Mare victorie USR in Parlament, mafia padurilor a esuat. Numeroase metode de furt sunt acum incriminate, au devenit oficial infractiuni

politica

Proiectul de lege care prevede modificarea Codului Silvic si care contine mai multe prevederi impotriva taierilor ilegale de paduri, a fost adoptata de Camera Deputatilor in unanimitate (cu 250 de voturi), dupa aproape doua luni de dezbateri in comisiile de specialitate, arata un comunicat de presa al USR. Legea ii are ca initiatori pe senatorii USR Mihai Gotiu si Allen Coliban.

„Este un pas foarte important pentru salvarea padurilor din Romania, dar lupta impotriva Mafiei din domeniu nu se incheie cu adoptarea acestei legi. Investigatiile pe care le-am facut pe teren au scos la iveala metode de furt complexe, exploatarea padurilor se face, in continuare, cu iresponsabilitate, iar taierile ilegale de paduri si distrugerea acestora beneficiaza de clementa si complicitatea unor decidenti politici si ai unor angajati ai institutiilor publice de la nivel local si central”, a declarat senatorul USR Mihai Gotiu, conform unui comunicat de presa al partidului.

Printre cele mai importante modificari ale legii se numara:

– Completarea definitiei materialelor lemnoase, astfel incat sa fie blocata Metoda Tocatorul, folosita pentru expedierea din padure a unor cantitati importante de lemn taiat ilegal. Propunerea legislativa a fost asumata de Mihai Gotiu in urma investigatiilor de presa si ale activistilor de mediu si a beneficiat de sustinerea a 50.000 de cetateni care au semnat petitia initiata de Comunitatea Declic.

– Trecerea etapizata la vanzarea ca lemn fasonat a copacilor taiati din padurile proprietate publica de stat (pentru a putea masura exact lemnul care pleaca din paduri).

– Incadrarea ca infractiune a transporturilor de lemn fara acte, in cazul transporturilor de peste 10 mc de lemn, dublata de confiscarea mijlocului de transport.

– Incadrarea ca infractiune a oricarui furt sau taiere ilegala de lemne, indiferent de volumul furat si/sau taiat ilegal.

De asemenea, modificarile vizeaza si facilitarea accesului cetatenilor pe jos sau cu bicicleta in padure si obtinerea actelor de mediu pentru exploatarea padurilor.

„Romania are nevoie de o noua strategie forestiera, de o reforma a intregului sistem, de organisme de control eficiente si de DNA-ul Padurilor pentru a combate furtul de lemn. Pana atunci, ma bucur ca printre peticele aduse de aceasta modificare a Codului Silvic am reusit sa introducem si cateva masuri importante, atat pentru managementul forestier, cat si pentru combaterea infractionalitatii din domeniu. Totodata, ne mandrim ca, la insistentele noastre, amendamente toxice introduse subtil de catre Mafia Padurilor au fost respinse. Este o victorie de etapa, razboiul impotriva taierilor ilegale de lemn continua!”, a precizat Allen Coliban.

Sursa citata mai arata ca dupa ce a fost adoptata cu unanimitate de Senat, propunerea legislativa a fost blocata aproape doua luni in Comisia pentru Agricultura si Silvicultura din Camera Deputatilor, unde lobby-ul unor sindicalisti silvici, al proprietarilor privati de paduri si al administratorilor (privati si Romsilva) de paduri au incercat sa o lase fara continut, ba chiar sa inlature articolul anti-monopol din Codul Silvic, de care ar fi beneficiat „cunoscuta” companie austriaca HS Group, noul nume al Schweighofer Holzindustrie.

Aceste interventii au reusit sa blocheze unele modificari si sa slabeasca unele masuri adoptate de Senat (cea mai importanta fiind eliminarea prevederilor prin care s-ar fi interzis taierile principale de paduri in parcurile nationale).

Presiunea civica, manifestata in mod constant (in ciuda jignirilor aduse ong-urilor si activistilor de mediu), a echilibrat, insa, balanta si, in ciuda „pierderilor” mentionate, prevederile anti-hotie au fost adoptate, iar „amendamentul Schweighofer” a fost respins.

„Adoptarea acestei legi, in ciuda unei opozitiei furibunde a sistemului, reprezinta, insa, un pas important pentru salvarea padurilor Romaniei. Sunt convins ca, impreuna, putem duce lupta asta pana la capat si sa o castigam!”, a adaugat Gotiu.

Reprezentantii USR reamintesc ca Legea USR de infiintarea a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Mediu (DIIM, sau „DNA-ul Padurilor”) este, momentan, blocata, in urma atacarii ei la CCR de catre Guvernul Orban.

Din punctul de vedere al USR, acest demers reprezinta, insa, doar o amanare de care se bucura cei care taie ilegal padurile Romaniei si incalca alte legi de protectie a mediului. Chiar si cu aceasta amanare, DNA al Padurilor se va infiinta, iar cei responsabili pentru distrugerea mediului vor ajunge sa raspunda pentru faptele lor.

Proiectul de lege al USR a fost adoptat miercuri de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional si astfel legea merge la promulgare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: