news

MApN reactioneaza la avertismentul Bulgariei, a trimis un vas sa verifice daca sunt mine in apele teritoriale romanesti

Puitorul de mine si plase ”Viceamiral Constantin Balescu” a iesit, luni, din portul militar Constanta, pentru a executa misiuni de cercetare in raioane maritime din apele teritoriale romanesti, dar pana la acest moment nu au fost observate mine in aria de patrulare si nici nu au fost primite informatii de la nave comerciale in acest sens, informeaza Ministerului Apararii Nationale (MApN).

Daca se vor constata astfel de situatii, precizeaza sursa citata, Fortele Navale Romane sunt pregatite sa actioneze cu mijloace de contracarare adecvate.

MApN aminteste ca Directia Hidrografica Maritima (DHM), autoritate nationala in domeniul hidrografiei, a emis, vineri, avizul referitor la existenta pericolului de mine in zona de nord-vest a Marii Negre.

Potrivit sursei mentionate, conducerea Fortelor Navale Romane a dispus in regim de urgenta intensificarea masurilor de supraveghere a spatiului maritim al Romaniei.

In ultimii ani, Statul Major al Fortelor Navale a actionat pentru dezvoltarea de capabilitati de lupta impotriva amenintarilor subacvatice, prin dotarea cu tehnica si aparatura performanta (Nava Maritima Hidrografica „Cdor. Alexandru Catuneanu”), prin dezvoltarea procedurilor operationale si a deprinderilor unor echipe de militari (scafandri EOD, echipajele dragoarelor maritime, puitorului de mine), precum si prin participarea unor structuri specializate la misiuni si exercitii internationale de lupta impotriva minelor marine si a amenintarilor subacvatice.

Guvernul Bulgariei a atras atentia cu privire la prezenta unor mine care plutesc in deriva in Marea Neagra, ajunse in zona de pe tarmul orasului portuar ucrainean Odesa si care pun in pericol traficul maritim, transmite luni EFE, citata de Agerpres.

Dupa cum au anuntat autoritatile de la Sofia intr-un comunicat de presa, dispozitivele explozive „au fost aduse de o furtuna si plutesc in Marea Neagra, ceea ce reprezinta o amenintare pentru toate ambarcatiunile”.

Minele provin de pe coasta Odesei, principalul port al Ucrainei la Marea Neagra, iar unii experti cred ca fac parte din dispozitivul defensiv amplasat de armata ucraineana pentru a impiedica debarcarea trupelor ruse in acest oras.

Experti de la Academia Navala Militara din Varna au declarat pentru EFE ca minele ar putea intra in apele teritoriale bulgare in circa 10 zile.

Guvernul de la Sofia a dat asigurari ca fortele navale si autoritatile civile adopta masuri extraordinare de supraveghere si sunt pregatite sa neutralizeze dispozitivele explozive.

„Cei care locuiesc in apropierea tarmului sunt indemnati sa anunte la numarul de urgenta 112 daca descopera obiecte sferice suspecte, in apa sau pe coasta”, se mentioneaza in comunicat.

Echipajele barcilor comerciale din zona au fost avertizate sa supravegheze marea cu maxima atentie si sa informeze imediat autoritatile de coasta daca observa obiecte suspecte in apa.

Minele navale ajung sa pluteasca in deriva, la suprafata apei, daca se rupe cablul cu care sunt ancorate, explica EFE.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Intr-o comuna din Hunedoara exista un singur candidat la alegerile locale, care se poate deja considera primar

Comuna Batrana din judetul Hunedoara isi cunoaste deja viitorul primar, asta pentru ca doar un…

54 de minute ago

Trei insotitoare de bord laudate ca au oprit o bataie intre pasageri

Trei insotitoare de zbor au fost laudate pentru dezamorsarea cu succes a unei dispute care…

O oră ago

Lupta impotriva turismului excesiv: Amsterdam interzice construirea de noi hoteluri daca nu se inchid altele

In Amsterdam nu se va mai permite construirea de noi hoteluri ca parte a luptei…

O oră ago

Veche de aproape un secol, aceasta „cafenea capodopera” din Tokyo descurajeaza socializarea si interzice telefoanele mobile

In Lion Cafe, aflat in districtul Shibuya din Tokio, primul lucru pe care il observam…

O oră ago

In cativa ani, datorita introducerii masive in trafic a masinilor autonome, semafoarele ar putea avea patru culori: verde, rosu, portocaliu si alb

Pe masura ce masinile si camioanele devin mai inteligente si mai conectate, luminile semafoarelor, care…

2 ore ago