news

Manifestari extremiste, presedintele Iohannis intervine si cere autoritatilor sa actioneze „cu fermitate”

Presedintele Klaus Iohannis isi exprima ingrijorarea cu privire la faptul ca in ultima perioada, la nivel national, au fost semnalate o serie de actiuni si manifestari provocatoare cu caracter antisemit, care aduc atingere securitatii cetatenilor romani si patrimoniului cultural, precum si valorilor si principiilor asumate de statul roman. Presedintele solicita autoritatilor competente sa actioneze cu fermitate in vederea solutionarii acestor cazuri de incalcare a legislatiei in domeniu, prin identificarea si sanctionarea celor care se fac vinovati de actiuni si manifestari antisemite.

„Romania s-a remarcat drept un model de succes la nivel regional in ceea ce priveste prezervarea memoriei Holocaustului, asumarea corecta a trecutului, combaterea antisemitismului, negationismului, xenofobiei, urii, rasismului, populismului si descurajarea discursului instigator la ura. Presedintele Klaus Iohannis considera ca nu trebuie sa permitem ca aceste progrese inregistrate de tara noastra sa fie umbrite de actiuni prin care sunt popularizate simboluri cu tenta fascista si xenofoba, de afirmare a unor idei cu vadit continut discriminatoriu sau asumate de ideologia nazista, de profanare a cimitirelor evreiesti sau de acte de vandalism asupra cladirilor sau obiectivelor de patrimoniu apartinand comunitatii evreiesti”, se mai arata intr-un comunicat al Administratiei prezidentiale.

Presedintele Romaniei condamna aceste actiuni si manifestari antisemite care incita la ura si violenta impotriva evreilor si ramane un sutinator ferm al valorilor europene. Toleranta, respectul fata de drepturile omului, solidaritatea, onorarea victimelor Holocaustului, atasamentul fata de principiile democratice si ale statului de drept reprezinta solutiile eficiente pentru contracararea valului de antisemitism si revizionism care ameninta Europa. Presedintele Klaus Iohannis reaminteste, totodata, ca Romania acorda o importanta deosebita apararii acestor valori, obiectiv care face parte din prioritatile Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene.

Presedintele Romaniei considera ca asigurarea securitatii tuturor cetatenilor romani si protejarea patrimoniului cultural national reprezinta fundamente ale pacii sociale. Respectarea cadrului legal existent privind combaterea antisemitismului, promovarea educatiei despre Holocaust si consolidarea valorilor si principiilor europene trebuie sa ramana, in continuare, prioritare pentru statul roman, se mai arata in comunicat.

Cimitirul evreiesc din Husi, judetul Vaslui, a fost vandalizat, peste 70 de monumente funerare fiind distruse, anunta Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania – Cultul Mozaic. „Nu este admisibil ca in zilele de astazi, in Romania contemporana, (…) sa se intample un eveniment atat de antiuman, atroce, de profanare a mormintelor. (…) Astfel de evenimente cu un caracter profund antisemit sunt de indata receptate in toata lumea democratica si afecteaza grav democratia din Romania”, arata Federatia.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

8 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

13 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

12 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

12 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

12 ore ago