life

Marea Britanie: Doi posesori de detectoare de metale trimisi la inchisoare pentru ca au incercat sa vanda in afara tarii un tezaur de monede anglo-saxone in valoare de 766.000 de lire sterline

Doi posesori de detectoare de metale din Marea Britanie, care au incercat sa vanda ilegal un tezaur de monede anglo-saxone din vremea lui Alfred cel Mare (848/849 – 899), au fost condamnati la cate cinci ani si doua luni de inchisoare, potrivit The Guardian.

Roger Pilling, in varsta de 75 de ani, si Craig Best, de 46 de ani, au fost prinsi in flagrant incercand sa vanda monedele, probabil ingropate de un viking, care ar fi trebuit sa fie declarate si predate coroanei.

Cei doi barbati au fost gasiti vinovati dupa un proces penal de doua saptamani la Curtea Coroanei Durham.

Joi, judecatorul James Adkin a spus ca este sigur ca monedele fac parte dintr-un tezaur mai mare nedeclarat gasit in Leominster in 2015, cunoscut sub numele de tezaurul Herefordshire.

Judecatorul le-a spus ca infractiunile au fost agravate de planul lor de a vinde monedele in strainatate, spunand ca, „Daca ar fi parasit aceasta tara, probabil ca ar fi fost pierdute pentru aceasta natiune pentru totdeauna”.

Valoarea monedelor a fost estimata la 766.000 de lire sterline, dar valoarea lor istorica este probabil mult mai mare si mai dificil de cuantificat.

Judecatorul a spus ca monedele au „o semnificatie istorica imensa”, in timp ce Gareth Williams, curatorul monedelor medievale timpurii de la British Museum, a spus: „Monedele ne permit literalmente sa rescriem istoria”. Motivul este ca monedele spun povestea relatiei dintre Alfred, regele Wessexului, si Ceolwulf al II-lea, regele Merciei, la sfarsitul secolului al IX-lea.

Ceolwulf este abia mentionat in cartile de istorie, relatarile sugerand ca a fost putin mai mult decat o marioneta a vikingilor. Monedele spun o poveste diferita, aratand cum cei doi conducatori au stat umar la umar ca aliati.

Ele sugereaza necesitatea reevaluarii istoriei lui Alfred cel Mare, un conducator celebrat ca eroul care aproape de unul singur a salvat Anglia de stapanirea vikinga.

„Nu ii contest maretia. Dar cred ca exista un nivel de cruditate si manipulare a faptelor care vine impreuna cu asta. Asa ca poate fi grozav insa nu un barbat prea dragut”, a spus Williams.

Politia din Durham a lansat „Operatiunea Fantail”, dupa ce a fost contactata de Universitatea din Cambridge.

Nici Pilling, nici Best nu au fost acuzati ca au gasit monedele. Alti doi barbati care au gasit tezaurul in 2015 si nu l-au declarat au fost inchisi in 2019 pentru 10 si respectiv opt ani.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Aurora boreala va putea fi vazuta pana duminica si in Romania. Care este cauza acestui fenomen

Cerul noptii a fost luminat vineri noapte de aurora boreala in locuri in care aurorele…

5 ore ago

Tragedie in muntii Rodnei. O turista, cautata de salvamontisti, a facut gasita moarta

Potrivit reprezentantilor Salvamont, salvatori din judetul Bistrita Nasaud au intervenit, sambata, pentru recuperarea unei femei…

6 ore ago

Romania va avea 915 sectii de votare, in strainatate, pentru europarlamentare. In 2020 au fost 748 de sectii

 „Ministrul afacerilor externe Luminita Odobescu a emis, in acest sens, ordinul ministrului afacerilor externe nr.…

6 ore ago

Fermierii, manifestatii masive in Polonia. Si agricultorii romani pregatesc „proteste ample”

Mii de fermieri polonezi au manifestat ieri impotriva reglementarilor in materie de mediu ale UE,…

6 ore ago

Parlamentul din Kuweit a fost dizolvat din cauza „coruptiei extinse”. Conducatorul statului: „Am luat aceasta decizie dificila pentru a salva tara”

Incertitudine politica in Kuweit dupa ce conducatorul statului a suspendat parlamentul national, acuzand faptul ca…

2 ore ago

Seful campaniei PNL: „PSD a coborat in Moldova sub 30%, sa-i dea Dumnezeu sanatate domnului Ciolacu”

Coordonatorul PNL pentru alegerile locale, deputatul Florin Roman, a declarat sambata, la prezentarea candidatilor din…

2 ore ago