Mare surpriza in Franta: Extrema stanga, cu comunistii inclusi, pe primul loc in sondaje. Avans zdrobitor printre tineri

externe

Marea alianta a extremei stangi franceze, NUPES, este pe primul loc pentru alegerile parlamentare din tara cu a doua economie din Uniunea Europeana, scrutin care va incepe in 19 iunie.

Alianta construita in jurul partidului Franta Nesupusa a lui Jean-Luc Melenchon este cotata cu 34% din intentiile de vot, arata un sondaj realizat de Cluster17 si publicat de Europe Elects.

Alianta centrista si pro-europeana a presedintelui Emmanuel Macron este pe locul al doilea, cu 24.5%. Trebuie mentionat ca partidul Renasterea (redenumit recent dupa ce s-a numit Republica in Mars) si aliatii sai are acum o majoritate zdrobitoare in Parlamentul francez, avand in jur de 60% din locuri.

Partidul extremist si populist Adunarea Nationala, condus de Marine Le Pen, care tocmai a pierdut alegerile prezidentiale in fata lui Marcon, este cotat la 19.5%. Alianta de centru-dreapta LR/UDI, care a condus tara prin predecesoarele sale, in alternativa cu Partidul Socialist, in cea mai mare parte a istoriei sale postbelice, are doar 8.5%.

Alianta de extrema-stanga reuneste Franta Nesupusa ca principal partid, dar si Partidul Verzilor si Partidul Comunistilor. Surpriza vine din integrarea in alianta a Partidului Socialist. Acest partid nu este considerat extremist, ci unul moderat, de centru-stanga, si a fost unul dintre cele 2 mari formatiuni care au dominat politica franceza in deceniile de dupa Al Doilea Razboi Mondial. Recent, socialistii au scazut foarte mult in optiunile electoratului. La ultimele alegeri legislative, in 2017, ei s-au prabusit, scazand de la 331 de locuri detinute la doar 45. In alegerile prezidentiale franceze din 2022 candidata lor a luat doar 2% din voturi.

Aceasta noua alianta este preferata tinerilor. Aproape 60% dintre cei de 18-24 de ani au indicat ca vor vota cu formatiunea de extrema-stanga.

Franta Nesupusa, principala formatiune a aliantei, are multe pozitii considerate de extrema-stanga.

Partidul lui Melenchon cere retragerea din NATO si nerespectarea unor prevederi ale tratatelor europene, precum si reformarea din temelii a Uniunii Europene, impunerea unor controale ale preturilor si nationalizarea unor parti ale economiei.

Pe de alta parte, partidul are si politici care se bucura de un sprijin masiv in Franta si Europa, mai ales sprijinirea investitiilor in economia verde, mai ales in energie regenerabila. Aliatii sai de alianta de la Europa Ecologica – Verzii sustin si ei aceste politici, precum si multe dintre politicile sale sociale, dar sunt mult mai pro-europeni. Comunistii, in schimb, desi sunt si ei aliniati cu Franta Nesupusa in privinta politicilor sociale si a atitudinii fata de Europa, sunt mult mai sceptici fata de politicile verzi.

Avansul aliantei de stanga nu inseamna ca aceasta va obtine o majoritate. In sistemul politic francez se voteaza uninominal, in doua tururi. Un candidat are nevoie sa obtina minimum 12.5% pentru a intra in turul al doilea, iar partidele de stanga vor avea dificultati sa obtina un numar de mandate echivalent cu cate ar lua daca scrutinul ar fi unul proportional.

Asta face rezultatele alegerilor greu de prezis si e posibil ca nicio formatiune sa nu fie capabila sa stranga o majoritate. Alianta lui Macron ar putea chiar castiga din nou la numarul de mandate, chiar daca iese pe locul al doilea sau al treilea la numarul de voturi.

Franta este o republica semi-prezidentiala, in care presedintele are puteri largite. El nu doar numeste premierul, dar are si puterea de a dizolva Parlamentul inainte de termen, chiar si in afara situatiilor speciale.

Foto: ro.depositphotos.ro

Comentarii: