Marcel Vela si Raed Arafat anunta masurile de dupa 15 mai: „Continua sa ramana inchise terasele”

news

Ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, si secretarul de stat Raed Arafat ai prezentat joi noapte masurile care vor intrat in vigoare in timul starii de alerta. Starea de alerta incepe de vineri, 15 mai.

Principalele declaratii ale lui Marcel Vela:

– Va prezint hotararea privind adoptarea starii de alerta. Luand in calcul cresterea numarului de cazuri, in contextul necesitatii de relansare economica, in temeiul actelor normative, Comitetul adopta prezenta hotarare:

– Incepand cu data de 15 mai se declara starea de alerta pentru 30 de zile.

– Regulile de desfasurare a unor activititati se adopta prin ordin comun al ministrului sanatatii.

– Secretarul de stat Raed Arafat dispune cu ministrul Sanatatii masurile de prevenire a infectiei cu coronavirus. Masurile vor fi publicate in MO.

Principalele declaratii ale lui Raed Arafat:

– O masura importanta este ca din 15 mai in spatiile comerciale, mijloace de transport sau alte spatii inchise se instituie obligativitatea purtarii mastilor.

– Munca trebuie sa se desfasoare de la domiciliu. Daca nu se poate acestea trebuie sa ia masuri de dezinfectare a mainilor, decalarea programului de lucru pentru societatilor cu peste 50 de angajati.

– Pentru institutiile publice si societatile care desfasoara activitati cu publicul: trebuie asigurata o distanta minima de 2 metri intre persoana, sa nu permita accesul persoanelor care au o temperatura mai mare de 37 de grade, sa dezinfecteze zona.

– Este suspendata servirea mesei din hoteluri, restaurante, terase. Continua sa ramana inchise terasele.

– Este suspendata temporar comercializarea de produse in centrele comerciale cu suprafata mai mare de 15.000 de mp. Sunt exceptate magazinele de optica, cele farmaceutice si cele de electronice care livreaza la domiciliu.

– Raman suspendate zborurile spre Austria, Italia, Franta, Germania, Maria Britanie, Spania, SUA, Turcia, Iran si dinspre aceste tari

– Se suspenda transportul rutier international de persoane pentru toate cursele spre Italia, Spania, Germania, Turcia, pana in 1 iulie.

– Se mentin inchise puncte de frontiera: Turnu, Salonta, Sacuieni, Valea lui Mihai (cu exceptia trafic marfa), Carei, Negru Voda, Zimnicea, Turnu Magurele, Bechet, Sighetu Marmatiei, Radauti Prut, Oancea, Portile de Fier, Orsova, Dr, Tr Severin, Moldova Noua , Naidps, Stamora Moravita, Foeni, Jimbolia

– Se reia activitatea cabinetelor in cabinetele stomatologice.

– Se instituie pentru persoanelor care vin din strainatate masura carantinarii la domiciliu, sau se poate solicita carantinarea in spatii institutionalizate pentru cei care nu doresc sa stea cu familia.

– Cei care nu respecta izolarea vor fi trimisi in carantina institutionalizata si vor suporta costurile.

– Este permisa circulatia persoanelor in interiorul localitatii pentru grupuri de persoane nu mai mare de 3.

– Se dispune redeschiderea parcurilor.

– Interdictia deplasarii in afara localitatii, cu exceptii: activitati agricole, scop profesional, ingrijirea unei alte proprietati, tratament, ingrijire copii/ rude, asistenta persoane virstnice, deces membru de familie

– Se mentine suspendarea cursurilor in unitatile scolare.

Principalele declaratii ale lui Nelu Tataru:

– Suntem pe o panta usor descendenta a epidemiei. Ramanem cu precautii, cu acele reguli, se deschid unele activitati in cadrul unor reguli.

– Reluarea sporturilor individuale si a cantonamentelor le veti gasi intr-un ordin comun al ministrului Sanatatii cu ministrul Sporturilor.

– Incepand cu 15 mai se reiau si slujbele in afara bisericilor. Dupa o evaluare se va vedea daca se vor putea face slujbe si in interior.

– Se redeschid hotelurile. Deschiderea saloanelor de ingrijire corporala le veti gasi intr-un ordin comun al ministrului Economiei cu cel am Muncii.

– Se reiau si activitatile din cabinetele de stomatologie.

– Se reiau si activitatile medicale pentru patologia non-COVID.

– Vom evalua aceasta relaxare dupa 14 zile.

Mai mult despre: ,

Comentarii: