Mare ziar din Germania: Iohannis i-a adus la putere pe „pro-rusi”. Apare si numele Laurei Vicol, „celebra” pentru campaniile contra DNA

politica

Suddeutsche Zeitung, unul dintre cele mai influente ziare din Germania, scrie despre noua coalitie de la Bucuresti in termeni deloc favorabili si subliniaza faptul ca „acordul dintre PNL si PSD va dezamagi probabil Uniunea Europeana”.

„Guvernul adversarilor incepe”, este titlul ironic din publicatia germana despre guvernul de coalitie de la Bucuresti. In articol se afirma ca social-democratii romani sunt „nationalisti si pro-rusi” si este pomenit si numele Laurei Vicol, avocata „celebra pentru campania impotriva Biroului National Anticoruptie (DNA)”.

Iata traducerea articolului:

Conservatorii si social-democratii au pus la punct o rotatie complicata a puterii. Acordul lor de coalitie va dezamagi probabil Uniunea Europeana.

A fost nevoie de mai multe incercari si de mai multi candidati la functia de prim-ministru inainte de a se forma un nou guvern in Romania. Punctul culminant este ca acum exista, daca vreti, chiar doua guverne.

Dupa ce fostul premier conservator Florin Citu a fost demis prin motiune de cenzura la inceputul lunii octombrie, cele doua partide care declarasera cel mai tare in ultima campanie electorala din urma cu un an ca nu vor dori niciodata, niciodata, sa guverneze impreuna, si-au unit fortele: Conservatorii lui Citu (PNL) si social-democratii (PSD). Social-democratii nationalisti si pro-rusi, insa, au insistat ca nu pot face politica cu conservatorii decat daca Citu cedeaza. Citu a opus o rezistenta persistenta, dar a fost apoi fortat sa se retraga sub presiunea presedintelui Klaus Johannis, care i-a condus pe actori in recenta criza de stat.

Deci acum exista o mare coalitie si un acord de coalitie. A fost investit un nou prim-ministru: generalul si fostul ministru al apararii Nicolae Ciuca, de la PNL. Astfel, gestionarea crizei sanitare in tara  unde este o lupta eterna impotriva coruptiei si pentru utilizarea fondurilor UE  ar putea incepe. Opozitia spune deja cu dispret: acest guvern, ca si ultimul, va supravietui cu greu anului viitor.

Intr-adevar, acordul actual arata astfel: Noul prim-ministru Ciuca va conduce tara doar un an si jumatate, urmand sa aiba loc un schimb pe 25 mai 2023. Din ratiuni de politica de putere, PSD si PNL nu au putut sa se uneasca decat prin convenirea unui principiu de rotatie. Pe 26 mai 2023, stanga, probabil liderul partidului, Marcel Ciolacu, va prelua functia de sef al guvernului.

Totusi, pentru a se asigura ca niciuna dintre parti nu este pacalita, au fost elaborate si mai multe rotatii. Dupa un an si jumatate, urmeaza sa se schimbe si functiile de vicepremier, ministerele de finante, justitie, transporturi si fonduri europene, precum si secretarul general al guvernului.

Expertul in coruptie Laura Stefan, de la grupul de reflectie Expert Forum, a declarat pentru SZ: ‘Mi se pare bizara ideea unei rotatii guvernamentale. Nu stiu cum ar trebui sa functioneze si ma intreb daca ei stiu macar cum ar trebui sa functioneze’. In orice caz, noua coalitie este foarte problematica – mai ales cand vine vorba de consolidarea statului de drept in Romania.

Un an si jumatate de PNL, un an si jumatate de PSD, apoi noi alegeri – asta e intelegerea. Mai mult, liderii marii coalitii au anuntat deja ca au in vedere o perioada mai lunga, de preferinta sapte sau opt ani. In parlament, Ciuca a promis in discursul sau inaugural ‘predictibilitate, stabilitate’ si un mai bun succes in combaterea epidemiei Corona. Dar cat de buna este starea de spirit in noul parteneriat s-a vazut imediat la acest subiect. Dupa ceremonia de depunere a juramantului, liderul PSD a rabufnit public la adresa noilor parteneri: Social-democratii nu ar minti, asa cum fac conservatorii, si nu ar pretinde ca pandemia a fost deja invinsa.

In orice caz, ei vor sa imbunatateasca infrastructura in dificultate prin investitii masive si sa creasca pensiile si salariile. In plus, planul UE de reconstructie si rezilienta urmeaza sa fie renegociat cu Bruxelles. Cu toate acestea, reformele din sistemul judiciar cerute de UE nu sunt prevazute in acordul de coalitie; Comisia si Curtea Europeana de Justitie au cerut in mod repetat eliminarea camerei disciplinare introduse in cadrul procuraturii in timpul ultimului guvern social-democrat, pe care criticii o considera un fel de autoritate de cenzura pentru judecatorii prea independenti. Acest lucru nu s-a intamplat pana in prezent.

Opozitia, in primul rand liberala USR-Plus, care a parasit ultima coalitie, este revoltata. Liderul partidului lor a scris pe Facebook in weekend ca presedintele Johannis a pus guvernul in mainile unor oameni care au evitat o reforma judiciara reala timp de 15 ani, in urma cu cateva zile. Dovada acestui lucru, a spus el, a fost faptul ca coalitia a numit-o pe avocata Laura Vicol, care a devenit celebra pentru campania impotriva Biroului National Anticoruptie, sefa a Comisiei juridice a Camerei Deputatilor. Mai rau, Vicol s-a pronuntat pentru mentinerea controversatei camere disciplinare pentru judecatori.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: