Marea Britanie nu mai vrea sa iasa din UE pe 29 martie. May va cere amanarea, dar nu are niciun plan

externe

Parlamentul de la Londra a votat luni o motiune depusa de Theresa May care prevede ca Brexitul nu poate avea loc pe 29 martie, asa ca va fi solicitata o amanare. Decizia nu este insa unilaterala, ci acum trebuie ca si UE sa accepte asta. Iar aici va fi nevoie de unanimitatea celor 27 de membri.

Motiunea lui May este insa extrem de confuza si nu contine solutii clare. Practic, doar atesta faptul ca la acest moment ele nu exista.

Ca UE sa ia in discutie prelungirea Articolului 50, Regatul trebuie sa vina cu un plan si o perioada pentru aceasta amanare. Motiunea insa prevede doua scenarii – unul imposibil si unul extrem de vag.

1. Parlamentul voteaza totusi acordul negociat de May cu Bruxellesul – data limita: 20 martie. May cere apoi UE o amanare a Brexitului pana pe 30 iunie, astfel incat Parlamentul sa aiba timp sa adoptate actele legislative de retragere din Uniunea Europeana.

2. Parlamentul nu voteaza nici a treia oara acordul lui May (scenariul cel mai probabil), asa ca ea se va duce pe 21 martie la reuniunea Consiliului European, insa avertizeaza Parlamentul ca va avea nevoie de un plan clar si in ce priveste actiunile urmatoare si in ce priveste data la care, totusi, Marea Britanie va pleca din UE.

Pe ordinea de zi de joi au fost mai multe amendamente, inclusiv unul care prevedea organizarea unui nou referendum. Insa nici macar partidele care sustin de luni bune aceasta solutie nu au votat propunerea. Laburistii le-au cerut cetatenilor care sperau ca le vor da sansa sa-si spuna opinia prin vot sa aiba incredere in ei ca au judecat corect si ca nu e acum momentul potrivit pentru asta.

Din partea UE, negociatorul sef pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat, de la Bucuresti, ca e rabdator cu politicienii britanici si ca niciodata Bruxellesul nu se va razbuna pe cetateni.

In schimb, presedintele francez Emmanuel Macron a transmis ferm ca degeaba discuta Parlamentul termene de cateva luni, pentru ca el nu le va accepta: „Este clar ca o scurta extindere (a datei Brexitului) pentru a discuta din nou despre acordul de retragere nu intra in discutie. Asadar, vom avea fie un no-deal (Brexit fara acord) acum, fie o schimbare a planurilor Londrei, dar pentru care deocamdata nu vedem niciun semn”.

Comisia Europeana a avut de asemenea o reactie dupa votul de azi, extrem de tehnica si seaca: „O astfel de solicitare va fi discutata la Consiliul European (21-22 martie), prioritate avand buna functionare a institutiilor UE. Vor fi analizate si motivele pentru ca e ceruta amanarea, precum si perioada ei”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: