu necesitate ca acea persoana sa-mi fie foarte apropiata.

Mai mult, sa fi avut incredere totala in el, ca nu ma va turna Securitatii. De altfel, despre uciderea lui Gheorghe Ursu in inchisoare s-a vorbit la Europa Libera chiar in seara cind am aflat vestea.

Nu e plauzibil deci ca pe domnul Tariceanu il inseala memoria. Aceste lucruri nu se uita, si cu atit mai putin pot fi construite „din greseala” , printr-o festa a unor amintiri in deriva.

Este evident ca domnul Tariceanu a compus aceasta dezinformare cu scopul vadit de a induce in eroare opinia publica.

El doreste sa se asocieze in acest mod abject cu cauza si memoria unui disident.

Se erijeaza nu doar intr-un profesor al meu (care n-avea cum sa fie) dar – printr-o insalubra manevra oportunista – chiar intr-un apropiat al meu, deosebit de intim, in care as fi avut atita incredere incit sa-i fi confiat informatii despre soarta tatalui mei ucis de Securitate!

Cu atit mai mult cu cit minciuna este enuntata cu o figura ferma si un aplomb – de o mare forta de „convingere” – care ma face sa ma gindesc cu infiorare la modul cum si-a construit cariera acest politician, a carui credibilitate pare ca se bazeaza pe acest tip de aplomb.

Dat fiind contextul interviului in cauza, nu pot sa nu asociez fabulatia domnului Tariceanu legata de mine si de memoria tatalui meu, cu interesele de moment ale politicianului Tariceanu.

Mi se pare evident ca domnia sa incearca sa se legitimeze ca apropiat al familiei unui disident (lucru in totalitate inventat), pentru a-si cistiga o jalnic de nemeritata credibilitate in atacurile sale – si acestea, in cea mai mare parte, false – impotriva procurorului general.

Va multumesc,

Andrei Ursu

Iata inregistrarea momentului in care Tariceanu pretinde ca a vorbit cu Andrei Ursu. Vezi de la minutul 7:35:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: