Marea batalie sta sa inceapa: O coloana de tancuri se indreapta din Rostov spre Donbas, dar ucrainenii au un mare atu

externe

Oficialii ucraineni au anuntat marti ca au avut loc noi bombardamente rusesti in Donbas, zona din estul Ucrainei pe care se concentreaza acum ofensiva rusa, in timp ce o coloana lunga de vehicule militare a fost reperata din satelit in regiunea rusa Rostov indreptandu-se catre Donbas.

Armata ucraineana avertizase luni ca se asteapta ”foarte curand” la o ofensiva rusa in est, partea Ucrainei devenita tinta prioritara a Kremlinului dupa retragerea trupelor ruse din jurul Kievului si din nordul Ucrainei. Pe teren, Rusia isi consolideaza si reaprovizioneaza fortele din Donbas, in timp ce trupele ucrainene isi consolideaza pozitiile in est in asteptarea ofensivei ruse, sapand transee si instaland mine pe marginea soselelor.

Seful administratiei militare regionale din provincia Lugansk, Serhii Haidai, a declarat marti ca orasele Severodonetk, Lisiceansk, Kreminna, Novodrujesk si Rubijne au fost din nou bombardate, 12 cladiri rezidentiale fiind lovite de proiectile.

”In orasele Kreminna, Severodonetk si Lisiceansk au loc zilnic evacuari”, dar ”este foarte dificil sa evacuam oameni din orasele Popasna si Rubijne”, intrucat acestea sunt ocupate partial de trupele ruse si in unele zone bombardamentele sunt constante, a explicat oficialul ucrainean, potrivit Agerpres.

Acesta a mai spus ca ploile puternice ar putea ingreuna inaintarea trupelor ruse.

”Acestea au inceput in ultimele zile sa adune sute de unitati de echipament greu, aducandu-le mai aproape de linia frontului. Aceasta sugereaza ca ofensiva ar putea incepe astazi sau maine, dar astazi ploua. Conform prognozei, va ploua mai multe zile”, explica Serhii Haidai.

El subliniaza faptul ca ploaia ar putea forta vehiculele militare ruse sa foloseasca soselele, ceea ce le-ar transforma in tinte usoare pentru defensiva ucraineana.

Statul Major al armatei ucrainene a anuntat marti ca trupele ruse continua sa se regrupeze de-a lungul granitelor de est ale Ucrainei si ca se asteapta la noi atacuri rusesti pe directia localitatilor Popasna, din provincia Lugansk, si Kurakhove, din provincia Donetk, ”cu obiectivul de a atinge granitele administrative ale provinciei Donetk.

Comentarii: