MApN sustine ca a predat CNSAS aproape toate dosarele legate de fosta Securitate. Le-a pastrat doar pe cele care „pot aduce atingere securitatii nationale”

news

Toate documentele care privesc fosta Securitate din arhiva Ministerului Apararii Nationale (MApN) au fost predate Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) in 2006, cu exceptia celor a caror dezvaluire ar putea aduce atingere securitatii nationale, in conformitate cu prevederile Hotararii CSAT nr. 60/2006, a informat, luni, MApN, printr-un comunicat de presa.

Potrivit MApN, la 22 februarie, ministrul Apararii Nationale, Nicolae Ciuca, si specialisti din institutie au avut o intrevedere cu o delegatie a Colegiului CNSAS, condusa de presedintele Constantin Buchet, „in acord cu cooperarea institutionala permanenta care a existat inca de la infiintarea CNSAS”.

In urma discutiilor, la nivelul ministerului se deruleaza etapele procedurale de constituire a unei comisii paritare mixte MApN – CNSAS, in conformitate OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, se precizeaza in comunicat.

Conform ministerului, aceasta comisie, formata din specialisti ai celor doua institutii, urmeaza sa stabileasca un grafic de consultare si analiza a documentelor a caror dezvaluire ar putea aduce atingere securitatii nationale si va decide cu privire la caracterul si destinatia acestor documente, in conformitate cu prevederile articolului 2 al Hotararii CSAT nr. 60/2006 si prevederilor OUG 24/2008.

Documentele din arhiva fostei Securitati care au fost primite in custodie de MApN dupa luna ianuarie a anului 1990 au fost predate in 2006, cu exceptiile prevazute de cadrul legislativ, catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, in baza HG nr.731/07.06.2006 privind preluarea in gestiune de catre CNSAS a arhivei detinute anterior de fostele organe de securitate, ale Hotararii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii nr. 60/17.04.2006, ale Hotararii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii nr.130/28.08.2006 si ale Protocolului incheiat intre Ministerul Apararii Nationale si CNSAS, se mentioneaza in comunicatul citat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: