Marea economie a Germaniei a intrat in recesiune, anunta date oficiale: „Sub povara unei inflatii imense, consumatorul german a cazut in genunchi, tragand cu el intreaga economie”

externe

Inflatia persistenta a contribuit la impingerea Germaniei in recesiune in primele trei luni ale anului, arata o actualizare a datelor privind cresterea economica, citata de BBC.

Cea mai mare economie europeana a fost, de asemenea, grav afectata dupa ce livrarile de gaze rusesti au secat in urma invadarii Ucrainei, au declarat analistii.

Economia s-a contractat cu 0,3% intre ianuarie si martie, a precizat biroul de statistica. Aceasta a urmat unei contractii de 0,5% in ultimele trei luni ale anului trecut.

Se considera ca o tara se afla in recesiune atunci cand economia sa se contracta timp de doua perioade consecutive de trei luni,.

„Sub povara unei inflatii imense, consumatorul german a cazut in genunchi, tragand cu el intreaga economie”, a declarat Andreas Scheuerle, analist la DekaBank.

Rata inflatiei din Germania s-a situat la 7,2% in aprilie, peste media zonei euro, dar sub cea din Marea Britanie, de 8,7%.

Preturile mai mari au afectat cheltuielile gospodariilor pentru lucruri precum alimente, imbracaminte si mobilier. Comenzile industriale sunt, de asemenea, mai slabe, reflectand impactul preturilor mai mari la energie asupra intreprinderilor.

„Persistenta cresterilor mari de preturi a continuat sa fie o povara pentru economia germana la inceputul anului”, a declarat agentia federala de statistica Destatis intr-o declaratie.

Initial, agentia estimase o crestere zero pentru primul trimestru al acestui an, sugerand ca Germania va evita o recesiune. Cu toate acestea, cifrele revizuite au aratat ca cheltuielile gospodariilor au fost cu 1,2% mai mici decat in trimestrul precedent.

Cheltuielile guvernamentale au fost cu 4,9% mai mici, iar vanzarile de masini au scazut, de asemenea, dupa ce subventiile guvernamentale pentru masinile electrice si hibride au fost reduse.

Recesiunea a fost totusi mai putin severa decat prevazusera analistii, avand in vedere dependenta puternica a Germaniei de energia ruseasca. O iarna blanda si redeschiderea economiei Chinei, au ajutat la atenuarea impactului cresterii preturilor la energie.

Investitiile din sectorul privat si exporturile au crescut, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a scoate Germania din „zona de pericol” a recesiunii, au declarat analistii.

„Indicatorii timpurii sugereaza ca lucrurile vor continua sa fie la fel de slabe si in al doilea trimestru [din 2023]”, a declarat analistul bancii LBBW, Jens-Oliver Niklasch.

Cu toate acestea, banca centrala germana, Bundesbank, se asteapta ca economia sa inregistreze o crestere modesta in trimestrul aprilie-iunie, o revenire a industriei compensand stagnarea cheltuielilor de consum.

FMI a prezis ca Germania va fi cea mai slaba dintre economiile avansate ale lumii, cu o contractie de 0,1% in acest an, dupa ce si-a imbunatatit prognoza pentru Marea Britanie de la minus 0,3% la o crestere de 0,4%.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: