news

MApN demonteaza fake news-ul cu un „F-16C” al Romaniei care ar fi lovit trupe ale Rusiei in Ucraina

Ministerul Apararii Nationale (MApN) a demontat un fake news, transmis pe X (Twitter) care a sustinut ca un avion „F-16C al Romaniei” a bombardat forte ruse din apropiere de Herson, Ucraina.

In comunicatul sau, MApN face referire, prin inforadar.mapn.ro, la o stire falsa preluata pe un cont din platforma X (fosta Twitter), twitter.com/EuromaidanPR, care afirma ca o aeronava „F-16C” din dotarea Fortelor Aeriene Romane ar fi decolat, sambata, 27 ianuarie „de pe Baza 86 Aeriana din Constanta” si ar fi bombardat, la ora 03:22, o grupare de forte ale Federatiei Ruse din apropiere de Herson.

„De altfel, o mare parte a utilizatorilor platformei a identificat corect dezinformarea, in comentarii lasate in subsolul postarii,” dupa cum mentioneaza inforadar.mapn.ro.

Datele si contextul care demonteaza acest fals, menit sa propage informatii ingrijoratoare, sunt:

„Baza 86 Aeriana „Locotenent aviator Gheorghe Mociornita” este dispusa la Borcea, jud. Calarasi, nu la Constanta, iar Fortele Aeriene Romane nu au in dotare aeronave F-16 in varianta C, ci aeronave in varianta constructiva A/B, modernizate la standardul MLU 5.2 si MLU 6.5.

In plus, in perioada indicata de aceasta asa-zisa „stire”, Fortele Aeriene Romane nu au executat zboruri cu aeronave F-16″, potrivit https://inforadar.mapn.ro/

MApN mai arata ca de la declansarea invaziei ilegale a Federatiei Ruse in Ucraina, Romania, ca parte a Aliantei Nord-Atlantice, a actionat prin „masuri de consolidare a posturii de aparare si descurajare, de natura strict defensiva si proportionala cu nivelul potentialelor amenintarilor la adresa securitatii regionale, cu respectarea stricta a dreptului international.”

Totodata comunicatul concluzioneaza: „Ministerul Apararii Nationale va reactiona cu promptitudine pentru devoalarea oricarei incercari de dezinformare de genul celei semnalate mai sus. Multumim, in mod deosebit, reprezentantilor presei din Romania, care ne-au contactat pentru clarificarea cu celeritate a situatiei de fapt.”

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

4 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

7 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

8 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

8 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

8 ore ago