Marea majoritate a germanilor nu vor ca extremistii din Alternativa pentru Germania sa fie cooptati la guvernare. Nu vor nici sa fie interzisi

Majoritatea germanilor sunt destul de sceptici cu privire la ideea interzicerii partidului de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), arata datele unui sondaj flash comandat de RTL si ntv, relateaza Die Welt.
In sondaj, marea majoritate a respondentilor au spus ca toate celelalte partide ar trebui sa excluda posibilitatea formarii unei coalitii cu AfD la nivel federal. Cu toate acestea, ei nu sustin interzicerea partidului.
41% dintre respondenti au fost in favoarea interzicerii AfD, in timp ce 52% au fost impotriva.
Intrebati daca AfD poate primi sprijin si in vestul tarii, opiniile respondentilor au fost impartite. 44% cred ca in cativa ani ar putea exista rezultate similare in vestul Germaniei. 49% dintre respondenti considera acest lucru improbabil.
La alegerile federale, AfD a devenit al doilea cel mai puternic partid. Partidul a avut o crestere semnificativa, mai ales in estul Germaniei – in toate cele cinci state est-germane, AfD a devenit cel mai puternic partid.
Potrivit sondajului, marea majoritate – 69% dintre respondenti – considera ca este corect ca toate celelalte partide exclud posibilitatea formarii unei coalitii cu AfD la nivel federal.
28% dintre respondenti cred ca acest lucru este gresit – in special sustinatorii AfD si majoritatea alegatorilor Aliantei lui Sarah Wagenknecht. Sustinatorii Partidului Liber Democrat sunt impartiti in aceasta problema.
In ceea ce priveste coalitia cu AfD la nivel de stat, marea majoritate (63%) este si ea impotriva.
In timpul sondajului rapid, au fost intervievate 1.015 persoane din Germania. Eroarea statistica a fost de plus sau minus trei puncte procentuale.
Candidatul la functia de cancelar al blocului care a castigat alegerile parlamentare din Germania, CDU/CSU, Friedrich Merz, a confirmat marti, 25 februarie, ca a inceput negocierile de coalitie cu social-democratii de la SPD.
Merz a trimis, de asemenea, un „memorandum de intelegere” biroului actualului cancelar Olaf Scholz, cerand ca deciziile sa fie convenite cu acesta in perioada de tranzitie inainte de schimbarea guvernului.