Manifestul moldoveanului pesimist

opinii

*O stafie bantuie Moldova: stafia autostrazii. Toate puterile partidelor de guvernamant s-au unit intr-o sfanta haituiala impotriva acesteia.*

Iertata-mi fie parafrazarea lui Marx, in ajun de sarbatori crestine. E drept ca la putere se afla acum urmasi, asumati sau nu, ai marxist-leninistilor veniti pe tancurile sovietice, dar nici macar asta nu ar fi relevant. Nu de alta, dar am avut si un ministru al transporturilor, ulterior presedinte degraba varsatoriu de sange ex-comunist, care declara cu bahica nonsalanta ca *Romania nu are nevoie de autostrazi*. Poate nu e relevant nici ca unii considera ca pretul intrarii in NATO a fost autostrada Bechtel/Transilvania, cu preturi astronomice izvorate din contracte care apar/dispar functie de interesele guvernamentale. Personal cred ca e vorba doar de o legenda urbana, menita a camufla traditionalele spagi damboviteano-nastasiene, avand ca bonus bunavointa eterna a UDMR pentru social democratii aflati la putere.

Relevant ar putea fi scorul ultimilor alegeri parlamentare, cu peste 50% din voturile regionale directionate spre PSD. Cu totii ne-am fi asteptat ca partidul rosu, recunoscator cum il stim, sa raspunda acestei increderi masive prin investitii cel putin la fel de masive, cu predilectie in infrastructura. Raspunsul este urmatorul: 2,4% din bugetul Ministerului Transporturilor este directionat spre aceasta zona. De ce doar atat?

Raspunsul este foarte simplu: o zona prospera, conectata rutier (si nu numai) la lumea civilizata nu poate fi manipulata cu pomeni electorale, lozinci patriotarde si inamici inchipuiti. Este evident boom-ul economic al zonei metropolitane Iasi, bazat mai mult pe industria IT (care are nevoie doar de capital uman bine pregatit si o conexiune decenta la internet), avand ca rezultat electoral degringolada PSD din zona ieseana urbana, similara cu cea din Bucuresti si Cluj. Conexiunea rutiera a acestui pol de dezvoltare ar fi extins zona de prosperitate mai departe, spre Bacau, Piatra Neamt, Suceava, vesnicele fiefuri PSD-iste, punand in pericol dominatia stangii in zona.

Aceasta cifra, 2,4%, a starnit deja suficiente polemici, regional cel putin. Avem un ministru al transporturilor, Felix Stroe, extrem de bine racordat la realitatile moldovenesti. Desi constantean (chiar sef PSD judetean), in calitate de director al RAJA Constanta si angajator al consortului Akram Shhaideh, a beneficiat de noncombatul Companiei Regionale de Apa Bacau (care *a uitat* sa depuna oferta la timp), pentru a deveni operatorul de apa/canal in municipiul Onesti. Si la ce ar fi buna fratia PSD daca, din senin, senatorul Dragos Benea, ex-presedinte C.J. Bacau, nu ar fi sarit ca ars la ideea autostrazii Iasi-Tg. Mures, intamplator prinsa in coridorul de transport pan-european IX, care cuprinde si o bretea Bacau-Pascani (idem, una Suceava-Pascani). Si, deasemenea, la ce bun patriotismul local daca nu poate sluji intereselor partidului (aproape) unic.

Ridicolul atinge cote maxime daca mai introducem in ecuatie faptul ca acest coridor IX ar avea prioritate la finantarea prin POIM, astfel incat bugetul national ar fi degrevat de miliarde bune de euro, partea de cofinantare nationala fiind sub 10%. Nu cred ca baronii locali, fie ei rosii sau de alta culoare, ar pune interesul personal inaintea celui national, ca orgoliile locale ar fi precumpanitoare. Cred insa ca, in conditiile clarei incapacitati guvernamentale de a gestiona proiecte de asemenea anvergura, razboiul moldoveano-moldovenesc are ca singur scop: generarea unei perdele de fum. Eternele numiri politice, cumatriile, nepotismul si neo-feudalismul promovat de clasa politica traditionala isi cer tributul. Tribut vizibil in statistici, atat la capitolul victime rutiere cat si la cel al subdezvoltarii regionale. Cu tot respectul pentru traditionalisti, sfestaniile, unsul cu mir (eventual de la Ierusalim) si stropitul cu agheazma e greu sa suplineasca lipsa competetei si profesionalismului functionarilor publici. Ar prinde bine si astea, totusi, daca le-ar mai aduce aminte alesilor neamului de juramantul depus la investire, eventual de porunca a VIII-a: sa nu furi.

In rest, de aici din Moldova, numai de bine. Vom ramane cu frumoasele noastre traditii locale, cu vinul bun, poalele-n brau si amintirea codrilor seculari pre hrebenciuco-verestoyeni. Putem trece pe hartie aleator toate traseele care ar uni Moldova de vestul prosper, oricum in timpul vietii noastre nu vom avea parte de autostrazi prin ele. Fara schimbarea totala a clasei politice, a modului de selectare a breslei functionaresti si mai ales fara o autentica regionalizare, vom ramane aceiasi neaveniti la portile Bucurestilor guvernamentali, vesnici purtatori de mana intinsa, spunand mereu aceeasi poveste trista, cu bravi voievozi care ar trebui sa se intoarca sa ne rezolve problemele cotidiene. De la Cantemir citire: *daca razboaiele ar dura 3 zile, moldovenii le-ar castiga pe toate*. Pacat, insa, ca viata e facuta din razboaie care dureaza cu mult mai mult de trei zile. Si le cam pierdem pe toate.

Autor: Gabriel Manesia

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: