externe

Mare lovitura pentru Rusia, Germania s-a razgandit. Acum sustine expulzarea Rusiei din sistemul SWIFT

Germania a declarat ca va sprijini restrictionarea accesului Rusiei la SWIFT, dupa zile de dezbateri intre membrii Uniunii Europene cu privire la includerea sistemului global de plati interbancare in urmatoarea runda de sanctiuni, anunta CNN.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, si ministrul german al economiei, Robert Habeck, au declarat sambata, intr-un tweet comun, ca se afla „sub o mare presiune pentru a evita daunele colaterale atunci cand decupleaza (Rusia) de la SWIFT, astfel incat sa loveasca pe cine trebuie. Ceea ce avem nevoie este o constrangere tintita si functionala a SWIFT”.

Presedintele SUA, Joe Biden, se gandeste serios daca va sustine public expulzarea Rusiei din SWIFT, dar nu a luat inca o decizie finala, potrivit mai multor surse din preajma sa.

Decizia de a declansa aceasta actiune a fost intotdeauna conditionata de aprobarea Uniunii Europene, care a fost divizata intr-o dezbatere controversata timp de saptamani intregi cu privire la aceasta actiune, alegand in cele din urma sa nu mearga mai departe in aceasta saptamana.

Ucraina a cerut ca Rusia sa fie eliminata din SWIFT dupa ce presedintele Vladimir Putin a ordonat joi o invazie. Apelul de la Kiev a fost sustinut de numeroase tari, printre care Lituania, Estonia, Letonia si Regatul Unit.

Ungaria nu va bloca sanctiunile impotriva Rusiei, inclusiv asupra SWIFT, potrivit ministrului sau de externe. Italia a semnalat, de asemenea, ca ar sustine luarea de masuri pentru a expulza Rusia din sistemul global de plati SWIFT ca parte a unor noi sanctiuni UE.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Surpriza pentru Netanyahu. Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale solicita mandat de arestare, pentru crime de razboi, pe numele premierului Israelului

Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale a anuntat ca solicita mandate de arestare pentru inalti oficiali…

44 de minute ago

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

3 ore ago

Ciolacu a luat jumatate de guvern in Turcia. Cel mai probabil, vizita a fost aranjata de Ponta

Premierul Marcel Ciolacu a inceput marti o vizita oficiala in Turcia,  unde va aveasi  o…

2 ore ago

Permis de conducere de la 17 ani? Parlamentarii romani nu sunt de acord: „Suntem pe primul loc la victime in urma accidentelor de circulatie”

Presedinta Comisiei pentru aparare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a informat, luni, ca nu sustine proiectul…

2 ore ago