Marea Britanie: Cel mai mare studiu din lume privind saptamana de lucru de patru zile a demonstrat ca angajatii mentin productivitatea, nu renunta la locurile de munca iar ziua suplimentara libera este mai importanta decat plata

life

Zeci de angajatori britanici care testeaza saptamana de lucru de patru zile au decis in mare parte sa ramana cu acest program, dupa ce un program-pilot efectuat timp de cateva luni a aratat un real progres potrivit militantilor pentru un echilibru mai bun intre viata profesionala si viata privata, transmite Reuters.

Intre iunie si decembrie 2022, angajatii a 61 de companii din Marea Britanie au lucrat in medie 34 de ore pe parcursul a patru zile, castigand acelasi salariu. Dintre acestea, 56 de companii, sau 92%, au optat pentru a continua astfel, 18 dintre ele permanent.

Studiul este cel mai mare din lume, potrivit Autonomy, o organizatie de cercetare cu sediul in Marea Britanie care a publicat rezultatele alaturi de un grup de cadre universitare si cu sprijinul grupului 4 Day Week Global din Noua Zeelanda.

Testul Autonomy a acoperit in total 2.900 de angajati din diferite sectoare, de la compania financiara Stellar Asset Management pana la producatorul digital Rivelin Robotics si un magazin fish-and-chips din orasul de coasta Wells-next-the-sea.

Cei mai multi angajatori au fost de acord ca productivitatea a fost mentinuta.

Angajatii au spus ca starea lor de bine si echilibrul dintre viata profesionala si cea privata s-au imbunatatit, in timp ce datele au aratat ca este mai putin probabil ca angajatii sa renunte la locul de munca daca lucreaza patru zile pe saptamana.

Paul Oliver, director de operatiuni la Citizens Advice Gateshead, a declarat ca mai multi angajati au decis sa pastreze locul de munca, recrutarea s-a imbunatatit, iar zilele de concediu medical au scazut in timpul procesului. „Angajatii lucreaza mai mult in mai putin timp”, a spus el.

Pentru unii angajati, ziua suplimentara libera a fost mai importanta decat plata: 15% au spus ca nicio suma de bani nu i-ar aduce inapoi la o saptamana de cinci zile. Unii angajati aveau liber miercurea, in timp ce altii aveau o politica de trei zile in weekend.

Angajatorii din sectoarele de marketing si publicitate, servicii profesionale si caritate au fost cei mai reprezentati in proces. Aproximativ 66% dintre cei participanti aveau 25 sau mai putini angajati, in timp ce 22% aveau 50 sau mai multi angajati. 11% nu au fost ONG-uri.

Procesul reflecta un control din ce in ce mai mare asupra modului in care lucreaza oamenii, mai ales dupa pandemia de Covid-19, cand schemele de concediu si perioadele obligatorii de lucru de la domiciliu i-au determinat pe multi sa se intrebe daca trebuie sa stea intr-un birou cinci zile pe saptamana.

In ultimii ani, unele corporatii globale mai mari au testat aceasta abordare de patru zile si au raportat, de asemenea, rezultate de succes. Microsoft (MSFT.O) a incercat in 2019, timp de o luna, in Japonia, iar gigantul de bunuri de larg consum Unilever (ULVR.L) a efectuat o incercare de un an in Noua Zeelanda in 2020.

Cu toate acestea, corporatiile din Marea Britanie nu par dornice sa adopte acest .

Cand Chartered Institute of Personal and Development (CIPD), care reprezinta profesionistii in resurse umane, a chestionat membrii anul trecut, a constatat ca foarte putini angajatori se asteapta sa treaca la o saptamana de patru zile in urmatorii trei ani. Doua treimi nu se asteptau la nicio schimbare in urmatorul deceniu.

Cu toate acestea, dovezile ca a ajutat la mentinerea personalului s-ar putea dovedi puternice pentru companiile care se lupta cu lipsa de angajati in urma pandemiei si a Brexitului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: