Raport analisti britanici: „Un RAZBOI in Europa devine tot mai probabil”

news

Un razboi in Europa devine tot mai probabil pe masura ce Rusia si NATO sporesc numarul exercitiilor militare, avertizeaza grupul de analisti londonezi European Leaders Network (ELN). Cu toate acestia, oficialii Aliantei sustin ca exercitiile sunt doar „un raspuns la agresivitatea in crestere a Rusiei”.

Analistii de la Londra au supus analizei doua ample exercitii militare desfasurate de o parte si de cealalta a „noii Cortine de Fier”, numarul trupelor implicate fiind urias: aproape 100.000 de soldati, arata cotidianul The Independent, citat de business24.ro. „Rusia se pregateste pentru un conflict cu NATO, iar NATO se pregateste pentru o posibila confruntare cu Rusia”, scriu analistii. „Exercitiile militare ale NATO nu cresc probabilitatea unui razboi in Europa”, a fost replica unui purtator de cuvant al Aliantei, Carmen Romero.

In raportul intocmit de expertii ELN se arata ca operatiunile derulate de cele doua tabere au generat contacte periculoase intre cele doua forte militare. „Fiecare parte se antreneaza tinand cont de capacitatile celeilalte parti si avand, probabil, proiecte de razboi in minte”, se arata in analiza. „Nu sugeram ca liderii celor doua parti au decis sa mearga la razboi sau ca un conflict militar intre cele doua parti este inevitabil, dar este o realitate faptul ca profilul acestor exercitii s-a schimbat si acest lucru joaca un rol in mentinerea climatului actual de tensiune din Europa”, scriu analistii ELN.

Reprezentanta NATO a recunoscut ca Alianta a intensificat exercitiile in tarile est-europene membre pentru a le asigura de „cresterea securitatii si stabilitatii in Europa ca raspuns la agresiunea crescanda a Rusiei”, aratand totusi ca aceste activitati sunt „proportionale, defensive.”

„NATO nu cauta o confruntare cu Rusia (…), dar Rusia a schimbat granitele cu forta (in Crimeea, in februarie 2014 – n.red.), sustine amenintarea separatist din Ucraina si a amplasat rachete balistice la granitele Aliantei”, a subliniat Carmen Romero.

Raportul ELN arata ca fortele NATO au derulat 270 de exercitii in primele 7 luni ale acestui an, in timp ce armata rusa a raportat nu mai putin de 4.000 de operatiuni de pregatire a fortelor militare, in aceeasi perioada.

Foto: caleaeuropeana.ro

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: