Marcel Ciolacu se lauda ca in 2024 a facut o economie la buget de 250 de milioane de lei, prin reducerea cu un milion a zilelor de concediu medical. In acelasi an insa, pensiile speciale au crescut cu peste doua mii de lei fata de 2023

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi, la inceputul sedintei de Guvern, ca sunt cu un milion de zile de concediu medical mai putine fata de 2023, in urma masurilor luate anul trecut, si a adaugat ca acest lucru inseamna o economie la buget de aproape 250 de milioane de lei.
”Am vazut ieri datele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate cu privire la concediile medicale. In urma interventiei de anul trecut, ma bucur sa constat ca avem cu 1 milion de zile de concediu medical mai putin fata de 2023. Calculat la salariul mediu, inseamna o economie la buget de aproape 250 de milioane de lei. Toti romanii care au nevoie justificat de concediu medical pentru a se trata vor beneficia in continuare pe deplin de acest drept, dar trebuie sa fim atenti sa nu mai existe abuzuri”, a transmis premierul Marcel Ciolacu, citat de News.ro.
Peste 3,2 milioane de certificate de concediu medical au fost eliberate anul trecut, potrivit unei statistici prezentate, miercuri, de Cansa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Institutia arata ca, in top 10, al codurilor pentru care s-au eliberat concedii medicale se afla 995 – „persoane ce se adreseaza serviciilor de sanatate pentru motive legate de reproductie”. De asemenea, institutia prezinta si situatia la zi a sumelor restante, aratand ca, la finalul lunii februarie, era vorba despre 4,2 miliarde de lei.
Ceea ce nu a precizat premierul a fost insa faptul ca, potrivit datelor publicate de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) tot in 2024 au crescut considerabil si pensiile speciale. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in cazul pensiilor fostilor magistrati, care au ajuns la 25.184 de lei in decembrie 2024, de la 22.502 lei in decembrie 2023, o crestere de 2.682 lei, doar aceasta majorare fiind aproape egala cu pensia medie de rand.
Mai grava decat aceasta majorare, nejustificata prin recalcularea pensiilor ca urmare a intrarii in vigoare a noii legi a pensiilor, ci doar datorita raportarii la salariul magistratilor aflat in plata, este faptul ca din cei 5.625 de pensionari – fosti procurori si judecatori, 3.017 incaseaza pensii speciale, desi nu au contribuit la sistemul public de pensii.
In plus, conform Legii 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, pe langa pensia medie bazata pe contributivitate de 7.339 lei in decembrie 2024, statul le plateste din taxele si impozitele tuturor romanilor inca aproape 22.000 lei.
Pensia medie a magistratilor a ajuns astfel, in luna decembrie 2024, la suma de 5.037 de euro, fiind deci de aproape noua ori mai mare decat pensia medie din aceeasi luna (cca 560 de euro).