news

Manevre dubioase cu dosarul 10 August. Diversiune DIICOT, cum vor sa anuleze violentele comise de Jandarmerie

Procurorii DIICOT au solicitat, de la sectia parchetelor militare, dosarul privind violentele de la protestul din 10 august 2018, pentru a analiza daca exista posibilitatea reunirii acestei cauze cu cea de la DIICOT in care este cercetata o presupusa lovitura de stat, a confirmat Felix Banila.

Procurorul-sef al DIICOT, Felix Banila, a confirmat, pentru Mediafax, ca procurorul de caz a cerut de la sectia parchetelor militare a Parchetului General dosarul privind violentele din 10 august 2018. Dosarul a fost cerut pentru o scurta perioada de timp, pentru a se analiza daca exista posibilitatea ca aceasta cauza sa fie reunita cu dosarul de la DIICOT ce vizeaza cercetari privind o presupusa lovitura de stat.

La Sectia parchetelor militare a fost deschis un dosar dupa violentele din 10 august 2018. La protestul din Piata Victoriei, la care au participat mii de oameni, au avut loc mai multe violente ce s-au soldat cu zeci de raniti (protestatari si jandarmi). In acest dosar au fost pusi sub acuzare Catalin Sindile si Sebastian Cucos, actualul si fostul sef al Jandarmeriei Romane, conducerea Jandarmeriei Bucuresti (Laurentiu Cazan), dar si Mihai Dan Chirica, secretar de stat in MAI. Faptele sunt complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva.

De asemenea, si la DIICOT a fost deschis un dosar in urma protestului. Concret, Jandarmeria Romana a depus plangere la DIICOT in cazul mitingului din 10 august 2018, sesizarea vizand infractiuni impotriva ordinii constitutionale.

Actiunile impotriva ordinii constitutionale sunt cuprinse in articolul 397 din Codul Penal, mai exact: „(1) Actiunea armata intreprinsa in scopul schimbarii ordinii constitutionale ori al ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat se pedepseste cu inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. (2) Intreprinderea de actiuni violente impotriva persoanelor sau bunurilor savarsite de mai multe persoane impreuna, in scopul schimbarii ordinii constitutionale ori al ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat, daca se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: 19 august

Recent Posts

Georgia sugereaza ca ar putea anula legea „agentilor straini” in schimbul unui pachet de sprijin economic si de securitate de la Washington

Legea „agentilor straini” care a scos sute de mii de oameni pe strazile din Tbilisi,…

11 ore ago

Micile state insulare saluta decizia Tribunalului International pentru Dreptul Marii: Gazele cu efect de sera constituie poluare marina

Tribunalul International pentru Dreptul Marii a decis, marti, ca gazele cu efect de sera constituie…

11 ore ago

Spania isi recheama permanent ambasadorul din Argentina. Presedintele sud-american Milei reactioneaza: „Tampeniile unui socialist arogant”

Spania a anuntat ca isi retrage definitiv ambasadorul din Argentina ca urmare a disputei diplomatice…

11 ore ago

Israelul da inapoi in privinta confiscarii echipamentul de transmisiune live ale Associated Press

Autoritatile israeliene au confiscat marti o camera si echipamentul de transmisiune video ale Associated Press,…

11 ore ago

Site-ul presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat numele constitutional al tarii, revenind la abrevierea MK sau simplu, Macedonia

Site-ul oficial al presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat referintele la numele constitutional al tarii…

11 ore ago