Marea Britanie: Ancheta privind incendiul din 2017 in care a ars Turnul Grenfell si 72 de persoane au murit, da vina pe incompetenta si lacomie

externe

O ancheta publica asupra incendiului devastator al Turnului Grenfell din Londra din 2017, care a ucis 72 de persoane, a dat vina pentru dezastru pe esecurile guvernului, industriei constructiilor si, mai ales, pe firmele implicate in montarea placajelor inflamabile pe exteriorul blocului, potrivit Reuters.

Incendiul a izbucnit in blocul de locuinte sociale cu 23 de etaje dintr-una dintre cele mai bogate zone ale Londrei in primele ore ale zilei de 14 iunie 2017. A fost cel mai mortal incendiu dintr-o cladire rezidentiala din Marea Britanie de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

„Adevarul simplu este ca decesele care au avut loc au fost toate evitabile”, a spus presedintele de ancheta, Martin Moore-Bick.

In mult asteptatul sau raport final, ancheta a atribuit cea mai mare responsabilitate pentru dezastru companiilor implicate in intretinerea si reamenajarea blocului, deficientelor autoritatilor locale si nationale, precum si companiilor care au comercializat in mod necinstit materiale de placare combustibile ca fiind sigure.

Au existat, de asemenea, critici adresate guvernului de atunci, autoritatii locale din Kensington si Chelsea, industriei, grupurilor de reglementare, anumitor persoane si unei brigade de pompieri prost pregatite pentru ani de inactiune privind siguranta la incendiu in blocurile inalte.

„Nu toti au acelasi grad de responsabilitate pentru dezastru, dar, dupa cum arata rapoartele noastre, toti au contribuit la acesta intr-un fel sau altul, in cele mai multe cazuri, prin incompetenta, dar in unele cazuri, prin necinste si lacomie”, spuse Moore-Bick.

Raportul, care are aproape 1.700 de pagini, spune ca infernul a fost punctul culminant al mai multor „decenii de esec”, cu profiturile puse inaintea oamenilor.

„Datoria guvernului ar trebui sa fie sa protejeze viata, protejandu-ne in acelasi timp de lacomia corporativa. Insa de prea mult timp, ajuta corporatiile sa profite si sa dicteze reglementari”, a spus Grenfell United, un grup care reprezinta unii supravietuitori si familii indoliate.

In timp ce politia britanica a declarat ca 58 de persoane si 19 firme si organizatii sunt investigate, va mai dura o vreme pana la inceperea urmaririlor penale – inclusiv pentru ucidere din culpa si frauda corporativa – din cauza complexitatii si pentru ca trebuie sa ia in considerare raportul anchetei.

Premierul Keir Starmer a cerut scuze rudelor victimelor si supravietuitorilor in numele statului britanic, spunand ca au fost dezamagiti.

„Nu ar fi trebuit sa se intample niciodata. Tara nu si-a indeplinit datoria cea mai fundamentala, de a va proteja pe dumneavoastra si pe cei dragi. Astazi este o zi a adevarului mult asteptata, dar acum trebuie sa duca la o zi a dreptatii”, a spus el in parlament, unde au fost prezente si cateva rude indoliate.

Un raport anterior al echipei de ancheta din 2019 a gasit ca o defectiune electrica la un frigider dintr-un apartament de la etajul patru a provocat incendiul. Flacarile s-au raspandit apoi necontrolat, in principal pentru ca blocul fusese acoperit in timpul unei renovari din 2016 cu panouri exterioare menite sa imbunatateasca aspectul si sa izoleze, din material compozit de aluminiu inflamabil care a actionat ca sursa de combustibil.

Relatarile ingrozitoare, inclusiv inregistrarile celor care au pierit in asteptarea salvatorilor si dupa ce au urmat indrumarile oficiale de a ramane pe loc, au provocat furie la nivel national cu privire la standardele de constructie si la tratamentul comunitatilor cu venituri mici.

Ancheta, condusa de judecatorul Martin Moore-Bick, a gasit o serie de esecuri; nu s-a invatat nimic din incendiile trecute ale turnurilor inalte, iar sistemele de testare erau inadecvate.

Cea mai evidenta vina a fost a celor implicati in renovarea turnului cu placaje inflamabile. Ancheta a spus ca arhitectul Studio E, antreprenorul principal Rydon si subcontractantul de placare Harley au toti o responsabilitate considerabila pentru dezastru.

De asemenea, inspectorii de securitate la incendiu Exova au fost acuzati ca imobilul a fost lasat „intr-o stare periculoasa la finalizarea lucrarilor de renovare”.

Atat consiliul Kensington si Chelsea, cat si Organizatia de management al chiriasilor (TMO), care gestiona fondul de locuinte al autoritatii locale, au fost, de asemenea, aspru criticate. Acestea au aratat indiferenta fata de reglementarile privind siguranta impotriva incendiilor in anii dinaintea incendiului, iar TMO, despre a carui relatie dificila cu unii rezidenti se spunea ca ar fi creat o „atmosfera toxica”, s-a concentrat in mod nejustificat pe reducerea costurilor.

In timp ce comunitatea locala si grupurile de voluntari au fost laudate pentru sprijin, consiliul a fost, de asemenea, criticat pentru raspunsul sau lent, confuz si „complet inadecvat” la incident.

De asemenea, au fost condamnate firmele care au realizat si vandut placajele sau izolatia din spuma – Celotex, Kingspan si Arconic Architectural Products, filiala franceza a companiei americane Arconic. Ancheta a concluzionat ca a existat „incorectitudine sistematica” din partea lor. „S-au angajat in strategii deliberate si sustinute pentru a manipula procesele de testare, a denatura datele testate si a induce in eroare piata”, se arata in raport.

Arconic a respins orice afirmatie ca ar fi vandut un produs nesigur sau ca a incercat sa ascunda informatii despre testele materialelor sale. Kingspan a spus ca „a recunoscut de mult timp esecurile istorice complet inacceptabile”, dar a spus ca nu acestea au cauzat tragedia.

Problema placajelor exterioare a starnit ingrijorari in intreaga Europa, unde au avut loc incendii similare in blocurile de apartamente, cum ar fi in orasul spaniol Valencia in februarie si in Italia in 2021.

In Marea Britanie, cifrele oficiale din iulie au aratat ca 3.280 de cladiri cu inaltimi de peste 11 metri aveau inca placaje nesigure, iar lucrarile de remediere nu au inceput inca pentru mai mult de doua treimi dintre ele.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: