Marea Britanie ia in considerare livrarea a 10 tancuri Challenger 2 catre Ucraina

externe

Marea Britanie ia in considerare furnizarea catorva tancuri Challenger 2 Ucrainei, fiind pentru prima data cand o tara occidentala a indicat ca ar putea furniza blindatele sale grele Kievului in razboiul impotriva Rusiei, scrie The Guardian.

Nu a fost luata nicio decizie finala de catre Downing Street, au adaugat surse britanice, dar Ucraina spera ca o miscare pozitiva din partea Marii Britanii ar putea ajuta la convingerea Germaniei sa ii urmeze exemplul la sfarsitul acestei luni cu tancurile sale de lupta Leopard 2.

Ucraina a cerut tancuri britanice „inca din vara”, a declarat o a doua sursa. Dar realitatea este ca Marea Britanie, cu o flota totala de 227 de tancuri, are o oferta mica in comparatie cu ceea ce este fabricat in Germania si SUA.

Un raport initial al Sky News a sugerat ca Marea Britanie ia in considerare furnizarea a aproximativ 10 Challenger 2, doar o fractiune din cele 300 pe care Kievul le doreste, in timp ce incearca sa construiasca o forta mecanizata in cautarea victoriei dupa mai mult de 10 luni de razboi.

Exista aproximativ 2.000 de Leopard 2 in serviciu in Europa, in 13 tari diferite, dar, deoarece au fost fabricate initial in Germania, ar fi necesara aprobarea Berlinului daca vreunul dintre ele ar urma sa fie reexportat in Ucraina.

Tarile occidentale au anuntat deja o intensificare a ajutorului militar acordat Ucrainei in acest an. Saptamana trecuta, SUA si Germania au declarat ca vor furniza 50 de vehicule de lupta Bradley si, respectiv, 40 de vehicule de lupta Marder.

Aceasta a urmat unui anunt al Frantei ca va furniza un numar – estimat la aproximativ 30 – de vehicule blindate usoare AMX-10 RC, in ceea ce pare a fi o secventa coordonata de anunturi.

Kievul spera la un nou progres in perioada premergatoare urmatoarei reuniuni a grupului de contact „Ramstein” al ministrilor occidentali ai apararii, programata pentru 20 ianuarie. Prezidat de SUA, grupul coordoneaza ajutorul militar acordat Ucrainei.

Saptamana trecuta, presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat: „Nu exista niciun motiv rational pentru care Ucraina nu a fost inca aprovizionata cu tancuri de tip occidental”. El a subliniat ca urmatoarea reuniune de la Ramstein este un punct cheie in care s-ar putea lua o decizie.

La sfarsitul anului trecut, comandantul suprem al fortelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujni, a cerut 300 de tancuri si 600-700 de vehicule de lupta pentru a ajuta Ucraina sa invinga invadatorii rusi. Insa, pana saptamana trecuta, tarile NATO nu au fost dispuse sa furnizeze Kievului blindate de fabricatie occidentala, de teama ca acest lucru ar putea fi interpretat de Moscova ca o escaladare.

In schimb, s-au facut eforturi pentru a trimite armament din epoca sovietica, mai familiar pentru armata ucraineana, din fostele tari din blocul central si de est. Anul trecut, Polonia si Republica Ceha au trimis Ucrainei peste 200 de tancuri T-72 din epoca sovietica.

Vehiculele de lupta pentru infanterie, precum Bradley si Marders, sunt considerate o treapta inferioara tancurilor de lupta principale, precum Challenger 2, Leopard germane si Abrams din SUA, care au tunuri de calibru mare si blindaje mai groase.

Ajutorul militar occidental a fost esential pentru sustinerea luptei Ucrainei impotriva Rusiei, insa varietatea mare de echipamente pe care Kievul le-a primit creeaza complicatii in ceea ce priveste instruirea si piesele de schimb. Desi ar putea fi preferabil sa incerci sa ai o cantitate mare de material de la una sau doua tari, din punct de vedere diplomatic se considera ca este preferabil sa actionezi in mod concertat.

In urma cu doi ani si jumatate, Marea Britanie a luat in considerare pentru scurt timp posibilitatea de a-si desfiinta intreaga flota de tancuri Challenger 2 imbatranite. In schimb, a decis sa modernizeze doua treimi, adica 148 dintre ele, ca parte a revizuirii integrate a politicii de aparare si externe.

Ministerul britanic al Apararii a declarat: „Guvernul s-a angajat sa egaleze sau sa depaseasca finantarea de anul trecut pentru ajutorul militar acordat Ucrainei in 2023.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: