Manipularile Moscovei au esuat in Romania: 61% dintre romani sustin livrarea de armament catre Ucraina, 69% sprijina sanctiunile impuse Rusiei de UE

externe

Sondajul Eurobarometru standard din vara anului 2022 publicat marti de Comisia European arata o incredere sporita a cetatenilor in UE si un sprijin puternic continuu pentru raspunsul UE la agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.

O majoritate covarsitoare a cetatenilor UE sprijina investitiile in energia din surse regenerabile si actiunile de reducere a dependentei UE de sursele de energie rusesti. Nivelul de aprobare a monedei euro a atins cel mai inalt nivel inregistrat vreodata.

Cu toate acestea, europenii sunt din ce in ce mai preocupati de situatia economica din UE si din propria tara.

Perceptia generala asupra UE

Eurobarometrul, realizat in iunie-iulie 2022, arata ca 67 % dintre respondentii romani sunt optimisti cu privire la viitorul UE, ceea ce reprezinta o crestere cu opt puncte in comparatie cu un sondaj similar realizat in ianuarie-februarie anul acesta, inainte de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei (media UE: 65 %).

In Romania, imaginea pozitiva a UE este in prezent la un nivel de 47 % (+ 6 puncte procentuale), in timp ce 36 % dintre respondenti au opinii neutre si 14 % au opinii negative cu privire la UE. In plus, 54 % dintre romani tind sa aiba incredere in UE (+ 5 puncte procentuale), peste media europeana de 49 %, informeaza Agerpres.

Raspunsul la invadarea Ucrainei de catre Rusia

In conformitate cu sondajele anterioare, cetatenii europeni isi confirma sprijinul ferm pentru raspunsul UE la razboiul de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei. In ceea ce priveste actiunile UE, la nivel european, sprijinul umanitar este cel mai aprobat (92 % media UE vs 75 % in Romania), urmat de primirea ucrainenilor din UE care fug din calea razboiului (90 % media UE vs 75 % in Romania).

Un procent de 69 % dintre romani sprijina sanctiunile economice impuse de UE guvernului rus, intreprinderilor si persoanelor fizice din Rusia, sub media europeana de 78 %.

De asemenea, 61 % dintre romani sunt in favoarea finantarii furnizarii si livrarii de echipamente militare catre Ucraina (media UE: 68 %), iar majoritatea absoluta a respondentilor romani (61 %) e multumita de raspunsul UE (media UE: 57 %).

Energia si securitatea energetica

Un procent de 71 % dintre respondentii romani sunt de acord ca UE ar trebui sa investeasca in energia din surse regenerabile (media UE: 87 %), sa isi reduca dependenta de sursele de energie rusesti (70 % vs 86 % media UE) si ca stocarea gazelor in tarile UE ar trebui sa fie efectuata rapid pentru a permite aprovizionarea neintrerupta cu gaze in timpul iernii (70 % vs 86 % media UE).

In plus, 71 % dintre romani considera ca cresterea eficientei energetice ne va face mai putin dependenti de producatorii de energie din afara UE (media europeana: 85 %), in timp ce 68 % sunt in favoarea achizitionarii in comun a energiei de catre statele membre ale UE din alte tari pentru a obtine un pret mai bun (media UE: 83 %). De asemenea, 65 % dintre respondentii romani afirma ca au luat recent masuri pentru a-si reduce consumul de energie sau ca intentioneaza sa faca acest lucru in viitorul apropiat (media UE: 78 %).

Economia si moneda euro

Perceptia pozitiva a situatiei economiei europene a scazut cu 5 puncte procentuale de la inceputul anului 2022 si este in prezent la 40 %. Majoritatea respondentilor (51 %, + 6 puncte procentuale) considera ca situatia economiei europene este in prezent dificila. In plus, perceptia pozitiva a situatiei economiei nationale a scazut, de asemenea, cu 5 puncte procentuale, la 34 %, 64 % considerand ca situatia economiei lor nationale este dificila (+ 5 pp). Majoritatea respondentilor se asteapta ca situatia economiei nationale sa se inrautateasca in urmatoarele 12 luni (53 %, + 22 puncte procentuale).

In acelasi timp, sprijinul pentru moneda euro este in crestere, acesta atingand cel mai inalt nivel inregistrat vreodata: opt din 10 respondenti din zona euro (+ 3 puncte procentuale) si 72 % din UE (+ 3 puncte procentuale) sunt in favoarea unei uniuni economice si monetare europene cu o moneda unica, euro.

Mai mult de jumatate dintre europeni (56 %) considera ca cel mai mare pachet de stimulente economice al UE – NextGenerationEU – poate fi eficace pentru a raspunde provocarilor economice actuale.

Principalele preocupari ale europenilor reflecta perceptia pesimista asupra economiei

Atat la nivel national, cat si la nivelul UE, inflatia si aprovizionarea cu energie au inregistrat cresteri bruste si se situeaza pe primul loc si, respectiv, pe locul al doilea. Atunci cand au fost intrebati despre cele mai importante probleme cu care se confrunta UE in prezent, peste o treime dintre respondenti mentioneaza „cresterea preturilor/inflatiei/costului vietii” (34 %, + 10 puncte procentuale din februarie si acum pe primul loc) si „aprovizionarea cu energie” (28 %, + 12 puncte procentuale si acum pe locul al doilea fata de cel de-al saptelea loc anterior), impreuna cu „situatia internationala” (de asemenea, 28 %).

Cresterea preturilor/inflatiei/costului vietii este, de asemenea, una dintre principalele preocupari la nivel national pentru mai mult de jumatate din respondenti (54 %, + 13 puncte procentuale), urmata de „aprovizionarea cu energie” (22 %, + 11 puncte procentuale) si de „situatia economica” (20 %, + 1 punct procentual). Acest lucru nu este surprinzator, deoarece mai mult de sase din zece respondenti (62 %) afirma ca razboiul din Ucraina a avut consecinte grave asupra finantelor lor personale.

Pandemia de COVID-19

Cetatenii raman pozitivi in ceea ce priveste raspunsul national si al UE la pandemia de coronavirus. Mai mult de jumatate dintre respondenti sunt multumiti de masurile luate de guvernul lor si de UE pentru a combate pandemia de coronavirus (ambele cu 56 %). Satisfactia cu privire la raspuns, atat la nivelul UE, cat si la nivel national, a crescut, de asemenea, in 23 de state membre. Increderea in UE pentru a lua deciziile corecte in viitor ca raspuns la pandemia de coronavirus a crescut, de asemenea, si este in prezent de peste sase din zece (63 %, + 3 puncte procentuale).

„Sondajul Eurobarometru standard din vara anului 2022” (EB 97) a fost realizat prin intermediul unor interviuri fata in fata si online desfasurate intre 17 iunie si 17 iulie 2022. Au fost intervievati 26 468 de cetateni UE in cele 27 de state membre.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: