Manipularea unui ministru din Cabinetul Grindeanu, demontata de oficialii europeni: „Astfel de concluzii nu pot fi trase din datele furnizate si expuse aici”.

politica

Intoxicarile unui ministru din Cabinetul Grindeanu sunt demontate de ofiailii europeni. Ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Andreea Pastirnac, anunta marti ca, in premiera, anul trecut s-au nascut mai multi copii romani in diaspora decat in tara.

„Avem peste 4,4 milioane de cetateni romani in aceste comunitati si anul trecut, pentru prima data, conform statisticilor Eurostat, s-au nascut mai multi copii in diaspora decat in Romania. Sunt niste cifre care ne ridica extrem de multe semne de intrebare in ceea ce priveste modul in care tanara generatie isi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia in Europa si in strainatate, de a lucra si unde se regaseste in acest ciclu si Romania – tara de origine”, spunea Pastarnac.

Eurostat, oficiul european de statistica, demonteaza minciuna ministrului si precizeaza ca nu are date legate de numarul de copii romani nascuti in strainatate in anul 2016.

Eurostat, contactat la Luxembourg de RFI, a precizat ca cele mai noi date pe care le detine in ce priveste natalitatea sunt cele pentru 2015, neavand deocamdata date pentru anul 2016.

In plus, metodologia realizarii statisticilor aduce informatii doar despre numarul de copii straini nascuti intr-o tara si cati dintre ei provin din alte state ale Uniunii Europene in functie de originea mamei, nu despre nationalitatea fiecarui copil.

Baza de date a Eurostat ii va inregistra pur si simplu ca „straini”, fara a putea spune daca sunt si romani printre ei. Ce se poate spune despre „straini” este doar daca mama are sau nu are nationalitatea unui stat membru al UE.

In ceea ce priveste declaratiile ministrului Andreea Pastirnac, Eurostat spune ca „astfel de concluzii nu pot fi trase din datele furnizate si expuse aici”.

Potrivit Eurostat in anul 2015 s-au nascut 197491 de copii vii in Romania, adica o rata a natalitatii de 10 la 1000. Un astfel de numar de noi nascuti raportat la 4,4 milioane ar reprezenta o rata de aproape 45 la 1000, ceea ce ar plasa Diaspora romaneasca alaturi de tari ca Niger sau Mali, cu cea mai mare natalitate din lume.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: