externe

Marea diferenta dintre efectele protestelor din Franta si Romania. Macron isi recunoaste greseala: „Stiu ca i-am ofensat pe unii dintre voi prin declaratiile mele”

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a admis, luni seara, ca exista o stare de nemultumire impartasita de numerosi cetateni, dar a denuntat comportamentul „iresponsabil” al protestatarilor violenti si a decretat „starea de urgenta economica si sociala”.

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a admis, luni seara, ca exista o stare de nemultumire impartasita de numerosi cetateni, dar a denuntat comportamentul „iresponsabil” al protestatarilor violenti si a decretat „starea de urgenta economica si sociala”, enumerand noi directii de reformare a statului.

„In primul rand, nu uit ca exista o stare de furie, de indignare. Aceasta indignare probabil este impartasita de multi francezi. Dar aceasta stare nu trebuie sa se reduca la comportamente iresponsabile, pe care eu le denunt”, a declarat Emmanuel Macron, conform postului tv France Info, scrie Mediafax.

„Stiu ca i-am ofensat pe unii dintre voi prin declaratiile mele. Daca m-am luptat sa reformez sistemul politic actual, am facut acest lucru pentru ca eu cred in tara noastra si o iubesc. Legitimitatea mea o am de la voi”, a adaugat Macron.

„Incepand de astazi, vreau sa decretez starea de urgenta economica si sociala”, a afirmat presedintele Frantei.

„Vrem o Franta in care oamenii sa poata trai cu demnitate din munca. Cer Guvernului si Parlamentului sa faca ce este necesar. Salariul minim va creste cu 100 de euro pe luna incepand din anul 2019. Orele suplimentare vor fi platite si nu vor mai fi impozitate. Le voi cere tuturor angajatorilor care pot sa ofere prime de sfarsit de an sa faca acest lucru, fara a fi impozitate”, a subliniat Macron.

„Efortul care le-a fost cerut pensionarilor a fost prea mare si nu era corect”, a continuat Emmanuel Macron, anuntand eliminarea contributiilor sociale pentru pensiile mai mici de 2.000 de euro.

„Intentionez sa continuam ambitia de a transforma tara noastra, asa cum poporul a optat acum 18 luni. Sunt necesare masuri de reformare a statului, a sistemului de pensii, a indemnizatiilor de somaj. Pentru a reusi, trebuie sa ne unim eforturile si sa abordam impreuna toate problemele: reprezentarea politica, o lege electorala mai corecta (…). Vreau sa se puna problema unui echilibru in sistemul fiscal, vreau masuri pentru contracararea incalzirii climei, idei de organizare a statului (…). Vreau sa abordam problema imigratiei. Trebuie sa o infruntam”, a explicat Emmanuel Macron.

„Primarii vor reprezenta natiunea in teritoriu. Ma voi intalni cu toti primarii pentru a construi noul contract al natiunii. Vom relua cursul normal al vietii, asa cum s-a intamplat dupa crize similare. Suntem intr-un moment istoric. Prin dialog, respect si implicare, vom reusi”, a incheiat Emmanuel Macron.

Presedintele Frantei a facut aceste declaratii in contextul protestelor masive, marcate de violente, organizate de Miscarea „Vestelor galbene”, care denunta majorarea preturilor la carburanti si degradarea nivelului de trai. Sute de mii de persoane au participat la manifestatiile organizate la Paris si in alte orase din Franta. Autoritatile au anuntat luni seara ca 4.523 de protestatari au fost retinuti incepand din 17 noiembrie, iar 4.099 au fost plasati in arest preventiv.

Acestea sunt primele comentarii publice ale lui Macron dupa patru saptamani de demonstratii antiguvernamentale la nivel national, care s-au transformat din nou sambata in violente in Paris si in alte orase din Franta.

Emmanuel Macron, care a fost tinta furiei multor protestatari asupra politicilor sale, urmeaza sa anunte „masuri imediate si concrete” pentru a raspunde crizei, a adaugat ministrul Muncii, Muriel Penicaud.

Presedintele in varsta de 40 de ani se va intalni, de asemenea, cu sindicalistii si cu oameni de afaceri in cursul zilei de luni.

Oficialii spun ca revoltele anti-Macron de la Paris au fost sambata mai putin violente decat in urma cu o saptamana, cu mai putini oameni raniti, dar cu mai multe pabube produse in capitala Frantei.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Fostul lider liberal Theodor Stolojan il vede pe Nicolae Ciuca „mai calificat pentru functia de presedinte decat Geoana, care este un birocrat”

Fostul lider liberal Theodor Stolojan a declarat, vineri la Digi24 ca in cazul in care…

20 de minute ago

Actiuni de intimidare ale Chinei in jurul Taiwanului. Avioane militare chineze „patruleaza” in jurul insulei.

21 de avioane militare chineze au fost detectate in jurul Insulei Taiwan incepand cu ora…

24 de minute ago

Noi evacuari in Indonezia in urma eruptiilor vulcanului Ruang. A fost emisa alerta de tsunami

Peste 2.100 de oameni care locuiesc in apropierea vulcanului Ruang de pe insula indoneziana Sulawesi…

26 de minute ago

Barbatul care si-a dat foc in fata tribunalului unde se judeca procesul lui Trump era un adept fanatic al teoriilor conspiratiei sustinute si de fostul presedinte – VIDEO

Un barbat si-a dat foc in fata tribunalului din Manhattan unde avea procesul fostului presedinte…

34 de minute ago

Socant: cetateanul american care luptase de partea separatistilor pro-rusi din Donetk ar fi fost violat de acestia inainte de a fi ucis

Z-bloggerul american Russell Bentley (indicativul Texas), in varsta de 64 de ani, care a fost…

49 de minute ago

Colectia de ceasuri a legendarului pilot de Formula 1 Michael Schumacher este scoasa la licitatie

Opt dintre ceasurile de lux personalizate ale lui Michael Schumacher sunt scoase la licitatie si…

49 de minute ago